Εφάπαξ: Καταβολή σε 2.000 δικαιούχους

Δεν υπάρχουν σχόλια

Στους δικαιούχους και μάλιστα μειωμένο από 18 – 22% θα καταβληθεί το εφάπαξ, σύμφωνα με το νέο τρόπο υπολογισμού ενώ η χορήγησή του έχει καθυστερήσει σημαντικά. Τα πρώτα 70 εκατ. ευρώ που αφορούν την προώθηση της συγκεκριμένης διαδικασίας εκταμιεύθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) και έτσι δόθηκε το «πράσινο φως» για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία.

 

Ο στόχος που είχε τεθεί από την αρχή του έτους ήταν εντός του 2017 να καταστεί εφικτό να εξοφληθούν έως 18.000 εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων. Επισημαίνεται ότι συνολικά ανέρχονται στις 24.500 τα εφάπαξ του δημόσιου τομέα που βρίσκονται στην αναμονή χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της διετίας.

Για το λόγο αυτό τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας είχαν συμφωνήσει να εκταμιευθεί συνολικό κονδύλι 396 εκατ. ευρώ που θα επιμεριζόταν σε 50 εκατ. ευρώ ανά μήνα από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο και 46 εκατ. ευρώ μόνο για ένα μήνα, τον Αύγουστο. Το γεγονός όμως ότι οι υπηρεσίες του ΕΤΕΑΕΠ εκφράζουν πρακτική αδυναμία να εξοφλούν περισσότερα από 1.500 εφάπαξ ανά μήνα, κάνει επίσης πολύ δύσκολη την επιτυχία του εγχειρήματος. Η αλλαγή του ΕΤΕΑ σε ΕΤΕΑΕΠ από την 1.1.17 και η προσθήκη και των Τομέων Πρόνοιας, δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο τη διαδικασία.

Έτσι, αφού παρήλθαν οι πρώτοι δύο μήνες του έτους, χωρίς να έχει ξεμπλοκάρει η διαδικασία, τελικά εκταμιεύθηκε το πρώτο κονδύλι για να ξεκινήσει η αποπληρωμή των εφάπαξ. Υπενθυμίζεται ότι κατά μέσο όρο τα εφάπαξ κυμαίνονται στα επίπεδα των 24.000 ευρώ στο δημόσιο, μειωμένα σχεδόν κατά το ήμισυ, λόγω των διαδοχικών περικοπών που έχουν υποστεί από το 2010 και μετά.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις