Επίσημη επίσκεψη Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στο Πακιστάν, 23/11/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια

Επίσημη επίσκεψη στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, στο Ισλαμαμπάντ, πραγματοποίησε  ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών του Πακιστάν κ. Chaudhry Nisar Ali Khan και τον Σύμβουλο του Πρωθυπουργού για θέματα εξωτερικών υποθέσεων (Υπουργό Εξωτερικών) κ. Sartaj Aziz.

Το ταξίδι αυτό πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ενίσχυσης της συνεργασίας της ΕΕ με τις τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών. Το Πακιστάν κατέχει ένα σημαντικό μερίδιο στις μεταναστευτικές ροές και αποτελεί, λόγω αυτού, μέρος της λύσης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος. Αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις στην διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες από το Πακιστάν διαμένουν νόμιμα στην ΕΕ και κάθε χρόνο εκδίδονται 50.000 άδειες διαμονής.

Οι παράγοντες αυτοί καθιστούν τη συνεργασία της ΕΕ με το Πακιστάν αναγκαία. Η ευρωπαϊκή ατζέντα για τη Μετανάστευση προσφέρει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη βελτίωση της διαχείρισης της μετανάστευσης σε όλες τις πτυχές της, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που σχετίζονται με τις τρίτες χώρες. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να επεκτείνει περαιτέρω τον διάλογο και τη συνεργασία της με το Πακιστάν σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος.

Ωστόσο, η συνεργασία της ΕΕ είναι στενά συνδεδεμένη με την επίτευξη μιας πιο αποτελεσματικής δράσης σχετικά με την επιστροφή και την επανεισδοχή των παράτυπων μεταναστών που προέρχονται από το Πακιστάν. Η αποτελεσματική εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής, συμβάλλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και αποτελεί αναγκαίο βήμα για την επέκταση της συνεργασίας της ΕΕ και του Πακιστάν και σε άλλες πτυχές της διαχείρισης του Μεταναστευτικού ζητήματος.

Η ΕΕ είναι έτοιμη να διευρύνει τη δέσμευσή της με το Πακιστάν σε ένα ευρύτερο θεματολόγιο για τη μετανάστευση, συμπεριλαμβανομένων της νόμιμης μετανάστευσης και της κινητικότητας υπό την προϋπόθεση η πρόοδος για την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών να συνεχιστεί.

Ο κ. Αβραμόπουλος μεταβαίνει από το Πακιστάν στο Στρασβούργο για την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου και το Κολέγιο των Επιτρόπων.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις