Κυριάκος Μητσοτάκης: Η διακυβέρνηση Τσίπρα έχει κοστίσει 5.000 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί στην οικονομία αλλά και στους άλλους τομείς άσκησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας και πάλι εκλογές και εξαπολύοντας επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο και κατηγόρησε πως λέει ψέματα στον ελληνικό λαό.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ τόνισε πως το βασικό του πρόβλημα είναι το μίγμα των μέτρων της κυβέρνησης , που, όπως είπε, θα επιβαρύνουν κάθε νοικοκυριό. Φέρνοντας ως παράδειγμα την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, την αύξηση της φορολογίας στη βενζίνη, και την μονιμοποίηση των έκτακτων φόρων όπως η έκτακτη εισφορά, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για σημαντικό «τίμημα της ανικανότητας της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου» το οποίο το πληρώνει ο ελληνικός λαός.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η κυβέρνηση της ΝΔ είχε προχωρήσει σε μείωση φόρων καθώς είχε συμμαζέψει τις σπατάλες και τις δαπάνες του Δημοσίου, επισημαίνοντας πως στο τέλος του 2016, το ΑΕΠ επί ΝΔ θα ήταν στα 196 δισ., ενώ τώρα αναμένεται να είναι στα 175 δις ευρώ. «5 χιλιάδες ευρώ απώλεια πλούτου για κάθε νοικοκυριό. Και για αυτό χρειάζεται να πάρουμε αυτά τα νέα μέτρα. Επιμένουμε πως η κυβέρνηση είναι ανίκανη και πρέπει να φύγει. Το αίτημα για εκλογές είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, μπας και γλιτώσουμε τα μέτρα που έρχονται» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση «δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα των πολιτών» ενώ επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο και κατηγόρησε πως λέει ψέματα: «Ο κ.Τσίπρας λέει ψέματα γιατί το κόστος της αυταπάτης ήταν τεράστιο. Δεν μπορεί να λέει «ήμουν θύμα πλάνης», όταν γνώριζε πολύ καλά και συνειδητά πως οδηγούσε τη χώρα στο γκρεμό. Εμείς θα συνεχίσουμε να ζητάμε με ένταση εκλογές» είπε, ξεκαθαρίζοντας πως η ΝΔ δεν θα περιοριστεί μόνο στο να ζητά εκλογές, αλλά και «θα προσπαθήσουμε να συγκροτήσουμε μια πολύ πλατειά συμμαχία, που θα πειστεί ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Κάθε μέρα που θα περνά, θα γινόμαστε καλύτεροι. Το κόστος για τη χώρα είναι μεγάλο από την παραμονή στην εξουσία της κυβέρνησης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, οι εταίροι ζητούν πρόσθετα προληπτικά μέτρα γιατί κανείς δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση, και όπως είπε σε αυτή τη λογική ήρθε και ο «συμπληρωματικός κόφτης». «Η λογική του κόφτη είναι σαν να προεξοφλείς την αποτυχία του προγράμματος. Υπήρχε κόφτης και καλώς υπήρχε. Ο συμπληρωματικός γιατί ήρθε;» διερωτήθηκε. Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως «είναι θετικό να υπάρχει ένας μηχανισμός συγκράτησης», διατύπωσε όμως επιφυλάξεις για το αν θα μπαίνει αυτόματα και τί μέτρα θα λαμβάνονται. Μάλιστα, εξέφρασε την άποψη πως ο «κόφτης» μπήκε μετά τη διαρροή των συνομιλιών των στελεχών του ΔΝΤ: «Ξέρω ότι με φθηνά επικοινωνιακά τερτίπια δεν κάνεις πολιτική. Τα πρόσθετα μέτρα μπήκαν τον τελευταίο μήνα» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Όσον αφορά τη συζήτηση για το χρέος , ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η δέσμευση υπήρχε ήδη από τον Νοέμβριο του ‘12 και πως η κυβέρνηση δεν πέτυχε κάτι το συγκεκριμένο. «Το ίδιο ανακοινωθέν του Γιούρογκρουπ έχει επιφυλάξεις. Υπό όρους θα γίνει η συζήτηση. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Το τίμημα που καλούμαστε να πληρώσουμε είναι πολύ βαρύ. Ρητή δέσμευση για το χρέος δεν έχουμε πάρει» είπε ενώ εξέφρασε αντιρρήσεις και για το κατά πόσο είναι εφικτά τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα, τόσο υψηλά για τόσα χρόνια δεν είναι εφικτά. Θεωρώ ότι είναι κάτι που θα μας καταδικάσει μόνιμα σε πολιτικές λιτότητας και θα μας καταδικάσει σε ένα συνεχές μνημόνιο. Το μίγμα που προτείνει η κυβέρνηση είναι αδιέξοδο. Δίνει έμφαση σε φόρους και καθόλου έμφαση σε μείωση δαπανών» είπε ενώ χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση Ρέγκλιγκ για το χρέος, τονίζοντας πως αυτή η συζήτηση αποτέλεσε για τον Πρωθυπουργό άλλοθι για να περάσει σκληρά μέτρα.

Πάντως άσκησε κριτική και κατά των εταίρων τονίζοντας πως υπάρχει ευρωπαϊκή ευθύνη για το γεγονός ότι δέχονται το συγκεκριμένο μίγμα πολιτικής αλλά και ευθύνες γιατί δεν έχει ξεκινήσει ουσιαστική συζήτηση για το χρέος. Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε αρκετές φορές την κυβέρνηση πως κινείται στη λογική των φόρων χωρίς να προχωρά σε μείωση της σπατάλης, ξεκαθαρίζοντας πάντως, πως η ΝΔ δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις στο δημόσιο: «Υπάρχουν δυνατότητες για σημαντικές περικοπές. Ως ΝΔ δεν συζητάμε για απολύσεις στο δημόσιο. Μιλάμε όμως για καλύτερη διαχείριση του προσωπικού. Η κυβέρνηση στο δημόσιο δεν έχει κάνει τίποτα. Θέλει με το δικό της τρόπο να κλείσει το μάτι στους δημόσιους υπαλλήλους. Σύμβουλοι υπουργών πληρώνονται με αστρονομικά ποσά» είπε χαρακτηριστικά ενώ επανέλαβε την πάγια θέση του για αξιολόγηση στο δημόσιο.

Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο κ. Μητσοτάκης και για τα θέματα της παιδείας, επισημαίνοντας πως η επίσκεψή του στο 1ο Ολοήμερο Σχολείο Αργυρούπολης, είχε ως στόχο να αναδείξει τον έντονο προβληματισμό του τις αποφάσεις του υπουργείου που υποβαθμίζουν τα σχολεία. «Έχει ταξικό πρόσημο η πολιτική της κυβέρνησης, από τη στιγμή που άνεργοι και οι πιο αδύναμοι δεν μπορούν να πάνε στο ολοήμερο. Η πολιτική της κυβέρνησης χτυπά τους πιο αδύναμους» δήλωσε και τόνισε πως στόχος της ΝΔ είναι να επενδύσει στην Παιδεία. Απαντώντας σε ερώτηση για την αντίδρασή του στα όσα είχε πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος για το νόμισμα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως πιστεύει πως ο κ. Παυλόπουλος είναι φιλοευρωπαίος και πως δεν αμφισβητεί τον ευρωπαϊκό του προσανατολισμό. «Η συγκεκριμένη δήλωση έδωσε λαβή για παρερμηνείες. Οποιαδήποτε αναφορά στο νόμισμα μπορεί στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία να παρερμηνευθεί. Θεωρώ ότι στην κρίση του περασμένου Ιουλίου, η παρέμβαση του ΠτΔ ήταν σε θετική κατεύθυνση» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Όσον αφορά τον αγωγό ΤΑΠ, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως είναι ένα θετικό έργο που συνεχίζει την πολιτική που είχε ακολουθήσει η ΝΔ, ενώ για την αυξανόμενη ένταση στο Αιγαίο, έκανε λόγο για «τουρκική προκλητικότητα» και για «σύνθετο παζλ» ζητώντας να υπάρχει σοβαρότητα και όχι επικοινωνιακοί χειρισμοί.

Ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος θα συνεχίσει τις περιοδείες και τις επαφές του σε όλη τη χώρα, τόνισε πως ο ίδιος μπορεί να κυκλοφορεί στην κοινωνία, καθώς θεωρεί χρέος του να είναι κοντά στους πολίτες, να μαθαίνει και να εμπλουτίζει το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ. «Επιμένουμε στην αλήθεια και λέμε το αυτονόητο. Ο πολιτικός πρέπει να λέει την αλήθεια. Εγώ δεν θα πω πράγματα που δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε. Ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε δεν είναι εύκολος, αλλά βγάζει τη χώρα από το αδιέξοδο» είπε, εκφράζοντας αμφιβολίες για το κατά πόσο πλέον ο κ. Τσίπρας μπορεί να κινηθεί στην κοινωνία.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις