Ομιλία Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου κατά την υπογραφή συμφωνιών του Σχεδίου Juncker για τη χρηματοδότηση ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Κυρίες και Κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι στη σημερινή εκδήλωση, που έχει ως επίκεντρο την ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση.

Είναι η τρίτη φορά μέσα ένα χρόνο που εκπροσωπώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην υπογραφή συμφωνιών του Σχεδίου Γιούνκερ προς όφελος των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα συμμετέχει ενεργάστην εμβληματική αυτή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο.

Η παρουσία μου, και εδώ, σήμερα, καταδεικνύει την έμπρακτη ουσιαστική στήριξή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για να βγει από το τούνελ της οικονομικής ύφεσης, και για να επιστρέψει, οριστικά, στην ανάπτυξη και την οικονομική σταθερότητα.

Με συνέπεια, συνέχεια και συγκεκριμένα αποτελέσματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει στοχευμένα την κινητήριο δύναμη της ελληνικής οικονομίας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Όλοι γνωρίζουμε τον ρόλο και τη σημασία τους για την οικονομία της χώρας μας.

Μέσα στο δύσκολο και πιεστικό οικονομικό περιβάλλον, το Σχέδιο Γιούνκερ σημαίνει για την Ελλάδα κινητοποίηση επενδύσεων τουλάχιστον 3 δις ευρώ, μέχρι στιγμής.

Σημαίνει, επίσης, πραγματική δυνατότητα δανειοδότησης για περισσότερες από 3000 ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι σημερινές συμφωνίες μεταξύ δυο σημαντικών ελληνικών τραπεζών και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων θαδιευκολύνουν την πρόσβαση σε επιπλέον 420 εκ. ευρώ για περισσότερες από 2000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πρόκειται για συμφωνίες, με πολύ απλά λόγια, που σημαίνουν θέσεις εργασίας, ανάπτυξη, παραγωγή, δημιουργία.

Η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση, παρά τις συνεχιζόμενες οικονομικές αντιξοότητες, συντηρεί θέσεις εργασίας στις γειτονιές, τις πόλεις και τα νησιά, σε  όλη την Ελλάδα.

Είναι η μικρή οικογενειακή επιχείρηση, είναι η δημιουργική πρωτοβουλία νέων ανθρώπων, είναι ο καθημερινός μόχθος και η αγωνία όλων εκείνων των επιχειρηματιών να επιβιώσουν μέσα από την κρίση, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο και πιο αισιόδοξο μέλλον.

Με την υποστήριξη του Σχεδίου Γιούνκερ, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα, να μεγαλώσουν,να καινοτομήσουν και, το κυριότερο, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Στήριξη στην ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση σημαίνει στήριξη στο ελληνικό νοικοκυριό, στην ελληνική οικογένεια, στον κορμό του κοινωνικού ιστού της Ελλάδας που τόσο πολύ έχει δοκιμαστεί και δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση.

Σε όλη την Ευρώπη, τα προγράμματα και οι συμφωνίες χρηματοδότησης του Σχεδίου Γιούνκερ έχουν κινητοποιήσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 183 δις σε επενδύσεις.

Υπολογίζεται ότι πρόκειται να επωφεληθούν 425 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και στα 28 Κράτη Μέλη.

Πρόκειται για μια, αναμφισβήτητα, επιτυχημένη πρωτοβουλία που φέρει τη σφραγίδα της Επιτροπής Γιούνκερ.

Γι’ αυτό και η Επιτροπή πρότεινε την ενίσχυση και την επέκταση τουΕυρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, μέχρι το 2020, με πόρους που θα κινητοποιήσουν επενδύσεις πάνω από πεντακόσια δισεκατομμύρια  ευρώ.

Το Σχέδιο Γιούνκερ μαζί τους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων που διοχετεύονται από την Ευρώπη προς την Ελλάδα εδώ και περισσότερο από τρεις δεκαετίες, κρατούν την πραγματική οικονομία της Ελλάδας ζωντανή και συμβάλλουν καθοριστικά στην πρόοδο και την ανάπτυξη της χώρας.

Στηρίζουν έργα που σημαίνουν απασχόληση, ανάπτυξη, ποιότητα ζωής.

Εμείς οι Έλληνες δεν έχουμε παρα νά ρίξουμε μια ματιά πίσω, να δούμε πώς ήταν η χώρα όταν πέρναγε το κατώφλι της Ε.Ε. και πώς είναι σήμερα.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

Πρέπει να βγει οριστικά από την οικονομική αστάθεια και ύφεση, το ταχύτερο δυνατόν.

Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός βρίσκονται κάτω από τη διαρκή πίεση των οικονομικών δυσκολιών και της μεταναστευτικής κρίσης.

Έχουν όμως στο πλευρό τους την αμέριστη συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης,που στάθηκε και θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα τους, έμπρακτα, καθημερινά, με συγκεκριμένο τρόπο, και με κάθε μέσο.

Μόλις χθές, στο Κολλέγιο των Επιτρόπων,εγκρίναμε το πακέτο για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Η Ευρώπη θα επιτύχει ως οικονομική και παγκόσμια δύναμη μόνο αν επιτύχει στην κοινωνική της διάσταση. Χρειαζόμαστε μια κοινωνική Ευρώπη που δεν θα προστατεύει μόνο αλλά και θα ενισχύει τους πολίτες.

Χώρες όπως η Ελλάδα όπου όλοι γνωρίζουμε τις δυσκολίες  που υφίστανται οι συμπολίτες μας, χρειάζονται περισσότερο από ποτέ υποστήριξη και ενίσχυση της κοινωνικής τους πολιτικής. Ευρώπη χωρίς κοινωνικό πρόσωπο δεν είναι Ευρώπη.

Με τις σημερινές συμφωνίες στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης και ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία.

Όχι γενικά και αφηρημένα, αλλά με μετρήσιμα και συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Θέλω να συγχαρώ όλους όσοι συνέβαλαν στην υπογραφή των σημερινών συμφωνιών και στη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης.

Ελπίζω να έχω σύντομα την χαρά να παρευρεθώ στην υπογραφή νέων συμφωνιών στο πλαίσιο του Σχεδίου Γιούνκερ.

Σας ευχαριστώ

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις