Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΚΑΔΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΜΙΑ ΣΕΛΑΣΦΟΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ «ΠΑΡΝΑΣΣΟ» ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Στα τιμαλφή των γεγονότων της Αρκαδίας ταξιθετήθηκε η σελασφόρος εκδήλωση της Εταιρείας Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών στη μεγάλη και εμβληματική αίθουσα του «ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ» στην Αθήνα, την Κυριακή 25η Οκτωβρίου 2015.

          Ήταν το αποκορύφωμα των μεγάλων προσπαθειών της πολύπεπλου
και πολύπτυχου διαδρομής της, με τις φροντίδες και τις εμπνεύσεις του
οτρηρού Προέδρου της Ηλία Θ. Στασινού και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της που:

  • σφράγισε ανεξίτηλα την ανατροπή των μέχρι τώρα δεδομένων για τον Αρκάδα Βασιλιά Αγκαίο, αποσαφηνίζοντας τη θέση του στη μυθολογία μας.
  • σφυρηλάτησε τις πανάρχαιες σχέσεις Αρκάδων και Σαμίων,
    γεφυρώνοντας τις ιστορίες της ευάνδρου Σάμου και της θεογενούς
    Αρκαδίας.
  • ανέδειξε το σύγγραμμα – έργο ζωής του Νικολάου Σεβαστόπουλου από το Καρλόβασι της Σάμου και
  • αποκάλυψε το άγνωστο μεγάλο μουσικό ταλέντο του Ηλία Θ. Στασινού, σαν συνθέτη ολκής.

Αλλά ας δούμε τα πράγματα με τη σειρά:

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, που αναπτύχθηκε στην αίθουσα του
«Παρνασσού», η Εταιρεία Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών παρουσίασε
το σύγγραμμα του Νικολάου Σεβαστόπουλου «Σάμος, μια αναδρομή στην ιστορία της, 1360 π.Χ. – 1943 μ.Χ.», που άρχισε με εκτενές βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα, από τον εκπαιδευτικό, δημοσιογράφο και ποιητή Νίκο Ορφανό και ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου από το Συγγραφέα και τ. Προϊστάμενο Μέσης Εκπαίδευσης Αθανάσιο Παπαϊωάννου, ενώ ο καθηγητής Τ.Ε.Ι. Νίκος Παραδείσης ανέπτυξε το θέμα «Η ζωή και το έργο του Νικολάου Σεβαστόπουλου».

«Ο μύθος και η αλήθεια για τον Αγκαίο από την Τεγέα της Αρκαδίας» ήταν το θέμα που ανέπτυξε στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Εταιρείας Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών Ηλίας Θ. Στασινός, ο οποίος υιοθέτησε τα συμπεράσματα του Σάμιου ιστορικού και λογίου Επαμεινώνδα Σταματιάδη – μεγάλης προσωπικότητας του περασμένου αιώνα – αφού αναδίφησε και φυλλομέτρησε άπειρες σελίδες ιστοριών και μυθολογιών διάσπαρτων τόμων και συγγραμμάτων σε βιβλιοθήκες και βιβλιοστάσια και διαχώρισε τα όρια θρύλων και γεγονότων και αποκατάστησε αποσταγματικά την ιστορική αλήθεια, διευκρινίζοντας ότι με το όνομα «Αγκαίος» υπήρξαν δύο Αργοναύτες στο πλοίο της Αργοναυτικής εκστρατείας: ο Αγκαίος από την Αρκαδία και ο Αγκαίος από την Πλευρώνα της Αιτωλίας (Αργοναυτικά του Ορφέα – Σελίδες 141 και 142).

Παρουσίασε μάλιστα το χαρακτηριστικό απόσπασμα από το σύγγραμμα του Επαμεινώνδα I. Σταματιάδη («Σαμιακά» 1962, τόμος Α’, Κεφάλαιο 4°) το οποίο αναφέρει:

«Ἡμεῖς δέ πᾶσαν ἑτέραν μαρτυρίαν παραλείποντες, νομίζομεν μετά τοῦ Ῥοχετίου ὅτι πλείω δυνάμεθα νά παράσχωμεν πίστιν εἰς τόν Ἀπολλόδωρον λέγοντα ὅτι ὁ Ἀγκαῖος μητέρα μέν ἔσχε τήν Εὐρυνόμην ἤ Κρεοφίλην, πατέρα δέ τόν Λυκοῦργον τοῦ Ἀλεοῦ, τοῦ Ἀφείδαντος, τοῦ Ἀρκάδος, τοῦ Λυκάονος, τοῦ Πελασγοῦ, καί ὅτι ἐγεννήθη εἰς Ἀρκαδίαν».

Καθώς και το χρησμό του Μαντείου των Δελφών:

«γκα‘, εναλίαν νσον Σάμον ντί Σάμης σε

οκίζειν κέλλομαι. Φυλλάς δ’ νομάζεται ατη»,

τον οποίο διασώζει ο Ιάμβλιχος (τέλος 3ου – αρχές 4ου αι.).

Η εκπρόσωπος του Δήμου Σάμου Άννη Ανδρεάδη μίλησε για τη Σάμο ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2021.

Ο Πρόεδρος του Τεγεατικού Συνδέσμου Κων/νος Αθανασόπουλος επέδωσε τιμητική πλακέτα στο συγγραφέα Νικόλαο Σεβαστόπουλο, ενώ ο Πρόεδρος των Αρκάδων Γλυφάδας Νίκος Τσιντής απένειμε τον Ακτινοφόρο Ήλιο της αρχαίας Αρκαδίας

Το τελετουργικό αυτό ολοκληρώθηκε με την έκφραση ευχαριστιών από το συγγραφέα Νικόλαο Σεβαστόπουλο για τις εξαιρετικές τιμές και διακρίσεις που του αποδόθηκαν και ακολούθησαν οι προγραμματισμένες από το πρόγραμμα απαγγελίες, που «χρωμάτισαν» την εντυπωσιακή εκδήλωση.

Αποσπάσματα από την Ιλιάδα του Ομήρου και την «Ωδή εις Σάμον» του Ανδρέα Κάλβου «ερμηνεύθηκαν» από τον εκπαιδευτικό Γεώργιο Παναγόπουλο, με τη χαρισματική και χαρακτηριστική φωνή του, που καθήλωσε το ακροατήριο.

Το πλούσιο βεβαρυμμένο πρόγραμμα της εκδήλωσης έκρυβε μια έκπληξη!!! Ήταν το μουσικό τμήμα της, όπου μελίρρυτοι μελωδοί, διακεκριμένοι καλλιτέχνες της λυρικής παρουσίασαν, με μεγάλη επιτυχία, τις μουσικές συνθέσεις του Ηλία Θ. Στασινού. Οι συνθέσεις αυτές ήταν: Ο «Όρκος Αθλητή των Λυκαίων» του Νίκου Δασκαλόπουλου, τα δημοτικά τραγούδια «Με πήρε το ποτάμι» και η «Αρκαδιανή», «Στο δάσκαλο» του Κωστή Παλαμά και ο περίφημος «Ύμνος της Ειρήνης» του μεγάλου Αρκάδα ποιητή Ηλία Σιμόπουλου, που τον έχει μελοποιήσει ο Μουσουργός Ιωσήφ Μπενάκης.

          Οι καλλιτέχνες ήταν:

          Η πιανίστρια Φώφη Μανιαδάκη, η υψίφωνος Βιβή Συκιώτη, η μεσόφωνος Ηλέκτρα Βάργκα, ο τενόρος Γιάννης Φίλλιας και ο βαρύτονος Λεωνίδας Αντύπας. Την παρουσίαση έκανε η Δάφνη Μαρκάκη.

Το εκλεκτό ακροατήριο τους καταχειροκρότησε με τον καλύτερο τρόπο για την εξαιρετική τους απόδοση.

Ο Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών Ιωάννης Κατσούλος έκλεισε την ωραία εκδήλωση με την εύστοχη αποφώνησή του και το όλο πρόγραμμα συντόνισε η Ταμίας Μαρία Γαβρήλου.

Η Εταιρεία Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών με την έμπνευσή της αυτή χάραξε νέα πορεία στις σχέσεις Αρκαδίας και Σάμου και σφυρηλάτησε πολιτιστικές επαφές που είθε να συνεχισθούν εσαεί.

Την εκδήλωση αυτή παρακολούθησε εκλεκτό κοινό, ανάμεσα στο οποίο διακρίθηκαν στρατηγοί, μεγάλοι μουσουργοί, όπως ο Ιωσήφ Μπενάκης και ο Χάρης Κουρής, επιστήμονες, ηθοποιοί και δημοσιογράφοι.

 

Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2015

 

Κωνσταντίνος Κουμπέτσος-Αναγνωστόπουλος

Κλασικός Φιλόλογος – Δημοσιογράφος

Σπύρος Τσαρμπόπουλος
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις