Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ αναμένουν σήμερα η Αθήνα και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, που μετέχει στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Την εκταμίευση ενέκρινε ήδη το ESM.

Την έγκρισή του για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισεκατομμυρίων έδωσε με ανακοίνωσή του το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτή η απόφαση έρχεται σε συνέχεια της υλοποίησης από την ελληνική κυβέρνηση του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων.

Η εκταμίευση που εγκρίθηκε σήμερα, συνεχίζει η ανακοίνωση, θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για την εξυπηρέτηση χρέους, καθώς και για τον συμψηφισμό οφειλών και τη συγχρηματοδότηση έργων που χρηματοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία.

«Η απόφαση αυτή της εκταμίευσης από τον ESM αντανακλά την προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα, η οποία εφάρμοσε μια εκτενή λίστα μεταρρυθμίσεων. Αυτή η λίστα περιλαμβάνει βασικές μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα που είναι σημαντικές για την υπό εξέλιξη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», δήλωσε ο διοικητής του ευρωταμείου, Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Αν η εφαρμογή του προγράμματος παραμείνει ισχυρή, είμαι πεπεισμένος ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του ελληνικού λαού θα επιτρέψουν να γίνει ορατή πρόοδος προς την κατεύθυνση μιας υγιούς ανάκαμψης», κατέληξε ο ίδιος.

Η ανακοίνωση του ESM αναφέρει επίσης πως τα 2 δισ. ευρώ είναι η δεύτερη εκταμίευση από την αρχική δόση των 16 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2015. Το πρώτο μέρος αυτής της δόσης, ύψους 13 δισ. ευρώ εκταμιεύθηκε στις 20 Αυγούστου. Το υπόλοιπο 1 δισ. θα είναι διαθέσιμο προς εκταμίευση μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης λίστας προαπαιτούμενων.

Τα παραπάνω χρήματα, καταλήγει η ανακοίνωση αποτελούν μέρος του προγράμματος του ESM για την Ελλάδα ύψους μέχρι 86 δισ. που το ΔΣ του ESM ενέκρινε στις 19 Αυγούστου 2015.

Την απόφαση για εκταμίευση των 2 δισ. χαιρέτισε, τέλος, μέσω Twitter o αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις. «Τo Διοικητικό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση των 2 δισ. Ελλάδα. H σκληρή δουλειά αποδίδει καρπούς. Είναι σημαντικό να συνεχιστεί η προσπάθεια», έγραψε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του.

Στο Eurogroup η τυπική απόφαση

Κατά την άφιξή του, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η «σημερινή οικονομική κρίση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έκτακτη περίσταση, που θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη ρήτρα της οικονομικής ευελιξίας αλλά πρέπει να εκτιμηθεί αργότερα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, δήλωσε ότι η κατάσταση στην Ευρώπη είναι δύσκολη καθώς υπάρχει η προσφυγική κρίση, πέρα από την οικονομική.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν στις Βρυξέλλες υπό το φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος.

Το «πράσινο φως» του Euro Working Group της Παρασκευής ανακοινώθηκε μέσω twitter από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σχολίασε ότι «η εντατική εργασία σε όλα τα επίπεδα απέδωσε» και πρόσθεσε: «Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την τυπική έγκριση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ από το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου». Υπενθυμίζεται ότι το Δ.Σ. του ESM αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, δηλαδή το Eurogroup.

Στη σημερινή συνεδρίασή τους οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, την εκταμίευση των κεφαλαίων ύψους έως 10 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες, το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, που θα απελευθερώσει άλλο 1 δισ. ευρώ δανειακής βοήθειας, και την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου.

Η δανειακή βοήθεια για τις τράπεζες θα αποδεσμευθεί μόλις ξεκαθαρίσουν οι τελικές κεφαλαιακές ανάγκες των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, δηλαδή στο τέλος Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου, και εκτιμάται ότι τελικά θα είναι μικρότερη των 10 δισ. ευρώ.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις