Μιχοπουλέϊκο Αντάμωμα στο Κοτύλιο + πλήρες φωτορεπορτάζ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Το ‘παν και το ‘καναν οι Μιχοπουλέοι. Πριν μερικά χρόνια γεννήθηκε η ιδέα από τον Κώστα τον Μιχόπουλο, έτσι απλά όπως λέμε καμιά φορά, θα κάνω αυτό ή θα κάνω εκείνο… και τώρα, με την ισχυρή παρότρυνση και κινητοποίηση όλων των παιδιών του Γιάννη και της Σταμάτας Μιχοπούλου, του Κώστα, του Ηλία και του Θόδωρου, έγινε πραγματικότητα.
Στις 19 Αυγούστου, η μεγάλη αυτή οικογένεια κάλεσε από κάθε άκρη της χώρας όλους τους συγγενείς και όλων των βαθμών. Για ένα γνήσιο Γορτυνιακό Μιχοπουλέικο γλέντι. Βέβαια, κάθε φορά που μία οικογένεια ανταμώνει είναι απίθανο να μην γίνει αναφορά και σε αυτούς που έχουν «φύγει», τους προγόνους μας.
Έτσι λοιπόν, το Σάββατο το πρωί στις 19 του Αυγούστου, στην περήφανη και πανέμορφη εκκλησιά της Αγίας Παρασκευής στο Κοτύλιο, μαζεύτηκαν ή μάλλον για την ακρίβεια κατέκλεισαν οι Μιχοπουλέοι και οι συγγενείς τους για να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία, αλλά και την επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ των ψυχών των κεκοιμημένων Συγγενών τους. Σε αυτήν την Τελετή χοροστάτησε ο Μητροπολίτης μας κ.κ. Ιερεμίας με τον αρχιμανδρίτη π. Ιάκωβο Κανάκη, τον π. Σταμάτη Δούμουρα και τον π. Αυγουστίνο. Στο ψαλτήρι ήταν ο Μιχάλης Χατζημιχάλης και οι Ευάγγελος και Παναγιώτης Δούμας. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και της επιμνημόσυνης Δέησης ο Μητροπολίτης κ.κ. Ιερεμίας κάλεσε τον κύριο Μιχάλη Χατζημιχάλη και του απένειμε το αξίωμα του Αναγνώστη. Στο καθιερωμένο κήρυγμά του δεν έκρυψε τη μεγάλη του χαρά για την πρωτοβουλία της οικογένειας Μιχόπουλου για το «Αντάμωμα» και έδωσε τα θερμά του συγχαρητήρια και τις ευχές του σε όλους. Ακολούθησε καφές στο όμορφο και παραδοσιακό στέκι του Συλλόγου των Απανταχού Κοτυλίων, στην πλατεία του χωριού.
Από νωρίς το πρωί ήταν όλα έτοιμα και στην μεγάλη πλατεία του χωριού είχαν στρωθεί τα τραπέζια για το ξεφάντωμα που θα ακολουθούσε. Οι Μιχοπουλέοι, Κωνσταντοπουλέοι, Στουμπέοι, Δουμουρέοι και οι λοιποί συγγενείς μαζί με το υπόλοιπο χωριό αλλά και φίλους από τα γύρω χωριά μαζεύτηκαν ξανά μόλις άρχισε να πέφτει ο ήλιος. Η ορχήστρα του Τάκη Σπυρόπουλου, που είναι και γαμπρός του Κώστα Μιχόπουλου, δηλαδή της οικογενείας και αυτός, οι «Πρώτες Βοήθειες» ήταν στο πάλκο και κάνανε τις τελικές δοκιμές τους. Να πούμε ότι μαζί με τον Τάκη στο συγκρότημα συμμετέχουν ο Κώστας Μπιλίσης πλήκτρα και φωνή, ο Κώστας Βελέντζας κιθάρα, η Σοφία Μπουγιούκου φωνή και ο Τάκης Σπυρόπουλος μπουζούκι και φωνή.
Την πολύ μεγάλη οικογένεια, τους χωριανούς και φίλους τους, ταξίδεψε στην ιστορία του γενεαλογικού τους δέντρου ο Δημήτρης Μιχόπουλος που κατόπιν έδωσε το λόγο στον Κώστα Μιχόπουλο, ο οποίος τους καλωσόρισε και έκανε μία σύντομη, περιεκτική και πολύ συγκινητική αναδρομή στην πορεία και τα πρώτα χρόνια της οικογένειας.
Όλα ήταν ωραία και καθώς πρέπει, τα τραπέζια γεμάτα κόσμο, γρήγορα όλοι σερβιρίστηκαν με πολύ νόστιμο ψητό, σαλάτες και ποτά. Οι «Πρώτες Βοήθειες» άρχισαν να παίζουν τις πενιές τους και το κέφι άναψε. Η πίστα πήρε φωτιά. Κάπου στα μισά ήρθε και το βραστό με υπέροχο τραχανά για να καρδαμώσουν. Τα δημοτικά και οι ζεμπεκιές κράτησαν μέχρι αργά το βράδυ. Όλοι μαζί δώσαν την υπόσχεση να είναι ξανά στο Κοτύλιο το 2021.
Η αγάπη και ο σεβασμός στην ιστορία και το όνομα μας κάνει τη διαφορά και μας δίνει το έναυσμα και τα όπλα για πιο λαμπρό και δημιουργικό μέλλον.


Η εκδήλωση καλύφθηκε από τον ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ

Σπύρος Τσαρμπόπουλος
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις