Ομιλία Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου για την έναρξη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αντιμετώπισης Παράνομης Διακίνησης Μεταναστών (EMSC)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος βρίσκεται σήμερα στη Χάγη, προερχόμενος από τις ΗΠΑ. Σκοπός της επίσκεψής του είναι να εγκαινιάσει το νέο Ευρωπαϊκό Κέντρο Παράνομης Διακίνησης Μεταναστών (European Migrant Smuggling Centre (EMSC)), στα πλαίσια του 2ου Επιχειρησιακού Φόρουμ της Europol και της Interpol, για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης μεταναστών. Στην ομιλία του ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι, ζήτησαν καταφύγιο στην ΕΕ μέσα στο 2015, διακινδυνεύοντας τις ζωές τους, θύματα δικτύων παράνομων διακινητών.

Σε μία προσφυγική κρίση, όπως η σημερινή, που οφείλεται στις εμπόλεμες περιοχές απ΄ όπου προέρχονται αυτοί οι άνθρωποι και αναζητούν προστασία, παρατηρείται μία αύξηση εγκληματικών δικτύων, που δρουν αποκομίζοντας από τη δραστηριότητα αυτή τεράστια κέρδη.

Κάτι τέτοιο δεν είναι μόνο ποινικά και νομικά απαράδεκτο αλλά είναι και ηθικά αποτρόπαιο.

Η προσφυγική κρίση με την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι είναι σύνθετη και πολυδιάστατη. Απαιτεί μία ολοκληρωμένη και συλλογική προσέγγιση. Η παράνομη διακίνηση μεταναστών είναι ένα φαινόμενο το οποίο ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και γι’ αυτό το λόγο μπορεί μόνο να εξαλειφθεί αποτελεσματικά μέσω μίας συλλογικής προσπάθειας.

Το Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών, που υιοθετήθηκε τον περασμένο Μάιο, έθεσε ως στόχο να μετατρέψει το έγκλημα αυτό σε μία πολύ επικίνδυνη και μη κερδοφόρα επιχείρηση, για να παταχθεί στη ρίζα του.

Αυτή είναι και η αποστολή του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Καταπολέμηση της Παράνομης Διακίνησης Μεταναστών: έχει ως στόχο να ενισχύσει τον αγώνα για την καταπολέμηση των αδίστακτων δικτύων παράνομης διακίνησης μεταναστών κατά μήκος όλης της Ευρώπης.

Το Κέντρο θα δραστηριοποιείται, βασιζόμενο στην αναλυτική και επιχειρησιακή εξειδίκευση, η οποία έχει ήδη αναπτυχθεί στα πλαίσια της Europol τα τελευταία χρόνια, καθώς και στην αποτελεσματικότητα της Κοινής Επιχειρησιακής Ομάδας, που εστιάζει τις δράσεις της στην περιοχή της Μεσογείου, με την ονομασία JOT MARE, η οποία δραστηριοποιείται επισήμως από  τον Μάρτιο του 2015.

Με την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου, διευρύνουμε την περιοχή της Μεσογείου καλύπτοντας όλη την περιοχή της ΕΕ και όλες τις μορφές παράνομης διακίνησης και των διαδρομών τους. Το Κέντρο θα είναι ο ευρωπαϊκός πυρήνας ανταλλαγής πληροφοριών, για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

Η Europol θα είναι περισσότερο λειτουργική και παρούσα στις περιοχές αυτές. Οι Ευρωπαϊκές Κινητές Υποστηρικτικές Ομάδες Έρευνας (EU Mobile Investigation Support Teams), θα ενισχύσουν περαιτέρω την αποστολή αυτή.

Οφείλω να επισημάνω πόσο σημαντικές είναι οι υπηρεσίες καταστολής σε εθνικό επίπεδο μέσα από τη χρήση όλων των μέσων και όλης της τεχνογνωσίας που διαθέτουν για την παρακολούθηση και κατάσχεση των εγκληματικών προϊόντων από την παράνομη διακίνηση μεταναστών.

Το Ευρωπαϊκό  Κέντρο για την Καταπολέμηση της Παράνομης Διακίνησης θα βελτιστοποιήσει την τεχνογνωσία αυτή και θα ενισχύσει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των κρατών-μελών.

Η συνεργασία της Europol με τον Frontex, θα ενδυναμωθεί με την πρόσφατη συμφωνία για την ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων και θα έχει αποφασιστικό ρόλο στην ενίσχυση του αγώνα κατά της παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Το νέο Ευρωπαϊκό Κέντρο θα συνδράμει στον αγώνα κατά της παράνομης διακίνησης αλλά είναι απαραίτητη και η συνεργασία με τις εθνικές αρχές, ειδικότερα σε ότι αφορά την ανταλλαγή ποιοτικών πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο.

Δεν μπορούμε να χάσουμε αυτή την ευκαιρία που μας προσφέρεται στον αγώνα μας κατά του λαθρεμπορίου μεταναστών. Το Κέντρο θα δρα καταλυτικά στην γεφύρωση της συνεργασίας μεταξύ όλων των συναρμοδίων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης και της Interpol.

Είναι κρίσιμο να επισπεύσουμε τη συνεργασία με τρίτες χώρες. Η Επιτροπή ήδη στηρίζει σχετικές πρωτοβουλίες, αλλά περισσότερες και ποιο στοχευμένες δράσεις χρειάζεται να τεθούν σε εφαρμογή.

Καθώς η Τουρκία είναι κομβικής σημασίας χώρα, απ΄ όπου προέρχονται οι μετανάστες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι απαραίτητο να εξασφαλίσουμε ισχυρή συνεργασία για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Αναμένουμε αποτελεσματικότερη συνεργασία και περισσότερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Europol και των τουρκικών αρχών, μετά την αποστολή αξιωματούχων συνδέσμων του Frontex στην Τουρκία.

Έχουμε και έναν καινούριο σύμμαχο στον αγώνα κατά του λαθρεμπορίου. Το ΝΑΤΟ και τα σκάφη του, που έχουν ήδη καταφθάσει στο Αιγαίο, θα επιβλέπουν τη μεταναστευτική δίοδο από Τουρκία  σε Ελλάδα.

Ο απώτερος στόχος αυτής της επιχείρησης είναι να δίνει πληροφορίες στις εθνικές αρχές των δύο χωρών, Ελλάδας και Τουρκίας, σε συνεργασία με τον Frontex, με κέντρο βάρους τα εγκληματικά δίκτυα παράνομης διακίνησης μεταναστών, τα οποία πυροδοτούν τη μεταναστευτική κρίση.

Είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ σημαντικό να έχουμε αποτελέσματα: να προχωρήσουμε σε συλλήψεις και διώξεις παράνομων διακινητών και να δείξουμε στους εγκληματίες αυτούς, ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν τις παράνομες δραστηριότητες τους.

Η Επιτροπή δεσμεύεται ότι θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παράνομης Διακίνησης Μεταναστών προκειμένου να αποτελέσει τον πυρήνα ανταλλαγής πληροφοριών στον αγώνα κατά του λαθρεμπορίου μεταναστών.

Κηρύξαμε τον πόλεμο εναντίον των παράνομων διακινητών. Προσβλέπω να βγούμε νικητές.»

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις