Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Ποινικές ευθύνες για τις καθυστερήσεις στις ακτινοθεραπείες

Δεν υπάρχουν σχόλια

«Η κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ογκολογικών ασθενών» τονίζει στην αναφορά που κατέθεσε στην Εισαγγελία ο ΙΣΑ

Aναφορά στην Εισαγγελία κατέθεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με την οποία ζητά να διερευνηθεί εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες, για τις μεγάλες αναμονές για έναρξη ακτινοθεραπείας των ογκολογικών ασθενών που ενδεχομένως έχει ως αποτέλεσμα να εκτίθενται σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή τους.

Ο ΙΣΑ έχει κατ’  επανάληψη καταγγείλει την απαράδεκτη και εγκληματική αναμονή που μπορεί να φθάνει έως και τους έξι μήνες στην οποία υποβάλλονται οι καρκινοπαθείς προκειμένου να ξεκινήσουν ακτινοθεραπείες. «Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ογκολογικών ασθενών ενώ εξαναγκάζει τις οικογένειές τους να επωμιστούν τεράστια ψυχολογικά και οικονομικά βάρη» επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ.

Ο  διαθέσιμος τεχνολογικός εξοπλισμός των Ακτινοθεραπευτικών Κέντρων στις δημόσιες δομές είναι απαρχαιωμένος και υπολείπεται κατά πολύ των αναγκών της χώρας. Ενδεικτικά αναφέρει ο ΙΣΑ, ότι ενώ στη χώρα μας θα έπρεπε να λειτουργούν, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα 60 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα, λειτουργούν μόνο 37 – από αυτά δε μόνο τα 24 είναι στο δημόσιο τομέα.

Την ίδια ώρα κινδυνεύουν να «ακυρωθούν» σημαντικές δωρεές τις ιδιωτικής πρωτοβουλίας προς το δημόσιο εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού αλλά και των λαθών στις προσλήψεις για τη στελέχωση των Ακτινοθεραπευτικών μονάδων που έκανε το υπουργείο Υγείας.

«Ο ΙΣΑ έχει εκφράσει πολλές φορές την αγωνία και την αγανάκτησή του για τις απαράδεκτες αναμονές στις θεραπείες των ογκολογικών ασθενών οι οποίες έχουν αυξηθεί, το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η άμεση και έγκαιρη υποβολή καρκινοπαθούς στην δέουσα σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και πρωτόκολλα ακτινοθεραπεία αποτελεί την ελάχιστη υποχρέωση όλων μας, ιατρών και πολιτείας» αναφέρει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις