Η Microsoft ετοιμάζεται να κατασκευάσει υποβρύχια κέντρα δεδομένων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Η Microsoft ανακοίνωσε ότι θέλει να δημιουργήσει υποθαλάσσια κέντρα δεδομένων στον ωκεανό. Η εταιρεία από το Ρέντμοντ θέλει να… αποικήσει τις θάλασσες και αποκάλυψε το νέο της σχέδιο, το οποίο ονόμασε Νατίκ. 

Ο Μπεν Κάτλερ, υπεύθυνος του έργου, εξηγεί ότι στόχος τους είναι η ανάπτυξη κέντρων δεδομένων σε όλο τον κόσμο τα οποία θα λειτουργήσουν σε λιγότερο από 90 ημέρες. Η Microsoft υποστηρίζει ότι μέσα στο νερό λύνονται πολλά προβλήματα και κυρίως μειώνεται σημαντικά το κόστος ψύξης.

«Το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από την ακτή, ένα υποβρύχιο κέντρο δεδομένων θα μπορούσε να λειτουργήσει με την ενέργεια των κυμάτων ή των παλιρροιών, ενώ τα δροσερά υποβρύχια ρεύματα μπορούν να εξασφαλίσουν την αυτόματη ψύξη τους», αναφέρει η εταιρεία.

Ένα κέντρο δεδομένων είναι μια τεράστια πηγή θερμότητας, η οποία αντιστοιχεί σε εκατοντάδες χιλιάδες υπολογιστές. Τα κέντρα δεδομένων καταναλώνουν το 2% της παγκόσμιας ενέργειας και εκπέμπουν έμμεσα τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.

Το φιλόδοξο σχέδιο φαίνεται ότι θα ωφελήσει το περιβάλλον. Απομένει μόνο να αποδειχθεί ότι οι κατασκευές αυτές δεν θα διαταράξουν το θαλάσσιο οικοσύστημα. Το αρχικό πείραμα ήταν θετικό, καθώς όταν βύθισαν το πρωτότυπο μηχάνημα στη θάλασσα και το άφησαν στον πυθμένα για τρεις μήνες, παρατήρησαν ότι γύρω του αναπτύχθηκε βιώσιμος υδροβιότοπος.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις