Οι Δοξιώτες Αρκάδες Παροιμίες και Καθημερινές Εκφράσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια

Με μεγάλη επιτυχία και σύσσωμη την Αρκαδική κοινότητα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη παρουσίαση της λαογραφικής μελέτης «Οι Δοξιώτες Αρκάδες Παροιμίες και Καθημερινές Εκφράσεις», στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη», στο Δήμο Ιλίου, την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012.

Το βιβλίο “Οι Δοξιώτες Αρκάδες”, καταγράφει 2.850 Παροιμίες και Καθημερινές εκφράσεις, αποτελώντας ένα απόσταγμα μνήμης από την πατρογονική γλώσσα. Είναι η καταγραφή της ντοπιολαλιάς, οι εκφράσεις που κουβαλούν την ιστορία της δημιουργίας τους. Εμπνευστής αυτής της λαογραφικής γλωσσικής καταγραφής είναι o Νίκος Τσίτσος, Ναυπηγός Μηχανολόγος του Ε.Μ.Π., Καθηγητής στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου, και η κόρη του, Λαμπρινή Τσίτσου, Αρχαιολόγος-Λαογράφος, που συμμερίστηκε την πατρική προτροπή. Το εξώφυλλο δημιούργησε σχεδιαστικά, η φωτογράφος καλλιτέχνιδα, Αθηνά Καισαρίτη, που επίσης, επέλεξε και επιμελήθηκε το φωτογραφικό υλικό από την Γορτυνιακή φύση, που συνοδεύει τα κείμενα και τέθηκε σε προβολή στη διάρκεια της εκδήλωσης.

Κατά την παρουσίαση, ο συγγραφέας Νίκος Τσίτσος αναφέρθηκε στον τρόπο συλλογής του λαογραφικού υλικού, στις αυθεντικές πηγές προέλευσης και στη δημιουργία του φωτογραφικού υλικού που συνοδεύει τα κείμενα. Ιδιαίτερα, σχολίασε το σκίτσο του εξωφύλλου του βιβλίου, που παρουσιάζει τον περιπλανώμενο Αρκάδα Δοξιώτη πάνω στα Γορτυνιακά βουνά, στο ταξίδι του για την επιβίωση. Αναφέρθηκε επίσης στην παράδοση του πολιτισμικού υλικού των Δοξιωτών (πολιτισμικό σακούλι) στις επόμενες γενιές, “διότι αυτό θα αποτελέσει την πολιτισμική τους προίκα”. Η συγγραφέας Λαμπρινή Τσίτσου επισήμανε τη βαρυσήμαντη αξία της πνευματικής πατρογονικής κληρονομιάς και το πάθος της για την διάσωση του λαογραφικού υλικού. Ο Καθηγητής Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, ως κύριος ομιλητής, αναφέρθηκε στο βιβλίο αναλύοντας πλήθος παροιμιών. Αξιοποιώντας το διδακτικό του ταλέντο έδωσε με κατανοητό τρόπο τα νοήματα «των συμπυκνωμένων εκφράσεων» και με τρόπο αδιαμφισβήτητο συνέδεσε τα μηνύματα των παροιμιών με τα σημερινά προβλήματα και τις λύσεις που προτείνονται. Αναφέρθηκε επίσης, στην σπουδαιότητα του φωτογραφικού υλικού και στην μέγιστη συμβολή του για την προβολή της περιοχής, γενικότερα.

Για την εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό, ο Δήμαρχος Ιλίου, Νικόλαος Ζενέτος, τονίζοντας την αξία των παροιμιών ως στοιχείο συνέχειας της πολιτιστικής παράδοσης μιας κοινωνίας και ο Δήμαρχος του Δήμου Γορτυνίας-Αρκαδίας, Γιάννης Γιαννόπουλος. Για την αξία του λαογραφικού υλικού και την προσπάθεια των συγγραφέων μίλησαν επίσης, ο Άγγελος Δενδρινός, Διευθυντής της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρίας και ο Βασίλειος Τσουκαλάς, Καθηγητής της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου. Τη στήριξή του στον συγγραφέα απέδωσε ο Πλοίαρχος Λιμενικού Σώματος και Διοικητής της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου, Γεώργιος Σταυρόπουλος. Επίσης, τίμησαν με την παρουσία τους, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ιλίου, Νικολέτα Βομπιράκη, Χριστίνα Μηλιώνη, Ιωάννης Γκιώνης, και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Ιλίου, Θεόδωρος Δεύτος. Την Αρκαδική και Δοξιωτική γη εκπροσώπησαν: Ο ιερέας, Νικόλαος Μητράκος. Ο πρώην Pρόεδρος του Συλλόγου Δοξιωτών, Χαράλαμπος Κανελλόπουλος. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δοξιωτών, Νικόλαος Θεοδωρακόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Δοξιωτών, Θανάσης Μεντρέκας. Ο Πρόεδρος Νέων Δόξας Χάρης Ματζαβίνος. Ο Πρόεδρος της Πανελλαδικής Ένωσης Αρκάδων, Γιώργος Ζαραφέτας και ο Αντιπροέδρος Άγγελος Γάκης. Ο υποψήφιος Βουλευτής Νομού Αρκαδίας, Γιάννης Παπαηλίου και ο Γενικός Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου Γορτυνίας, Γιώργος Κανελλόπουλος. Ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αρκάδων Νέου Ηρακλείου, Παναγιώτης Κομπισιούλης. Ο Πρόεδρος Τρικολώνων Θανάσης Ροϊλός και ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Αρχαία Θέλπουσα», Αντώνης Δρεμέτσικας.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από την Παναγιώτα Τσίτσου που συγκίνησε με το τραγούδι «Φώτα το φεγγαράκι μου» δένοντας τη μουσική με την λαογραφική μας παράδοση και τον Δημήτρη Κυριακόπουλο, που με την μοναδική, υπέροχη φωνή του απέδωσε παραδοσιακά τοπικά δημοτικά τραγούδια. Υπεύθυνη για την επιμέλεια της εκδήλωσης ήταν η Αννίτα Πατσουράκη, Ιστορικός Τέχνης που υλοποίησε ένα πραγματικά άψογο πρόγραμμα παρουσίασης. Η ατμόσφαιρα υπήρξε ιδιαίτερα συγκινητική ανακαλώντας σε όλους μνήμες! Ο παραδοσιακός ήχος της φλογέρας και το ντόπιο κρασί έφεραν δάκρυα στα μάτια και οι αναμνήσεις, στιγμές σιωπής. Τα πρόσωπα ανταμώθηκαν και η φωνή τους ακούστηκε με τις λέξεις και τις εκφράσεις της πατρίδας.

Το βιβλίο, “Οι Δοξιώτες Αρκάδες” ζωντάνευε μπροστά μας! Καλό σας ταξίδι «Δοξιώτες Αρκάδες». Το βιβλίο, προς το παρόν, και το DVD της παρουσίασης διατίθενται από τους ίδιους τους συγγραφείς. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6974.813302, 210-5541060
E-mail: ntsit@tee.gr
www.ntsit.gr
Αριστείδου 22, 19200 Τ.Κ. Ελευσίνα.

Σπύρος Τσαρμπόπουλος
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις