Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Φόρουμ: Πρόοδος στην αφαίρεση τρομοκρατικού περιεχόμενου από το Διαδίκτυο. Δήλωση Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εσωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Ασφάλειας της Μάλτας κ. Carmelo Abela και τον Υπουργό Εσωτερικών της Εσθονίας κ. Andres Anvelt, που εκπροσωπούν αντίστοιχα την τρέχουσα και επερχόμενη Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τον Συντονιστή της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας κ. Gilles de Kerchove, θα έχει συναντήσεις σήμερα στη Silicon Valley και το Σαν Φραντσίσκο των ΗΠΑ με τις ηγεσίες των σημαντικότερων εταιρειών του Διαδικτύου. Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται σε συνέχεια της Δεύτερης Συνάντησης του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ, τον Δεκέμβριο του 2016, καθώς και για την εφαρμογή δράσεων που έχουν συμφωνηθεί για το 2017.

Ο κ. Αβραμόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Τους τελευταίους 18 μήνες έχουμε καταφέρει να χτίσουμε μία σχέση εμπιστοσύνης και αλληλοκατανόησης με τις μεγαλύτερες εταιρείες του Διαδικτύου. Είμαι ικανοποιημένος με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Χαιρετίζω την εθελοντική πρωτοβουλία των εταιρειών να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό ανίχνευσης και διαγραφής τρομοκρατικού περιεχομένου από το Διαδίκτυο. Σήμερα, μια πρωτότυπη μορφή του μηχανισμού αυτού έχει τεθεί σε λειτουργία. Η εθελοντική συνεργασία των εταιρειών του Διαδικτύου έχει μεγάλη σημασία. Είναι θετική, επίσης, η δέσμευση των εταιρειών του Διαδικτύου να συμβάλλουν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Κοινωνίας των Πολιτών, το οποίο θα υποστηρίξει την κοινωνία των πολιτών σε ό,τι αφορά τη διάδοση θετικών μηνυμάτων στο Διαδίκτυο. Θα έχουμε μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων με τις εταιρείες αυτές για ζητήματα που σχετίζονται με την κυβερνο-ασφάλεια και την κρυπτογράφηση, καθώς και σε ό,τι αφορά την πρόσβαση των αρχών επιβολής του νόμου σε ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία στο πλαίσιο ποινικών ερευνών. Η παρουσία μας εδώ, στις ΗΠΑ, υπογραμμίζει την ισχυρή μας βούληση να συνεχίσουμε τη συνεργασία αυτή και στο μέλλον.»

Ο Υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Ασφάλειας της Μάλτας κ. Carmelo Abela και ο Υπουργός Εσωτερικών της Εσθονίας κ. Andres Anvelt, που εκπροσωπούν την τρέχουσα και την επερχόμενη Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσαν: «Η μάχη κατά της τρομοκρατίας δημιουργεί αυξανόμενες προκλήσεις στο πλαίσιο ενός παγκοσμιοποιημένου και διαρκώς μεταβαλλόμενου κόσμου, δεδομένης και της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης. Παρόλα αυτά, η εν εξελίξει συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων και του ιδιωτικού τομέα μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην καταπολέμηση της δραστηριότητας τρομοκρατικών ομάδων στο Διαδίκτυο. Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι να ενισχύουμε τη συνεργασία αυτή προς όφελος των κοινωνιών μας. Είναι το αποτέλεσμα πολλών καλών πρωτοβουλιών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ, όπως η διαρκής αφαίρεση τρομοκρατικού περιεχομένου από το Διαδίκτυο μέσω της εφαρμογής ενός σύγχρονου μηχανισμού που εντοπίζει το ακατάλληλο περιεχόμενο, καθώς και η εγκαινίαση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ενίσχυσης της Κοινωνίας των Πολιτών. Τώρα πρέπει να διασφαλίσουμε την περαιτέρω πρόοδο και τη συνέχιση της συνεργασία μας με ακόμη περισσότερες εταιρείες.»

Η κ. Monika Bicker, Επικεφαλής Παγκόσμιας Στρατηγικής Προϊόντων του Facebook δήλωσε ότι «Έχουμε τη χαρά να συνεργαζόμαστε με άλλες εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου για τη δημιουργία ενός πρωτότυπου μηχανισμού κοινής βάσης δεδομένων που συγκεντρώνει βίαιο τρομοκρατικό περιεχόμενο, το οποίο αφαιρούμε από τις υπηρεσίες που διαθέτουμε. Δεν υπάρχει χώρος για τη τρομοκρατία στο Facebook. Διαγράφουμε το τρομοκρατικό περιεχόμενο και τους σχετικούς λογαριασμούς, μόλις αυτό υποπίπτει στην αντίληψή μας. Παρέχουμε, επίσης, ισχυρή υποστήριξη σε πρωτοβουλίες κατά του εξτρεμισμού. Μεταξύ άλλων, χρηματοδοτούμε έρευνες, εκπαιδευτικά προγράμματα για ΜΚΟ και υποστηρίζουμε προγράμματα διάδοσης θετικών αντι-τρομοκρατικών μηνυμάτων. Πιστεύουμε πως αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού στο Διαδίκτυο.»

Η κ. Juniper Downs, Επικεφαλής Στρατηγικής στο YouTube είπε: «Εργαζόμαστε εντατικά για να αντιμετωπίζουμε άμεσα το τρομοκρατικό περιεχόμενο μέσω της εφαρμογής των πολιτικών του Youtube, και επενδύουμε σε νέες τεχνολογικές λύσεις. Υποστηρίζουμε και ενθαρρύνουμε τη συνεργασία μεταξύ τεχνολογικών πλατφόρμων ώστε να ενισχύσουμε τη συλλογική μας απάντηση κατά του τρομοκρατικού περιεχόμενου στο Διαδίκτυο».

Η κ. Sinéad McSweeney, Αντιπρόεδρος Στρατηγικής του Twitter, EMEA, δήλωσε: «Απαγορεύουμε τις απειλές βίας και την υποστήριξη της τρομοκρατίας. Η εξειδικευμένη ομάδα μας έχει δημιουργήσει μία καινοτόμα προσέγγιση, κάνοντας χρήση ενός υβριδικού μοντέλου τεχνολογίας και αναφορών, το οποίο εφαρμόζεται καταρχάς στο Twitter. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του τρομοκρατικού περιεχομένου από τη πλατφόρμα μας. Παράλληλα, έχουμε διευρύνει τις συνεργασίες μας για την καταπολέμηση της βίας και της τρομοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο, εκπαιδεύοντας εκατοντάδες ΜΚΟ και παρέχοντας δυνατότητες δωρεάν διαφήμισης για τη διάδοση μηνυμάτων κατά του εξτρεμισμού. Προσβλέπουμε στη συνέχιση της σημαντικής συνεργασίας με άλλες εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου.»

Ιστορικό

Από την έναρξη του Ευρωπαϊκού και Διαδικτυακού Φόρουμ τον Δεκέμβριο του 2015, έχουν γίνει συγκεκριμένα βήματα,  ώστε να σταματήσει η κατάχρηση του Διαδικτύου από διεθνείς τρομοκρατικές ομάδες, με μετρήσιμα αποτελέσματα. Περίπου το 90% του περιεχομένου που αναφέρεται στις εταιρίες του διαδικτύου από τη ΕUROPOL, έχει αφαιρεθεί. Ωστόσο, παρότι το τρομοκρατικό περιεχόμενο από κάποιες τρομοκρατικές ομάδες εμφανίζει μείωση, άλλες βίαιες εξτρεμιστικές ομάδες επιδιώκουν να αυξήσουν την παρουσία τους στο Διαδίκτυο. Η αντιμετώπιση της πρόκλησης αυτής, με την παράλληλη διασφάλιση της προστασίας των θεμελιωδών αξιών της Ένωσης, όπως η ελευθερία του λόγου, παραμένει βασική αρχή της ΕΕ για τη καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων των Κρατών Μελών και εταιρείες του Διαδικτύου, συμμετέχουν εθελοντικά στο Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Forum, για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης και για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών. Η συνεργασία με μικρότερες εταιρείες του Διαδικτύου αποτελεί επίσης βασικό στόχο για την αποτροπή της κατάχρησης των πλατφόρμων.

Το Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Φόρουμ έχει δύο βασικούς στόχους: τον περιορισμό της πρόσβασης σε υλικό τρομοκρατικών οργανώσεων στο Διαδίκτυο, και την ενίσχυση της κοινωνίας των  πολιτών,  ώστε να αυξηθεί η παρουσία εναλλακτικών μηνυμάτων στο Διαδίκτυο. Για την εκπλήρωση των στόχων αυτών έχει δημιουργηθεί ένας μηχανισμός αναφοράς,  με τη συμμετοχή της Europol, για την αφαίρεση περιεχομένου από το Διαδίκτυο καθώς και μια πρωτότυπη βάση δεδομένων, που αναπτύχθηκε από εταιρείες του Διαδικτύου, για να βοηθήσει στον εντοπισμό πιθανού τρομοκρατικού περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να αποτρέπει την επανεμφάνισή του σε άλλες πλατφόρμες. Επίσης, στις 15 Μαρτίου 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκαινιάσει το Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Κοινωνίας των Πολιτών, με αρχική χρηματοδότηση 10 εκατομμύρια ευρώ.

Οι μελλοντικοί τομείς δράσης του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ περιλαμβάνουν την πρόσβαση σε ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία, την έρευνα στον κυβερνοχώρο, την κρυπτογράφηση και την έρευνα για ριζοσπαστικοποίηση στο Διαδίκτυο.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις