Ερντογάν: «Οι ευρωπαίοι κυβερνώντες δεν είναι ειλικρινείς»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Tούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο γερμανικό ARD, όπου μίλησε για το προσφυγικό, τη στάση της Ε.Ε., την εσωτερική κατάσταση στη χώρα του μετά το πραξικόπημα και τη θανατική ποινή.

Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, αποτελεί είδηση και μόνο το ότι ο τούρκος Πρόεδρος έδωσε και πάλι συνέντευξη σε γερμανικό ΜΜΕ, αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν πάει πολύς καιρός που ένας εκ των συμβούλων του κατηγόρησε τα γερμανικά μέσα ότι διάκεινται εχθρικά έναντι της τουρκικής κυβέρνησης και ότι κάποτε θα μάθουν να μην επιτίθενται τόσο «ξεδιάντροπα» εναντίον του τουρκικού κράτους, της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού.

Οι καιροί ωστόσο άλλαξαν, το πραξικόπημα και ο τρόπος που το διαχειρίστηκε ξεσήκωσαν θύελλα διαμαρτυριών και τώρα ο Τούρκος Πρόεδρος ένοιωσε την ανάγκη να εξηγήσει σε ένα διεθνές κοινό μέσω του πρώτου προγράμματος της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ARD τις αποφάσεις του. Καταρχάς μίλησε για τη διάρκεια του πραξικοπήματος και δεν απέκλεισε ότι εάν χρειαστεί, μπορεί να παραταθεί και για άλλους τρεις μήνες φέρνοντας ως παράδειγμα την Γαλλία που για μια τρομοκρατική επίθεση και όχι για ένα πραξικόπημα με εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες έχει παρατείνει το μέτρο πολλές φορές.

Αλλά μίλησε και για τη θανατική ποινή, την οποία θέλει να επαναφέρει επικαλούμενος τη λαϊκή βούληση που «πρέπει ένα ηγέτης σε ένα κράτος δικαίου να λαμβάνει υπόψη». Στην αντεπίθεση πέρασε ο Τούρκος Πρόεδρος στο θέμα της προσφυγικής κρίσης κατηγορώντας την ΕΕ ότι αθέτησε τις υποσχέσεις και τις συμφωνίες της με την Τουρκία. «Οι ευρωπαίοι κυβερνώντες δεν είναι ειλικρινείς», τόνισε ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν. «Υποσχέθηκαν να δώσουν στην Τουρκία 3 εκατομμύρια ευρώ για την περίθαλψη των Σύρων προσφύγων. Αλλά μέχρι τώρα μόνο συμβολικά ποσά λάβαμε. Εξ άλλου, τα χρήματα δεν μπαίνουν στα ταμεία μας, πηγαίνουν στους Σύρους πρόσφυγες».

Παράλληλα ζήτησε από την ΕΕ να επιδείξει την ίδια ευαισθησία που έχει επιδείξει και η Τουρκία. «Εάν εμείς δεχόμαστε Σύρους για ανθρωπιστικούς λόγους, θα έπρεπε και η Δύση δεν σκεφτεί να κάνει και από την δική της πλευρά ένα βήμα» τόνισε. «Τι θα γίνονταν εάν η Τουρκία δεν νοιάζονταν για τους πρόσφυγες και τους άφηνε να πάνε στην Ευρώπη»; έθεσε το ερώτημα ο Ερντογάν στον γερμανό δημοσιογράφο. «Τι θα έκανε η Ευρώπη με τόσους πολλούς ανθρώπους;»

Τέλος, ο δημοσιογράφος ρώτησε τον Τούρκο Πρόεδρο για την διαίρεση της τουρκικής κοινωνίας που είναι εμφανής, όπως είπε, ακόμη και στη Γερμανία, ανάμεσα στους πολίτες τουρκικής καταγωγής. «Δεν ξέρω πού στηρίζεστε» απάντησε ο Ερντογάν. «Βλέπετε στην τηλεόραση ότι ο κόσμος παντού διαδηλώνει ενωμένα. Δεν το βλέπετε; Δεν το παρακολουθείτε;» απάντησε ο Ερντογάν θέλοντας να δώσει την εντύπωση ότι όλα πάνε καλά στη χώρα του.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις