Ομιλία Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου σε διάσκεψη για το προσφυγικό – μεταναστευτικό

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σε διάσκεψη που οργάνωσαν από κοινού το Συμβούλιο της Ευρώπης , το Υπουργείο Εξωτερικών και το Πάντειο Πανεπιστήμιο με θέμα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων, συμμετείχε σήμερα στο Ναύπλιο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. 

Στο περιθώριο της διάσκεψης, ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Thordjorn Jagland, με τον οποίον και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό καθώς και θέματα ασφαλείας.

Στην ομιλία του ο κ. Αβραμόπουλος, μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

«Το να συζητάς για ανθρώπινα δικαιώματα και αξίες στην πόλη του Ναυπλίου έχει μια ξεχωριστή συμβολική διάσταση.

Ήταν στο Ναύπλιο όπου ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας, κατέφθασε στις 7 Ιανουαρίου 1828 για ξεκινήσει το έργο της θεμελίωσης του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Η Ελλάδα δεν υπήρχε τότε ούτε καν ως κράτος, διαιρεμένη και κατεστραμμένη από πολέμους.

Ο Καποδίστριας δεν πτοήθηκε, γιατί ήταν ένας άνθρωπος με όραμα.

Ξεκίνησε να εργάζεται για τη δημιουργία τουελληνικού κράτους με έμπνευση και με σχέδιο καιστρατηγική μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς.

Ο Καποδίστριας δολοφονήθηκε, σε αυτή την ίδια πόλη, στα σκαλιά της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα στις 9 Οκτωβρίου του 1831.

Δεν είδε το όραμά του να πραγματοποιείται, γεγονός που έχει μια εξίσου ισχυρή συμβολική σημασία: μας θυμίζει πόσο αγνώμονες μπορούν να είναι οι άνθρωποι.

Εάν ο Καποδίστριας είχε επιζήσει, το πεπρωμένο της Ελλάδας θα ήταν διαφορετικό. Είναι επίσης καλό να γνωρίζουμε ότι ο Καποδίστριας είχε και ευρωπαϊκό όραμα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ένωσή μας, ιδρύθηκεεπίσης από ανθρώπους με όραμα. Η ευρωπαϊκή ήπειρος ήταν επίσης διαιρεμένη και κατεστραμμένη από τους πολέμους.

Αυτό δεν πτόησε όμως τους ιδρυτές της. Συνέλαβαν μια μοναδική ιδέα για μια Ένωση που θα διασφάλιζε την ευημερία και την ειρήνη, για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ιστορία.

Αυτό έχει προσφέρει στη γενιά μας το προνόμιο να είναι η μοναδική γενιά της ιστορίας που δεν έχει βιώσει και υποφέρει από πόλεμο. Μια κληρονομιά που δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Σήμερα όμως είμαι πλέον ανήσυχος.

Τα φαντάσματα του εθνικισμού, του λαϊκισμού, της διαίρεσης έχουν επιστρέψει στην Ευρώπη, φέρνοντας μαζί τους μίσος και φανατισμό.

Η ευρωπαϊκή ιδέα κινδυνεύει να δολοφονηθεί εκ των έσω.

Τείχη ορθώνονται, σύνορα κλείνουν, αδιανόητες δηλώσεις που μας παραπέμπουν στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν γίνονται ανεκτές.

Επειδή, όπως είπα, η ανθρώπινη φύση είναι αχάριστη, χρειάστηκαν μόλις μερικές δεκαετίες ειρήνης για να ξεχάσουμε τι χρωστάμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χρειάστηκαν μόνο μερικές δεκαετίες ευημερίας για να ξεχάσουμε τι σημαίνει πόλεμος, πείνα, καταστροφή. Αλλά πάνω απ ‘όλα. τι σημαίνειαλληλεγγύη.

Και ας είμαστε ειλικρινείς: χρειάστηκαν μόνο μερικές εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες να ζητήσουν προστασία, φθάνοντας στις ακτές μας, για να πανικοβληθούμε.

Για να τρομάξει μια γενιά της οποίας η πλειοψηφία των παππούδων ήταν κι αυτοί πρόσφυγες πολέμου.

Αυτός είναι ο λόγος που λέω, και θα το επαναλάβω και σήμερα, ότι η μεταναστευτική πρόκληση είναι ο καταλύτης που είτε θα διαλύσει ή θα αναπτύξει μια ακόμη πιο ισχυρή Ευρωπαϊκή ενότητα. Το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από την αντίδρασή μας.

Η Επιτροπή Juncker δεν έδειξε κανέναν δισταγμό.Είναι μια Επιτροπή με όραμα και αποφασιστικότητα.

Ανταποκριθήκαμε στην πρόκληση με μια ολοκληρωμένη πολιτική, αντιμετωπίζοντας όλες τις πτυχές της, με βάση τις αξίες της αλληλεγγύης, της ευθύνης, και το σημαντικότερο, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αυτές οι αρχές είναι ενσωματωμένες στην έννοια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν υπήρχε αμφιβολία ότι μας καθοδηγούν στην εφαρμογή της μεταναστευτικής πολιτικής μας.

Ας θυμηθούμε μερικά γεγονότα.

Το 2015, πάνω από 1,3 εκατομμύρια άτομα υπέβαλαν αίτηση ασύλου στην ΕΕ, γεγονός που δημιούργησε σημαντική πίεση σε πολλά Κράτη Μέλη

Η προσφυγική ανέδειξε τις αδυναμίες του Κοινούμας Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου.

Διαφορετικές εθνικές προσεγγίσεις έχουν πυροδοτήσει την πρακτική επιλογής ασύλου και την παράτυπη μετανάστευση, ενώ έχουμε δει στη συνεχιζόμενη κρίση ότι οι κανόνες του Δουβλίνο έχουν επιβαρύνει με πάρα πολλές ευθύνες λίγα κράτη μέλη.

Ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία, εκείνοι που χρειάζονται προστασία πρέπει να συνεχίσουν να τηλαμβάνουν. Το άσυλο είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα.

Είμαστε σταθερά δεσμευμένοι στην προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών.

Οι πολιτικές μας στηρίζονται στις αρχές της μη διάκρισης, της αναλογικότητας, της μη επαναπροώθησης, της πρόσβασης στη δικαιοσύνη και στη βέλτιστη προστασία των συμφερόντων των παιδιών.

Η αρχή της μη επαναπροώθησης, δεν είναι μόνο μια ηθική υποχρέωση, αλλά είναι και νομική, στην οποίαη ΕΕ και τα κράτη μέλη έχουν δεσμευθεί.

Ωστόσο, η εφαρμογή της αρχής της μη επαναπροώθησης δεν σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι αυτόματα αποκτούν το δικαίωμα να εισέρχονται και να παραμένουν στο έδαφος του κράτους μέλους.

Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι σε όλες τις προσπάθειές μας, κύριο μέλημά μας είναι να σώζονται ζωές, η προστασία του δικαιώματος στη ζωή, αυτό το πιο βασικό και θεμελιώδες δικαίωμα κάθε ανθρώπου.

Η βελτίωση της ικανότητάς μας να ανακόπτουμε τις μεταναστευτικές ροές, η διασφάλιση των νομίμων οδών προς την Ευρώπη, η πρόληψη των δευτερογενών μετακινήσεων, έχουν ένα βασικό στόχο; να αποφευχθεί η απώλεια ανθρωπίνων ζώων.

Αυτό συνεπάγεται και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης προσφύγων. Σημαίνει την πρόληψη καταστάσεων όπου οι άνθρωποι βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο παραδίδοντας τες στα χέρια αδίστακτων διακινητών.

Ένα από τα θέματα του συνεδρίου σας ονομάζεται «Καθορίζοντας το δικαίωμα σε διεθνή προστασία και στη διαδικασία της επιστροφής των παράνομων μεταναστών ».

Στο πλαίσιο αυτό, επιτρέψτε μου να πω λίγα λόγια για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνουπου έχουμε προτείνει πρόσφατα.

Θέλω να τονίσω ότι η ύπαρξη ενός αποτελεσματικού συστήματος κατανομής ευθύνης αποτελεί προϋπόθεση για την εξασφάλιση του ουσιαστικού δικαιώματος διεθνούς προστασίας στην Ευρώπη.

Το να κάνουμε τη διαδικασία ταχεία και πιο αποτελεσματική σημαίνει ότι ο αιτών θα έχει ταχύτερη πρόσβαση στην προστασία. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας.

Το υφιστάμενο σύστημα άνισης κατανομής είναι προφανώς μη βιώσιμο. Για τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα του συστήματος ασύλου της ΕΕ, προτείναμε έναν διορθωτικό μηχανισμό κατανομής που θα ανακουφίσει τα κράτη μέλη που διαχειρίζονται δυσανάλογο αριθμό αιτήσεων.

Η πρότασή μας για το Δουβλίνο περιέχει επίσης ουκ ολίγες διατάξεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση των δικαιωμάτων των αιτούντων, όπως για παράδειγμα:

– οι  προσφυγές θα έχουν αυτόματο ανασταλτικό αποτέλεσμα με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται μεταφορές ενώ η αίτηση βρίσκεται σε εξέλιξη,

– το δικαίωμα στην ελευθερία και την ελεύθερη κυκλοφορία θα ενισχυθεί με τη συντόμευση των προθεσμιών σύμφωνα με τις οποίες σε εξαιρετικές περιπτώσεις ένα άτομο μπορεί να κρατείται, και μόνον εάν τηρούνται οι αρχές της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας,

– έχουμε επεκτείνει τον ορισμό των οικογενειακών μελών περιλαμβάνοντας τα αδέλφια του αιτούντος και οικογένειες που σχηματίζονται και εκτός της χώρας καταγωγής (αλλά πριν από την άφιξη στην ΕΕ).

– τα δικαιώματα των ασυνόδευτων ανηλίκων έχουν ενισχυθεί καθιστώντας υποχρεωτικό τον καθορισμότων βέλτιστων συμφερόντων του παιδιού από εξειδικευμένο προσωπικό σε όλες τις περιπτώσεις που συνεπάγονται τη μεταφορά ενός ανηλίκου.

Και πρέπει πράγματι στην τρέχουσα κρίση να έχουμε ιδιαίτερα κατά νου την προστασία των ευάλωτων ομάδων, το οποίο είναι ένα άλλο θέμα που θασυζητηθεί στο συνέδριο σας.

Είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλλουμε το νομικό μας κεκτημένο μας σχετικά με αυτές τις ομάδες. Ειδικότερα τα παιδιά απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή από την άφιξή τους στα σύνορά μας, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους και τέλος σε περίπτωση επιστροφής.

Πρόσθετες εγγυήσεις προβλέπονται για τα παιδιά, ιδίως τα ασυνόδευτα ανήλικα, όσον αφορά στηνπρόσβαση στη διεθνή προστασία.

Οι μεταρρυθμίσεις που προωθούμε και εφαρμόζουμε με ταχύτητα έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών και εγγυώνται την πρόσβαση σε προστασία σε όσους την έχουν ανάγκη.

Έχουμε λάβει δεόντως υπόψη της νομικές υποχρεώσεις μας ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, κατά τη διαδικασία μεταρρύθμισης του συστήματος μας.

Θέλω να είμαι ρεαλιστής.

Γνωρίζουμε ότι η κατάσταση δεν είναι τέλεια σε όλα τα κέντρα υποδοχής γύρω και κοντά στην Ευρώπη. Γνωρίζουμε ότι παιδιά εξακολουθούν να φτάνουν μόνα τους σε πλοία. Γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να μειώσουμε το σύνολο των παράνομων διακινητώναμέσως, εντός και εκτός Ευρώπης.

Βλέπουμε εικόνες που είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας.

Αυτή η Επιτροπή και εγώ προσωπικά, προσπαθούμε να υπενθυμίζουμε σε κάθε ευκαιρία ότι μόνο με κοινή και συντονισμένη προσπάθεια θα είμαστε σε θέση να προφυλάξουμε τις αξίες μας.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσω να επιτελώ το καθήκον μου. Αυτή η Επιτροπή δεν θα παρατηθεί των ηθικών και νομικών της υποχρεώσεων, του καθήκοντός της ως θεματοφύλακας των Συνθηκών της Ένωσης. Συνθήκες, που βασίζονται ρητά στις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας.

Έχουμε ήδη κινητοποιήσει κάθε δυνατή οικονομική υποστήριξη, τεχνογνωσία, έχουμε στείλει τους ανθρώπους μας επί τόπου, ασκούμε πολιτική και νομική πίεση στα κράτη μέλη να αναλάβουν ισότιμα τις υποχρεώσεις τους

Συνεργάτες μας σε αυτό είναι το Συμβούλιο της Ευρώπης και Διεθνείς Οργανισμούς, οι εκπρόσωποι των οποίων βλέπω ότι είναι εδώ παρόντες σήμερα.

Εδώ θα ήθελα να κάνω μια ειδική αναφορά στο Γενικό Γραμματέα Jagland. Μια προσωπικότητα παγκοσμίως σεβαστή και έναν άνθρωπο απόλυτα προσηλωμένο στην ύψιστη αποστολή του.

Κυρίες και κύριοι, μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για τις χιλιάδες ζωές που σώθηκαν από τους «φύλακες» των ακτών μας από την Ιταλία και τηνΕλλάδα, αλλά και από όλα τα Κράτη Μέλη που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις του FRONTEX.

Πρέπει να σημειωθεί ότι πολλοί πρόσφυγες έχουν ήδη βρει καταφύγιο στην Ευρώπη και ξεκίνησαν μια νέα ζωή εδώ.

Πρέπει να δείξουμε σεβασμό στους πολίτες εδώ στην Ελλάδα και αλλού, που άνοιξαν τις καρδιές και τα σπίτια τους για να υποδεχθούν πρόσφυγες.

Μας συγκινούν οι εικόνες της αλληλεγγύης των εθελοντών που εργάζονται καθημερινά για ναπροσφέρουν υγειονομική περίθαλψη, τρόφιμα, υπηρεσίες και ανακούφιση.

Κάθε ζωή που χάνεται είναι πολύτιμη. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε άνθρωποι πνίγηκαν στη Μεσόγειο.

Και όταν μιλάμε για την κρίση των προσφύγων, δεν θα πρέπει να αναφέρουμε αριθμούς, όπως οι περισσότεροι κάνουν.

Θα πρέπει να σκεφτούμε τους ανθρώπους, τις προσωπικές τους περιπέτειες, τους απελπισμένους πίσω από κάθε τραγωδία.

Αυτό θα μας κάνει να συνεχίσουμε να επιτελούμε τοκαθήκον μας, να κάνουμε κάθε τι δυνατό για να διασφαλισθεί ο σεβασμός της ζωής και της αξιοπρέπειας του κάθε μετανάστη.

Και το κάνουμε αυτό στο όνομα της Ευρώπης. Στο όνομα των αξιών μας και του πολιτισμού μας.

Η υπεράσπιση των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο μόνος τρόπος για να αισθανόμαστε, να σκεφτόμαστε, να ενεργούμε ως Ευρωπαίοι.

Αγαπητές φίλες και φίλοι, σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο του συνεδρίου σας και προσβλέπω στις παρατηρήσεις, τις προτάσεις και τα συμπεράσματα σας.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις