ΕΚΑΣ: Τι γίνεται με την επιστροφή του στους χαμηλοσυνταξιούχους

Δεν υπάρχουν σχόλια

Χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι περιμένουν να ξαναπάρουν πίσω το ΕΚΑΣ που έχασαν, επειδή το οικογενειακό τους εισόδημα ξεπέρασε τα 11.000 ευρώ, όπως και οι συνταξιούχοι με αναπηρία 80% και άνω, αλλά η επιστροφή του αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση.

Όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», η κυβέρνηση έχει ψηφίσει διάταξη που προβλέπει την επαναχορήγησή του ως «έκτακτη οικονομική ενίσχυση», μέτρο που ανακοινώθηκε στα μέσα Ιουλίου και ψηφίστηκε στα τέλη του μήνα αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει η υλοποίησή του, που ήταν για την 1η Αυγούστου.

Όπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Εργασίας στην εφημερίδα, φαίνεται τα Ταμεία να είναι οι φορείς που θα ξαναδώσουν το ΕΚΑΣ σε έναν από τους δύο συζύγους καθώς και σε αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, ωστόσο το ποσό που θα απαιτηθεί για να πληρώνουν τα Ταμεία κάθε μήνα αυτή την έκτακτη ενίσχυση δεν έχει ακόμα βρεθεί. Δηλαδή έχει βρεθεί ο τρόπος αλλά δεν έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι για την επιστροφή του ΕΚΑΣ.

Η δαπάνη εκτιμάται πως θα υπερβεί τα 180 εκατ. ευρώ, ποσό που θα πρέπει να βρεθεί από άλλες πηγές, δηλαδή άλλες περικοπές. Στον τομέα αυτό μια λύση που εξετάζεται είναι αντί για μείωση των δικαιούχων μέσα από αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια το 2017, 2018 και 2019, να γίνει μείωση του ίδιου του ΕΚΑΣ από το 2017 ώστε να παίρνουν τα ίδια άτομα το επίδομα αλλά να το λαμβάνουν περίπου μισό από όσα παίρνουν σήμερα.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις