Κριστίν Λαγκάρντ: Ξεκίνησε η δίκη για το σκάνδαλο Ταπί

Δεν υπάρχουν σχόλια

H διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, που κατηγορείται από τη γαλλική Δικαιοσύνη ότι επέτρεψε «από αμέλεια» την κατάχρηση κρατικών κεφαλαίων ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ όταν ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, υπεραμύνθηκε των ενεργειών της κατά την έναρξη της δίκης της.

 

«Με εκμεταλλεύτηκαν; Επιτρέψαμε πολλοί εξ ημών να μας εκμεταλλευτούν; Εάν ναι, ποιος; Θα το μάθουμε ενδεχομένως μια ημέρα, εύχομαι να το μάθω. Επέδειξα αμέλεια; Όχι!»: από την έναρξη της δίκης της στο Παρίσι, η 60χρονη Λαγκάρντ,έδωσε το στίγμα της υπερασπιστικής της γραμμής.

«Θα πασχίσω να σας πείσω για κάθε κατηγορία ξεχωριστά» τόνισε.

Η διαιτησία που επέτρεψε στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί να λάβει περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ το 2008 συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα επί προεδρίας του Νικολά Σαρκοζί (2007-2012).

Η πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών (2007-2011), είναι αντιμέτωπη με ποινή φυλάκισης έως ενός έτους και πρόστιμο ύψους 15.000 ευρώ.

Φορώντας σκούρο ταγιέρ και πολύχρωμο μαντήλι, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υπέμεινε τα φλας των φωτογράφων μόλις ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία στην επιβλητική αίθουσα του Δικαστικού Μεγάρου του Παρισιού.

Η πρόεδρος υπενθύμισε στην Κριστίν Λαγκάρντ ότι κατηγορείται πως ακολούθησε μια «μονομερή διαδικασία λήψης αποφάσεων στην οποία επέμεινε» μέχρι τέλους όσον αφορά τη διαιτησία.

Η δίκη της διευθύντριας του ΔΝΤ διεξάγεται ενώπιον του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας (Cour de justice de la R?publique, CIR), ενός ειδικού δικαστηρίου το οποίο είναι αρμόδιο για να δικάζει υπουργούς εν ενεργεία ή μη για αδικήματα που διαπράχθηκαν ενόσω βρίσκονταν στην εξουσία.

Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει έως την 20ή Δεκεμβρίου.

Η πρώην υπουργός κατηγορείται για «αμέλεια» στον τρόπο που διαχειρίστηκε την διευθέτηση της διαμάχης μεταξύ του Μπερνάρ Ταπί και της τράπεζας Credit Lyonnais.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις