Νέα αύξηση για την τιμή του πετρελαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Αυξήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα ωθούμενες από την τάση μείωσης της αμερικανικής παραγωγής, αλλά και από τη γενικότερη αίσθηση για την ανάκαμψη των τιμών στην πετρελαϊκή αγορά.

Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκτέλεσης για το πετρέλαιο Brent, καταγράφηκαν στα 39,20 δολ το βαρέλι αυξημένες σχεδόν κατά μισό δολάριο ή σε ποσοστό μεγαλύτερο του 1% από το τελευταίο κλείσιμο. Οι τιμή αυτή αντιστοιχεί σε αύξηση κατά το 1/3 πάνω από το χαμηλότερο επίπεδο τιμών που καταγράφηκε στα μέσα Φεβρουαρίου, όταν οι τιμές μειώθηκαν στα επίπεδα του 2003.

Οι τιμές για το αμερικανικό αργό προέλευσης Δυτικού Τέξας καταγράφηκαν στα 36,36 δολ το βαρέλι σημειώνοντας αύξηση 44 σεντς από το τελευταίο κλείσιμο. Η αύξησή τους σε σύγκριση με το χαμηλό επίπεδο τιμών του Φεβρουαρίου φτάνει στο 40%.

«Οι εταιρίες παραγωγής πετρελαίου από απολιθώματα στις ΗΠΑ συνεχίζουν να θέτουν πεδία γεωτρήσεων εκτός λειτουργίας, προκειμένου να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος», σημειώνει σήμερα, η τράπεζα ANZ Bank. Οι αμερικανικές εταιρίες συνέχισαν να βγάζουν γεωτρήσεις εκτός παραγωγής την προηγούμενη εβδομάδα για 11η συνεχόμενη εβδομάδα, φτάνοντας στα λειτουργικά επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή, καθώς οι παραγωγοί πετρελαίου πιέζονται και από το χαμηλό επίπεδο τιμών στις διεθνείς αγορές. Την προηγούμενη εβδομάδα τέθηκαν εκτός λειτουργίας 8 πεδία γεωτρήσεων, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των ανενεργών γεωτρήσεων στις 392, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Baker Hughes Inc.

Έτσι, πέρα από τον περιορισμό της προσφοράς πετρελαίου στην αμερικανική αγορά, οι επενδυτές ακύρωσαν τις θέσεις που είχαν δεσμεύσει αναφορικά με περαιτέρω μείωση των τιμών πετρελαίου, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με την εκτίμηση της ANZ Bank.

Κατά τη γενικότερη εκτίμηση που αρχίζει να διαμορφώνεται στις αγορές, αναμένονται μέσα επίπεδα τιμών για το Brent στα 40 δολ το βαρέλι και για το αμερικανικό αργό στα 39,50 δολ το βαρέλι μέσα στο 2016.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις