Ομιλία Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου για την συνεργασία ΕΕ-Κίνας στα θέματα της κινητικότητας και της ασφαλείας, Πανεπιστήμιο του Πεκίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια
Το πανεπιστήμιο του Πεκίνου είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο αξιόλογα ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Ασία, με το οποίο συνδέομαι προσωπικά ως Επίτιμος Καθηγητής του.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, με την τότε ιδιότητά μου του Δημάρχου Αθηναίων, υπέγραψα την πρώτη συμφωνία φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Πεκίνου. Η συμφωνία αυτή οδήγησε στη δημιουργία της «Ολυμπιακής γέφυρας» μεταξύ των δύο ιστορικών πόλεων που φιλοξένησαν διαδοχικά τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004 και το 2008.
Σήμερα, σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται διαρκώς, η Ασία και η Ευρώπη, η Ανατολή και η Δύση, η Κίνα και η ΕΕ αναπτύσσουν ακόμα μεγαλύτερους δεσμούς – στην κινητικότητα, τη βιομηχανία, την ενέργεια και την ασφάλεια.
Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός αυτό, καθώς οι δεσμοί μεταξύ Ευρώπης και Κίνας υπάρχουν ανέκαθεν. Η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη λεγόμενη Ανατολή και Δύση είναι σε κάποιο βαθμό τεχνητή.
Για να το αντιληφθεί κανείς, πρέπει να κοιτάξει πίσω στην ιστορία, για να διαπιστώσει πως οι κοινωνίες μας, σε Ευρώπη και Κίνα, έχουν οικοδομηθεί πάνω στις ηθικές αρχές, τις αξίες και τις φιλοσοφίες δύο δασκάλων, που αν και δεν γνωρίστηκαν ποτέ μεταξύ τους, δεν έζησαν καν την ίδια περίοδο, έθεσαν, τα θεμέλια των κοινωνιών μας: του Κομφούκιου και του Σωκράτη. Και οι δύο οραματίστηκαν μια ιδανική κοινωνία στην οποία όλοι αντιμετωπίζονται ως ίσοι προς ίσοι απέναντι στον νόμο.
Ο κόσμος γίνεται όλο και πιο παγκοσμιοποιημένος, αλλά και διασυνδέεται επίσης περισσότερο, δημιουργώντας ευκαιρίες, ευθύνες αλλά και προκλήσεις. Η διευκόλυνση της κινητικότητας αποτελεί βασικό στοιχείο του διαλόγου ΕΕ-Κίνας για τη μετανάστευση και την κινητικότητα, που αποτελεί άλλωστε και τον κύριο λόγο της επίσκεψής μου στο Πεκίνο.
Πράγματι, επισκέπτομαι το Πεκίνο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ ΕΕ-Κίνας για τη διευκόλυνση έκδοσης θεωρήσεων. Στόχος είναι να ανοίξουν περισσότερα κέντρα αιτήσεων για θεωρήσεις σε πόλεις της Κίνας. Αυτό θα διευκολύνει τους Κινέζους πολίτες να αποκτήσουν θεωρήσεις για να έρθουν στην ΕΕ για σπουδές, εργασία ή για αναψυχή. Με όλα αυτά στοχεύουμε στην ενίσχυση των επαφών και των ανταλλαγών μεταξύ των πολιτών της ΕΕ και της Κίνας.
Η κινητικότητα αυξάνεται παγκοσμίως. Πάνω από 250 εκατομμύρια άνθρωποι μεταναστεύουν σε όλον τον κόσμο. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας. Η πιο αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης και της κινητικότητας αποτελεί παγκόσμια ευθύνη.
Η Ευρώπη υφίσταται τις άμεσες συνέπειες της αστάθειας που επικρατεί στη γειτονικές της περιοχές, και κυρίως από τις μεγάλες ροές προσφύγων που έρχονται αφενός από τη Συρία, μέσω της Τουρκίας, στην Ελλάδα, αφετέρου μέσω της Λιβύης, στην Ιταλία. Μέσα σε δύο χρόνια, ενισχύσαμε τις επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο και βελτιώσαμε τη διαχείριση των συνόρων μας, με τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.
Πέρυσι παρείχαμε προστασία σε περισσότερους από 700.000 ανθρώπους. Ωστόσο, η Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της τις μεταναστευτικές ροές, ειδικά αν θέλουμε να μειώσουμε την παράτυπη μετανάστευση και να καταπολεμήσουμε το φαινόμενο της διακίνησης μεταναστών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ενισχύουμε τη συνεργασία μας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, όπως η Τουρκία, αλλά και στη βόρεια και υποσαχάρια Αφρική. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, παράλληλα με τη διευκόλυνση της έκδοσης θεωρήσεων ΕΕ-Κίνας, συμφωνήσαμε σχετικά με τα επόμενα βήματα για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.
Η μετανάστευση δεν είναι ένα περιφερειακό φαινόμενο, αλλά είναι ουσιαστικά μια παγκόσμια ευθύνη. Για αυτό τον λόγο όλοι οι διεθνείς δυνάμεις κλήθηκαν από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Σεπτέμβριο να συμβάλλουν στη δίκαιη κατανομή της ευθύνης.
Καθώς αντιμετωπίζουμε παγκόσμιες απειλές και προκλήσεις, ιδίως σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, πρέπει όλες οι χώρες και ειδικά οι παγκόσμιες δυνάμεις όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα, να συμβάλλουν στις κοινές προσπάθειες και να συνεργάζονται.
Η απειλή της τρομοκρατίας, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, το οργανωμένο έγκλημα, αλλά και η καταπολέμηση των ναρκωτικών και της εμπορίας ανθρώπων, το ξέπλυμα χρήματος και η διαφθορά, δεν είναι ευρωπαϊκές ή κινεζικές προκλήσεις, είναι κοινές προκλήσεις.
Πρόσφατα, στις 19 Απριλίου, η Europol υπέγραψε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με την Κίνα για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί ένα πλαίσιο συνεργασίας σε όλα τα θέματα ασφάλειας και θα συμβάλλει στην καθιέρωση μιας πολυμερούς συνεργασίας που συμπληρώνει τις υφιστάμενες διμερείς συνεργασίες μεταξύ της Κίνας και των Κρατών Μελών της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λάβει μέτρα για την καλύτερη καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της ριζοσπαστικοποίησης και για την ενίσχυση της ασφάλειας στην Ευρώπη και στις γειτονικές χώρες.
Για παράδειγμα, έχουμε εναρμονίσει τους κανόνες για την ποινικοποίηση όλων όσοι βοηθούν πιθανούς τρομοκράτες, είτε οικονομικά, είτε κατά την προετοιμασία τους ή στις μετακινήσεις τους. Επίσης, ενισχύσαμε τους κανόνες για την αγορά και κατοχή όπλων, αλλά κυρίως για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης όπλων.
Σε μια όλο και περισσότερο παγκοσμιοποιημένη και ψηφιοποιημένη εποχή, η ασφάλεια είναι το παν. Οι πολίτες ανησυχούν για την ασφάλειά τους, στο σπίτι, στο διαδίκτυο, στην εργασία ή στα ταξίδια τους.
Η τρομοκρατία και οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο δεν γνωρίζουν σύνορα. Αυτό σημαίνει ότι καμία χώρα ή περιοχή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις μόνη της. Χρειαζόμαστε μια παγκόσμια και κοινή προσέγγιση. Για παράδειγμα, ό,τι συμβαίνει στη Βόρεια Κορέα έχει σημασία για την Κίνα, αλλά απασχολεί και την ΕΕ και τις ΗΠΑ.
Για αυτό τον λόγο συνεργαζόμαστε με χώρες εκτός της ΕΕ, όπως για παράδειγμα στον τομέα της σύναψης συμφωνιών για το PNR, ώστε να εμποδίζουμε την επιβίβαση τρομοκρατών σε αεροπλάνα. Συνεργαζόμαστε επίσης με μεγάλες εταιρείες διαδικτύου όπως η Google, το Twitter, το Facebook και η Microsoft, για την αφαίρεση τρομοκρατικού περιεχομένου και τρομοκρατικής προπαγάνδας από το διαδίκτυο μέσω του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ.
Και στον τομέα αυτό συνεργαζόμαστε σε διασυνοριακό επίπεδο ώστε να αυξήσουμε την ασφάλεια και την προστασία που παρέχουμε στους πολίτες εντός και εκτός Ευρώπης.
Είτε στην Ευρώπη είτε στην Κίνα, όλοι θέλουμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τη σταθερότητα και την ευημερία στις κοινωνίες μας. Αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί μονομερώς – μπορούμε να το κάνουμε μόνο μαζί.  Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι εδώ σήμερα, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της με την Κίνα για να οικοδομήσουμε έναν πιο ασφαλή κόσμο.
Οι περιοχές που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες πιέσεις και προβλήματα δεν θα αφήνονται μόνες τους, ενώ όλοι μας θα συνεργαζόμαστε για την εξεύρεση ισορροπημένων και μακροχρόνιων λύσεων. Προσβλέπουμε στην ολοένα και μεγαλύτερη συμβολή της Κίνας για την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης, της ασφάλειας, της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, όχι μόνο στην Ασία, αλλά και σε όλον τον κόσμο, όπως στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή, όπου πόροι, οι επενδύσεις και η τεχνογνωσία της Κίνας μπορούν να προσφέρουν προστιθέμενη αξία.
Η ΕΕ βασίζεται στην Κίνα και η Κίνα μπορεί να βασίζεται στην ΕΕ.
Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις