Ομιλία Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου για την Ετήσια Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ), Λισαβόνα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Στην Λισαβόνα μετέβη  ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος για συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της χώρας σχετικά με το μεταναστευτικό/προσφυγικό καθώς και για τα θέματα ασφαλείας. Ο Επίτροπος συμμετέχει επίσης, στην παρουσίαση της Ετήσιας Ευρωπαϊκής Έκθεσης για τα Ναρκωτικά του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) που έχει την έδρα του στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας.

O κ. Αβραμόπουλος μετά την παρουσίαση της Ετήσιας Ευρωπαϊκής Έκθεσης για τα Ναρκωτικά, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Πορτογαλίας κ. Marcelo Rebelo de Sousa και την Υπουργό Εσωτερικών κα Constança Urbano de Sousa. Στην συνέχεια, ο κ. Αβραμόπουλος και η κα Constança Urbano de Sousa, θα υποδεχθούν στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας 31 προσφυγές από την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Αβραμόπουλος κατά την διάρκεια της ομιλίας του για την παρουσίαση της Ετήσιας Ευρωπαϊκής Έκθεσης για τα Ναρκωτικά, μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

«Είναι μεγάλη χαρά να επισκέπτομαι σήμερα, την Λισαβόνα και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ). Η παρουσία μου σήμερα εδώ, είναι ενδεικτική της δέσμευσης της Επιτροπής και εμού προσωπικά, για την καταπολέμηση μιας από τις πιο μακροχρόνιες απειλές για της κοινωνίες μας.

Σήμερα παρουσιάζουμε την ετήσια Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά. Η σημαντική πρόοδος που έχει σημειώσει όλα αυτά τα χρόνια ο Οργανισμός έχει οδηγήσει σε μια ολοκληρωμένη κατανόηση του προβλήματος των ναρκωτικών στην ΕΕ.

Η έκθεση αυτή αποτελεί ένα βασικό εργαλείο προκειμένου να αξιολογηθούν οι διαστάσεις του προβλήματος, να σχεδιασθούν πολιτικές αντιμετώπισης, και να εφαρμοσθούν  συγκεκριμένες δράσεις καταπολέμησής του.

Η φετινή Έκθεση επιβεβαιώνει ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών στην ΕΕ δεν εξαλείφεται. Αντίθετα, κάνουν την εμφάνισή τους νέα προϊόντα, νέες μέθοδοι χρήσης, νέες αγορές, και ως εκ τούτου, νέοι κίνδυνοι για την υγεία.

Συγκεκριμένα, οι κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με ουσίες υψηλής δραστικότητας έχουν αυξηθεί. Ο αριθμός των νέων ουσιών συνεχίζει να μεγαλώνει ενώ σε άνοδο βρίσκονται, δυστυχώς  και οι θάνατοι από υπερβολική δόση. Μόλις το 2015, 100 νέες ουσίες αναφέρθηκαν για πρώτη φορά. 70% των νέων ψυχοδραστικών ουσιών που παρακολουθούμε έχουν ανιχνευθεί κατά τα τελευταία πέντε μόνο  χρόνια.

Καθώς αυξάνονται οι εν λόγω ουσίες, αυξάνονται και οι κίνδυνοι, κυρίως, για τους νέους μας. Η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί  σαφή, ισχυρή, συνεκτική και άμεση απάντηση σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Πρέπει να ενισχυθεί το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Αξιολόγησης  Κινδύνων. Ελπίζω ότι εν προκειμένω ο Οργανισμός θα διαδραματίσει στο μέλλον μεγαλύτερο ρόλο. Αφού εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, σχετική Οδηγία της ΕΕ προχωράει στην ποινικοποίηση των επιβλαβών ψυχοδραστικών ουσιών . Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει αποφασιστική πρόοδος στην ταχύτερη λήψη αποφάσεων στον τομέα αυτό σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επιτρέψτε μου τώρα να αναφερθώ σε ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που αναδεικνύει η Έκθεση. Πρόκειται για τις νέες αγορές και τους νέους διαύλους εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών που δημιουργούν οι εγκληματίες, μέσω του Διαδικτύου.

Δυστυχώς, μέσω του Διαδικτύου οι επιτήδειοι δύνανται να προμηθεύουν ναρκωτικές ουσίες χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία Έτσι, και διευκολύνονται οι αλυσίδες εφοδιασμού και το κόστος μειώνεται.

Εν προκειμένω πρέπει η παρακολούθηση να γίνει περισσότερο συστηματική και έξυπνη. Η συνεργασία μας με τα Κράτη Μέλη, τη διεθνή κοινότητα και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ηλεκτρονικών αγορών ναρκωτικών πρέπει να ενταθεί.

Οι επιχειρήσεις αυτές που μπορούν πράγματι να συμβάλλουν μέσω της συνεργασίας τους με τις αστυνομικές αρχές. Επιπλέον, στο πλαίσιο του Φόρουμ της ΕΕ για το Διαδίκτυο, διοργανώνεται συνάντηση εμπειρογνωμόνων την επόμενη εβδομάδα σχετικά με τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί το ηλεκτρονικό εμπόριο ναρκωτικών.

Το οργανωμένο έγκλημα, το εμπόριο ναρκωτικών, το λαθρεμπόριο, η παράνομη διακίνηση ανθρώπων, ακόμη και η τρομοκρατία είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Οι δεσμοί γίνονται ολοένα  και πιο εμφανείς. Μερικοί από τους τρομοκράτες των Βρυξελλών είχαν καταγράψει στο βιογραφικό τους κατά το παρελθόν καταδίκες για διακίνηση ναρκωτικών.

Ο αγώνας μας κατά του οργανωμένου εγκλήματος θα φέρει αποτελέσματα μόνο αν είναι έξυπνος, πολύπλευρος και ολιστικός. Μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά συνεργαζόμενοι πιο στενά, ανταλλάσσοντας περισσότερες πληροφορίες, έχοντας περισσότερη εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον, όπως είχα τονίσει και μετά τις επιθέσεις του Παρισιού και των Βρυξελλών σε σχέση με την τρομοκρατία.  Το ίδιο ισχύει και εκείνους που παράνομα διακινούν μετανάστες και πρόσφυγες θέτοντας τις ζωές των τελευταίων σε κίνδυνο. Μόλις την περασμένη εβδομάδα θρηνήσαμε τον θάνατο σχεδόν 700 μεταναστών στην Κεντρική Μεσόγειο.

Η καταπολέμηση της εγκληματικότητας που συνδέεται με τα ναρκωτικά είναι ένα διασυνοριακό πρόβλημα και απαιτεί μια περισσότερο συντονισμένη Ευρωπαϊκή προσέγγιση, αμοιβαία εμπιστοσύνη και συνεργασία με χώρες εκτός της ΕΕ. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προστατέψουμε την Ένωση μας, τους πολίτες μας και τους μετανάστες από αυτούς τους εξαιρετικά επικίνδυνους εγκληματίες.

Την ίδια στιγμή, το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι μια παγκόσμια πρόκληση και απαιτεί με την σειρά του παγκόσμια και συνολική δέσμευση. Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σχετικά με το Παγκόσμιο Πρόβλημα των Ναρκωτικών, η ΕΕ παρουσιάστηκε στιβαρή και ενωμένη στην προώθηση ισορροπημένων και τεκμηριωμένων προσεγγίσεων για τα ναρκωτικά.

Είμαστε χαρούμενοι που βλέπουμε ότι το αποτέλεσμα της Συνέλευσης αντικατοπτρίζει πολλούς από τους στόχους που προωθεί η ΕΕ.

Καλούμε τώρα όλους τους εταίρους να επιβεβαιώσουν ότι οι δεσμεύσεις αναλήφθηκαν κατά την  Ειδική Συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ σχετικά με το Παγκόσμιο Πρόβλημα των Ναρκωτικών (UNGASS), θα εφαρμοστούν.

Θα εργαστούμε με τον ίδιο τρόπο και κατά την προετοιμασία της αναθεώρησης της Πολιτικής Διακήρυξης του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά το 2019.

Για ακόμα μια φορά θα ήθελα να καλωσορίσω την έκδοση της ετήσιας Ευρωπαϊκής Έκθεσης για τα Ναρκωτικά του 2016 και να συγχαρώ τον Οργανισμό για τις προσπάθειές του.

Δεσμεύομαι για να συνεργαστώ μαζί σας, με τα Κράτη Μέλη και με τους διεθνείς εταίρους μας στη μάχη κατά των ναρκωτικών. Για τους νέους μας, τους πολίτες μας και τις κοινωνίες μας.»

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις