Λευκωσία: Ικανοποίηση από τη συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μη υποχρεωτική η συνεισφορά των κρατών- μελών για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας

Ικανοποίηση εκφράζει η Λευκωσία για τα αποτελέσματα της ειδικής συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας. Ειδικότερα χαιρετίζει τη στήριξη από τους ηγέτες των κρατών- μελών, για την υποχρέωση της Τουρκίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα χαιρετίζει τo γεγονός πως στην Κοινή Δήλωση έχει ενσωματωθεί αναφορά ότι τα κριτήρια που προβλέπει ο Οδικός Χάρτης για την ελευθεροποίηση θεωρήσεων εισόδου θα πρέπει να εφαρμοσθούν έναντι όλων των κρατών μελών.

Σε ανακοίνωση της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου, η Λευκωσία σημειώνει και το γεγονός ότι δεν καθίσταται υποχρεωτική η συνεισφορά των κρατών- μελών για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας για το μεταναστευτικό.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι στη διάρκεια της συνόδου η Κυπριακή Δημοκρατία κατέθεσε γραπτή δήλωση, στην οποία, ενώ αναγνωρίζει την ανάγκη συλλογικής αντίδρασης στη μεταναστευτική κρίση, σημειώνει ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εξαρτάται από την εφαρμογή των συμβατικών υποχρεώσεων της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των κρατών- μελών, όπως αυτές καταγράφονται στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, στα σχετικά Συμπεράσματα του Συμβουλίου και τη Δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005.

H Άγκυρα ήθελε στο ανακοινωθέν ονομαστική αναφορά για το ξεπάγωμα πέντε διαπραγματευτικών κεφαλαίων, κάτι που θα προϋπέθετε την άρση του κυπριακού βέτο, με το άνοιγμα επιπλέον Κεφαλαίων, μεταξύ των οποίων και 5 που μπλοκάρει από το 2009 με βέτο η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ωστόσο αυτό δεν πέρασε καθώς οι «28» δεσμεύονται στο άνοιγμα του κεφαλαίου 17, που αφορά την Οικονομική και Νομισματική Ένωση και αυτό θα γίνει σε συνάντηση μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας στις 14 Δεκεμβρίου. Στην κοινή δήλωση αναφέρεται ότι το άνοιγμα νέων κεφαλαίων θα συζητηθεί την άνοιξη αλλά η δήλωση αυτή δεν προκαταλαμβάνει και τη στάση που θα τηρήσουν τελικά τα κράτη-μέλη.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις