Μήνυμα Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Στις 27 Ιανουαρίου 1945, περίπου 7.000 κρατούμενοι απελευθερώθηκαν από τον τόπο που έχει χαρακτηριστεί ως «η Μητρόπολη του Θανάτου», το στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του Άουσβιτς, που δημιουργήθηκε, τον Σεπτέμβριο του 1939, από το ναζιστικό καθεστώς του Χίτλερ σε προσαρτημένα εδάφη της Πολωνίας.

Είναι ένας τόπος ανείπωτων θηριωδιών κατά του ανθρωπίνου γένους. Εδώ, καταργήθηκε κάθε έννοια ηθικής και σεβασμού της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας. Περισσότεροι από 1,1 εκατομμύρια αθώοι άνθρωποι, κυρίως Εβραίοι, αλλά και Πολωνοί, Ρομά, Σοβιετικοί αιχμάλωτοι, άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων, βρέφη, ηλικιωμένοι, άρρωστοι και αδύναμοι, δολοφονήθηκαν εδώ, χωρίς κανένα δισταγμό, από το ναζιστικό καθεστώς.

Το Άουσβιτς, όμως, υπήρξε και τόπος συμπόνιας και κουράγιου, όπου οι άνθρωποι βοηθούσαν ο ένας τον άλλο, δείχνοντας ανθρωπιά και αλληλεγγύη, κάτω από τις πιο φρικιαστικές συνθήκες. Όπως, για παράδειγμα, η Σιμόν Βέιλ που μοιράστηκε το ρούχο της με μία συγκρατούμενή της. Ο χώρος αυτός μας υπενθυμίζει το ιστορικό και ηθικό χρέος μας να τιμάμε και να θυμόμαστε όσους υπέφεραν. Να μην ξεχνάμε ποτέ.

Το Ολοκαύτωμα δεν συνέβη σε ένα μακρινό παρελθόν ή σε έναν μακρινό τόπο. Είναι μέρος της ευρωπαϊκής κληρονομιάς, ιστορικό βάρος αλλά και χρέος μας προς την ανθρωπότητα. Αυτό αντικατοπτρίζεται στις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη δημιουργία μιας ηπείρου ειρήνης, ασφάλειας και δημοκρατίας. Επιδίωξή μας ήταν και παραμένει η δημιουργία ίσων, δίκαιων, ανοικτών και δημοκρατικών κοινωνιών, απαλλαγμένων από το μίσος, τη μισαλλοδοξία και τη  βία. Κοινωνιών των οποίων οι πολίτες έχουν τις ίδιες ευκαιρίες, ανεξάρτητα από την προέλευση, τη θρησκεία, την εθνικότητα ή το όνομα τους.

Δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να θεωρήσουμε κάτι από όλα αυτά ως δεδομένο. Πάντα θα θυμόμαστε. Ποτέ δεν ξεχνάμε. Είναι χρέος μας να μεταφέρουμε αυτό το μήνυμα στις επόμενες γενιές της Ευρώπης, σε όλο τον κόσμο. Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε ποτέ τις προσπάθειές μας να διδασκόμαστε και να διδάσκουμε σχετικά με το τι συνέβη στο Ολοκαύτωμα.  Γιατί αυτό που συνέβη εδώ στο Άουσβιτς δεν πρέπει να επαναληφθεί ποτέ και πουθενά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και εγώ προσωπικά, ως Επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίζουμε ενεργά πρωτοβουλίες και προγράμματα που ως στόχο έχουν την προώθηση των αρχών του σεβασμού, της ανοχής και της αλληλεγγύης στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Το Μουσείο του Άουσβιτς-Μπίρκεναου είναι ένα μοναδικό μνημείο της πιο σκοτεινής μνήμης του ανθρωπίνου γένους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του προγράμματος «Ευρώπη για τους Πολίτες», έχει συμβάλει ώστε αυτή η μνήμη να μείνει ζωντανή.

Έχει ειπωθεί ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Δεν είναι αλήθεια. Οι άνθρωποι επαναλαμβάνουν την ιστορία επειδή δεν διδάσκονται από αυτή. Για αυτό και δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε το σκοτεινό μας παρελθόν, πάνω στο οποίο θέσαμε τα θεμέλια του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος, και τους λόγους για τους οποίους πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για τη διαφύλαξή του.

Στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε άνοδο οι φωνές του λαϊκισμού, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού που ισχυρίζονται ότι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίσοι, ότι το «διαφορετικό» ή το «άγνωστο» αποτελεί απειλή, και ότι μπορούμε να κρίνουμε τους ανθρώπους από το χρώμα του δέρματος ή τη θρησκεία τους. Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε την Ευρώπη, τον κόσμο από τις φωνές αυτές. Οι κοινές ευρωπαϊκές μας αξίες και η δέσμευσή μας να τις υπερασπιστούμε είναι τα θεμέλια που κρατούν την Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρή.

Η Ευρώπη υπήρξε μάρτυρας των αδιανόητων φρικαλεοτήτων εις βάρος του εβραϊκού λαού, των βασανιστηρίων και της εξόντωσης 6 εκατομμυρίων αθώων ανθρωπίνων ζωών. Το Ολοκαύτωμα ήταν το αποτέλεσμα συμπεριφορών που βρίσκονται και πάλι σε άνοδο στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Η άνοδος του αντισημιτισμού υπήρξε και εξακολουθεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι οι θεμελιώδεις αξίες μας απειλούνται.

Πρέπει να συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια κατά της αντισημιτικής ρητορικής, αλλά και να διασφαλίσουμε ότι οι ευρωπαϊκές κοινωνίες θα παραμείνουν ανοικτές και ανεκτικές.

Η Διεθνής Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος μας υπενθυμίζει το καθήκον μας να καταπολεμήσουμε οποιαδήποτε αντισημιτική ρητορική ή συμπεριφορά, καθώς και το ηθικό μας χρέος να μην ξεχνάμε, αλλά πάντα να θυμόμαστε. Ποτέ ξανά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πάνω από όλα ένα εγχείρημα ειρήνης. Δεν πρέπει ποτέ να επιτρέψουμε στις σκοτεινές μνήμες του παρελθόντος να επιστρέψουν.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις