Η Κίνα καλεί τον ΟΗΕ να «τιμωρήσει» την Βόρεια Κορέα για τις πρόσφατες εκτοξεύσεις πυραύλων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Η Κίνα θα στηρίξει μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να υποχρεωθεί η Βόρεια Κορέα «να πληρώσει το απαραίτητο τίμημα» για τις πρόσφατες εκτοξεύσεις πυραύλων στις οποίες προέβη, δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερς ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας πως ο στόχος είναι να επιστρέψει η Πιονγκγιάνγκ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι εξέφρασε επίσης ανησυχία για μια ενδεχόμενη αμερικανική ανάπτυξη στη Νότια Κορέα του εξελιγμένου πυραυλικού συστήματος THAAD (Terminal High Altitude Area Defence), λέγοντας ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί επίσης εναντίον της Κίνας.

Ο ΟΗΕ επιβάλλει κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα από το 2006 που η χώρα αυτή προχώρησε σε πυρηνική δοκιμή. Η Ουάσινγκτον ζητεί τώρα σκληρότερες κυρώσεις και το Πεκίνο υπογραμμίζει την ανάγκη για διάλογο.

Ωστόσο ο Ουάνγκ δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε στο U στο Μόναχο ότι είναι καιρός για μια «ισχυρή» απόφαση που να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

«Υποστηρίζουμε τη λήψη από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών περαιτέρω μέτρων καθώς και την υιοθέτηση μιας νέας απόφασης ώστε η Βόρεια Κορέα να πληρώσει το απαραίτητο τίμημα και να δείξουμε πως η συμπεριφορά της έχει συνέπειες», δήλωσε ο υπουργός, μιλώντας μέσω διερμηνέα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζητάει μια νέα απόφαση. Διπλωμάτες έκαναν γνωστό πως οι Αμερικανοί ασκούν πιέσεις για σκληρά μέτρα τα οποία να προχωρούν πέρα από τα προγράμματα ατομικών όπλων και πυραύλων της Βόρειας Κορέας, ενώ η Κίνα θέλει οποιαδήποτε μελλοντικά μέτρα να επικεντρωθούν στο ζήτημα της μη διάδοσης των πυρηνικών.

Όταν ερωτήθηκε αν το Πεκίνο είναι έτοιμο να στηρίξει ισχυρότερες οικονομικές κυρώσεις, ο Ουάνγκ απάντησε πως η απόφαση θα είναι ευρέως φάσματος, όμως ο στόχος της πρέπει να είναι ο περιορισμός των προσπαθειών της Πιονγκγιάνγκ να αναπτύξει πυρηνικές και πυραυλικές τεχνολογίες.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις