Κοινή δήλωση του Oλλανδού Yπουργού Μετανάστευσης κ. Klaas Dijkhoff και του Ευρωπαίου Επίτροπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και εν όψει του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της 25ης Φεβρουαρίου, θέλουμε να εκφράσουμε την κοινή μας αποφασιστικότητα να ακολουθήσουμε μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση στην προσφυγική κρίση.

Αντιλαμβανόμαστε την πίεση που οι εμπλεκόμενες χώρες αντιμετωπίζουν. Ανησυχούμε για τις εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων και την ανθρωπιστική κρίση που κινδυνεύει να ξεδιπλωθεί σε ορισμένες χώρες, ιδίως στην Ελλάδα.

Η Ολλανδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και η Επιτροπή είναι σε συνεχή επαφή με όλους τους αρμόδιους φορείς και τις χώρες κατά μήκος των Δυτικών Βαλκανίων, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και στα σημεία διέλευσης των συνόρων. Ωστόσο, όλες οι χώρες που συμμετέχουν έχουν την ευθύνη και την υποχρέωση να σέβονται τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να δώσουν τέλος να θέσουν τέλος στην προσέγγιση που ευνοεί την προώθηση των προσφυγικών κυμάτων στην επόμενη χώρα («wave through» approach).

Πράττοντας αυτό, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις στις γειτονικές χώρες.

Καλούμε όλες τις χώρες και τους κατά τόπους φορείς κατά μήκος της διαδρομής διέλευσης, να έχουν τον απαραίτητο σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις ανθρώπινες ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων και των κανόνων υποδοχής.

Παράλληλα, η Επιτροπή συντονίζει τις προσπάθειες για  τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης, για να προσφέρει υποστήριξη σε περίπτωση ανθρωπιστικής κρίσης, τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ, καθώς και για τον περαιτέρω συντονισμό της διαχείρισης των συνόρων.

Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να ενεργούν από κοινού, σε πνεύμα αλληλεγγύης και ευθύνης, ιδιαίτερα σε στιγμές που η ενότητα και οι κοινές λύσεις είναι απαραίτητες όσο ποτέ. Η Επιτροπή και η Προεδρία εργάζονται σκληρά για αυτό, και η ΕΕ στο σύνολό της είναι να προσφέρει τη βοήθειά της.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις