ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Με ιδιαίτερη κατάνυξη και εκκλησιαστική λαμπρότητα τιμήθηκαν στις 25 Μαΐου οι Άγιοι της Αρκαδίας στον κεντρικό ναό της Ελληνική Αστυνομίας Μεσογείων 96) στην Αθήνα.
Η εορτή πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία Αρκάδων αστυνομικών της Αττικής και ιδιαίτερα του Γορτύνιου Διευθυντού της Θρησκευτικής Υπηρεσίας Αρχιμανδρίτου Νεκταρίου Κιούλου Ταξιάρχου Ιεροκήρυκoς των Σωμάτων Ασφαλείας στην Ελλάδα. Την παραμονή ετελέσθη Πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία και ακολούθησε περιφορά της εικόνας των Αγίων. Το πρωί έγινε ο όρθρος και Πανηγυρική Θεία λειτουργία με τη συμμετοχή Ιερέων που κατήγοντο από την Αρκαδία. Στο κήρυγμα του ο π. Νεκτάριος ανεφέρθη στη ζωή κα τη δράση των Αγίων της Αρκαδίας και στη συνέχεια στο Πνευματικό Κέντρο «Άγιος Αρτέμιος» πραγματοποιήθηκε μεγάλη Θρησκευτική εκδήλωση όπου προβλήθηκε για πρώτη φορά το ντοκιμαντέρ «οι Άγιοι της Αρκαδίας» που δημιούργησε ο ιατρός Νικηφόρος Καπράνος από το Καστρί της Κυνουρίας, διαρκείας περίπου δύο ωρών. Μέσα από εκκλησιαστικά ντοκουμέντα και τη θαυμάσια αφήγηση προβάλλεται η ζωή και το έργο των Αρκάδων Αγίων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ντοκιμαντέρ καταγράφονται συνολικά 18 Αρκάδες Άγιοι όπως ο Άγιος Νεομάρτυς Πέτρος εκ Τριπόλεως (1776), ο Άγιος Ιερομάρτυς Λάζαρος εκ Τριπόλεως (17ος αιών), ο Άγιος Οσιομάρτυς Ευθύμιος εκ Δημητσάνης (1814), ο Άγιος Ιερομάρτυς Γρηγόριος Ε΄, πατριάρχης Κων/λεως εκ Δημητσάνης (1821), ο Άγιος και Εθνομάρτυς Ανανίας επίσκοπος Δημητσάνης (18ος αιών), ο Όσιος Λεόντιος Στεμνίτσας (18ος αιών), ο Όσιος Νείλος ο μυροβλύτης εκ Κυνουρίας (1651), ο Άγιος Αθανάσιος επίσκοπος Χριστιανουπόλεως (1706), ο Άγιος Δημήτριος Νεομάρτυς Τρίπολεως (1803), ο Άγιος Παύλος Νεομάρτυς Αροανίας (1818), Άγιος Νεομάρτυς Δημήτριος (Μήτρος) εκ Θεισόας (1794), ο Εθνοιερομάρτυς Ιωσήφ εκ Δημητσάνης, μητροπολίτης Θεσ/νίκης (1821), ο Άγιος Ρωμανός εκ Γορτυνίας (1695), η Αγία Οσιοπαρθενομάρτυς Θεοδώρα εκ Βάστας (9ος αιών), ο Όσιος Γεράσιμος ο Νέος από το Λεοντάριον Μεγαλοπόλεως (1740), Άγιος Παιδομάρτυς Ιωάννης ο Τουρκολέκας (1816), ο Άγιος Διονύσιος ο Σοφός εκ Δημητσάνης, πατριάρχης Κων/λεως (1492) και ο Άγιος Θεόκλητος εκ Δημητσάνης, αρχιεπίσκοπος Λακεδαιμονίας (9ος αιών).
Τόσο στη Θεία Λειτουργία όσο και στην εκδήλωση παρευρέθησαν πολλοί Αρκάδες της Αθήνας και ιδίως αστυνομικοί που κατάγονται από την Αρκαδία. Παρευρέθησαν επίσης εκπρόσωποι Αρκαδικών συλλόγων, σωματείων και άλλων φορέων. Σκοπός των λατρευτικών και ενημερωτικών εκδηλώσεων ήταν να γίνει γνωστός ο βίος των Αρκάδων Αγίων ιδίως στους νεότερους Αρκάδες. Όποιος επιθυμεί να αποκτήσει το σχετικό DVD μπορεί να απευθυνθεί στον κ. Νικηφόρο, τηλ .: 6972910385. Πληροφορίες Αρχιμ. Νεκτάριος Κιούλος: 6944529605.

Σπύρος Τσαρμπόπουλος
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις