Ισπανία: Πύρρειος νίκη για τον Μαριάνο Ραχόι

Δεν υπάρχουν σχόλια

Πύρρειο νίκη πέτυχε το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, στην Ισπανία, καθώς αν και έρχεται πρώτο, εντούτοις δεν κατορθώνει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, λαμβάνοντας 122 έδρες, για την αυτοδυναμία στο κοινοβούλιο απαιτούνται τουλάχιστον 176 έδρες. Επιπλέον, με καταμετρημένο το 75% των ψήφων, φαίνεται πως παίρνει τα χειρότερα ποσοστά που έλαβε ποτέ σε εθνικές εκλογές.

Τη δεύτερη θέση σε αριθμό εδρών παίρνει το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 92 έδρες. Ακολουθούν οι Podemos με 69 έδρες και οι Ciudadanos με 38 έδρες, που κυρίως χάρη στη δική τους συμβολή, το δικομματικό σύστημα που κυριαρχούσε στη χώρα, φαίνεται να κατακρημνίζεται.

Τα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης

Έτσι, όλα παραμένουν ανοιχτά για το σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς εάν τα ποσοστά αυτά επαληθευτούν θα πρέπει να υπάρξουν διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων για συμμαχίες προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση. Δεδομένου μάλιστα ότι το ισπανικό σύνταγμα δεν προβλέπει κάποια προθεσμία για το σχηματισμό κυβέρνησης, δεν αποκλείεται η διαδικασία να διαρκέσει ακόμη και εβδομάδες.

Σε κάθε περίπτωση, αξιοσημείωτο είναι ότι ομάδα αριστερών κομμάτων, ανάμεσά τους το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Podemos, η Ενωμένη Αριστερά και δύο τοπικοί σχηματισμοί συγκεντρώνουν περισσότερες από 180 έδρες, πάνω από το όριο των 176 που απαιτούνται για την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας, μετά τη καταμέτρηση άνω του 50 των ψήφων. Αντίθετα, το Λαϊκό Κόμμα εξασφαλίζει 123 έδρες, ενώ οι Ciudadanos, και πιθανοί εταίροι του, 31 έδρες.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις