Ματαιώθηκαν τα εγκαίνια της Agrotica, ένταση, επεισόδια και ρίψη χημικών

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δυναμικό «παρών» έδωσαν χθες αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς από 75 μπλόκα, στο συλλαλητήριο που έγινε στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, με αφορμή την προγραμματισμένη τελετή εγκαινίων της 26ης Agrotica, που τελικά ματαιώθηκε μετά από εκτεταμένα επεισόδια και συγκρούσεις με τα ΜΑΤ. Τα εγκαίνια είχαν προγραμματιστεί να τελεστούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου, με προσκεκλημένους περισσότερα από 1.000 άτομα στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης, στο οποίο υπάρχει πρόσβαση από τρεις πλευρές.

Το μενού της κινητοποίησης ήταν πλούσιο και περιελάμβανε από ευρηματικά πανό και ταμπέλες, περισσότερα από 150 τρακτέρ, και πάνω από 100 καΐκια, που έδεσαν νωρίς το μεσημέρι στον Θερμαϊκό κόλπο . Ομιλίες και συγκίνηση από τους περισσοτέρους συμμετέχοντες, από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη, κρατώντας μαύρες σημαίες μερικοί και άλλοι την ελληνική σημαία, μαντινάδες, αλλά και τραγούδι. Βέβαια, δεν έλειψαν οι ρίψεις χημικών, περιορισμένες βέβαια, αλλά και η «τακτική» ορισμένων να πετούν νερά και άλλα διάφορα αντικείμενα στις δυνάμεις των ΜΑΤ που περιφρουρούσαν το συνεδριακό κέντρο, με τον αρμόδιο υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου να κάνει λόγο για «προβοκατόρικες δυνάμεις της Δεξιάς και Ακροδεξιάς που υποκινούν τις συγκρούσεις».

Τονίζεται ότι στην κινητοποίηση-συλλαλητήριο, συμμετείχαν και τα μπλόκα «των Τεμπών, του Προμαχώνα και της Νίκαιας», όπως τόνισε ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστος Γκόντιας, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μας διασπά τίποτα. Αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μπορεί να μας χωρίζουν». Παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη συμμετοχή της δύναμης «Πρωτοβουλία Αγροτών», που μέχρι πρόσφατα δεν συμμετείχαν στις κοινές δράσεις που διοργανώνονταν.

Σημειώνεται, ότι από νωρίς είχε στηθεί εξέδρα μπροστά στην είσοδο της Agrotica, με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα να εξασφαλίζουν την ελεύθερη είσοδο σε αυτούς που θέλησαν να περάσουν τις πύλες της Διεθνούς Έκθεσης και να περιηγηθούν. Επισημαίνεται ότι το ντεκόρ της εξέδρας, πέραν αυτών που συντόνιζαν την κινητοποίηση και των ομιλητών, συμπλήρωνε ένας αγρότης «σταυρωμένος» σε ένα ξύλο, στο λαιμό του οποίου αναγραφόταν “Δεν θα γίνουμε σκιάχτρα στην γη μας”, αλλά και πολλά πανό διαφόρων μπλόκων της Ελλάδας.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις