Ομιλία Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ, Βρυξέλλες

Δεν υπάρχουν σχόλια

Θέλω να ευχαριστήσω την Ολλανδική Προεδρία και τον κ. Ντίχοφ για τις σημερινές εποικοδομητικές συζητήσεις.

Επιτρέψτε μου να δώσω έμφαση μια ακόμα φορά στο γεγονός ότι η επιτυχής εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας είναι απόλυτη προτεραιότητα. Τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα καθώς ο αριθμός των αφίξεων στα ελληνικά νησιά συνεχίζει να μειώνεται.

Επιπλέον, οι επιστροφές στην Τουρκία έχουν  εξίσου αυξηθεί, τόσο των παράτυπων μεταναστών όσο και των Συρίων, όπως προβλέπει η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας.

Παράλληλα, ο αριθμός επανεγκατεστάσεων από την Τουρκία συνεχίζει να αυξάνεται καθώς τα Κράτη Μέλη ολοκληρώνουν τις αξιολογήσεις των αιτήσεων που τους έχει απευθύνει η Τουρκία, μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επιστροφή κανενός του οποίου η αίτηση για άσυλο απορρίφθηκε επειδή η Τουρκία είναι μια ασφαλής τρίτη χώρα. Ωστόσο, έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις από την τουρκική πλευρά για την προστασία Σύριων και μη-Σύριων στην Τουρκία.

Η Επιτροπή έχει διαβιβάσει την θετική της αξιολόγηση στις Ελληνικές αρχές. Χαιρετίζω το γεγονός ότι σε αυτή τη βάση, τα κράτη μέλη υποστηρίζουν την Ελλάδα στο να θεωρείτε η Τουρκία ασφαλής για την επιστροφή μεταναστών, έτσι ώστε η Ελλάδα να παρέχει περαιτέρω νομική καθοδήγηση στην υπηρεσία ασύλου και ο EASO να διευκολύνει την αποτελεσματική εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-ΤΚ.

Θέλω να διαβεβαιώσω ότι είμαστε εγρήγορση και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση για να εξασφαλίσουμε ότι όλα τα στοιχεία της διαδικασίας εφαρμόζονται σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο.

Συγκεκριμένα, η προσοχή μας επικεντρώνεται στη αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κατάστασης στο ελληνικό έδαφος και συγκεκριμένα τις ανάγκες των περισσότερο ευάλωτων, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων.

Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε να παραμερίσουμε το ζήτημα της μετεγκατάστασης, και δεν έκρυψα σήμερα από τους Υπουργούς την απογοήτευσή μου.

Μέχρι στιγμής, μόλις 1581 άτομα που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα και η κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να παρουσιάσει βελτίωση τους ερχόμενους μήνες, αν δεν μετεγκαταστήσουμε όσους έχουν το δικαίωμα, οι οποίοι αποτελούν και την πλειοψηφία.]

Προς όσους πιστεύουν ότι υπάρχει κάποια εναλλακτική ή σχέδιο Β ξεκαθαρίζω ότι δεν υπάρχει.

Η μετεγκατάσταση από την Ελλάδα πρέπει να γίνει, και μάλιστα επειγόντως.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την Ελλάδα σε όλες τις προσπάθειες.

Σήμερα μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέθεσε 56 εκ. ευρώ σε επείγουσα χρηματοδότηση προς την Ελλάδα για να βελτιώσει τις συνθήκες  των μεταναστών, να αυξήσει τη δυνατότητα των ελληνικών αρχών να καταχωρίζουν όσους καταφθάνουν για πρώτη φορά και να επεξεργάζονται τα αιτήσεις ασύλου.

Με την νέα αυτή σημερινή χρηματοδότηση, η Ελλάδα γίνεται ο μεγαλύτερος δικαιούχος πόρων από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα για τη μετανάστευση και την ασφάλεια.

Δεν ξεχνάμε όμως και την Ιταλία, όπου παρατηρούμε τελευταία αύξηση στις μεταναστευτικές ροές. Και σε αυτήν την περίπτωση, η μετεγκατάσταση είναι σημαντική, όπως και η βελτίωση της ικανότητας υποδοχής καθώς και η αύξηση των επιστροφών όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής.

Ζήτησα από τους Υπουργούς σήμερα να παρουσιάσουν αποτελέσματα στον τομέα αυτό πλήρως, άμεσα και συλλογικά.

Ωστόσο, υπογράμμισα στους Υπουργούς ότι είναι σημαντικό να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να επανεγκαταστήσουμε Σύριους πρόσφυγες σύμφωνα με το μηχανισμό 1:1 με την Τουρκία.

Οι διάδρομοι παράτυπης μετανάστευσης θα κλείσουν μόνο αν υπάρξει μια πραγματική και νόμιμη εναλλακτική.

Στο μεταξύ, οι συζητήσεις σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή πηγαίνουν καλά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.  Ελπίζω ότι οι συν-νομοθέτες θα συμφωνήσουν εγκαίρως επ’αυτού του σημαντικού φακέλου.

Συζητήσαμε επίσης για τα διάφορα θέματα της Κοινής Πολιτικής Θεωρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του Κώδικα Θεωρήσεων, τις προτάσεις της Επιτροπής για απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους πολίτες της Τουρκίας, του Κοσσυφοπεδίου, της Γεωργίας και της Ουκρανία, καθώς επίσης και για την πρότασή μας να ενισχύσουμε τον μηχανισμό αναστολής της απελευθέρωσης των θεωρήσεων.

Η πρότασή μας είναι να κάνουμε τον μηχανισμό αναστολής περισσότερο ευέλικτο, κατά τρόπο όμως αναλογικό.

Ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σύντομα σε μια συμφωνία που θα υπηρετεί τελικά αυτόν τον σκοπό.

Σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση των θεωρήσεων, η Επιτροπή είναι ξεκάθαρη σε όλες τις προτάσεις της και την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει κάθε μια από αυτές τις 4 χώρες, που είναι σημαντικοί εταίροι μας.

Τέλος, θέλω να αναφερθώ στην Τουρκία, γιατί γνωρίζω ότι θα υπάρξουν πολλές σχετικές ερωτήσεις. Όπως σε όλες τις περιπτώσεις απελευθέρωσης των θεωρήσεων, η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τα κριτήρια που της έχουν τεθεί.

Χθες η Τουρκία ενέκρινε νόμο για να ανταποκριθεί στη ρήτρα για τους υπηκόους τρίτων κρατών της Συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας, που αποτελεί καθοριστικό κριτήριο στη διαδικασία απελευθέρωσης των θεωρήσεων.

Καλωσορίζω την εξέλιξη αυτή. Αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι η Τουρκία, όπως και η ΕΕ, μένει σταθερή στις δεσμεύσεις της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου.

Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος της ΕΕ, και η συνεργασία μας είναι επωφελής για τις δυο πλευρές.

Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με αυτό το πνεύμα ισχυρής δέσμευσης και πολιτικής βούλησης.

– See more at: https://avramopoulos.gr/el/content/omilia-epitropoy-d-avramopoyloy-meta-tin-oloklirosi-toy-symvoylioy-ypoyrgon-esoterikon-kai-dikaiosynis-tis-ee#sthash.4hl2Keky.dpuf

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις