Ομιλία Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου σε εκδήλωση του ΕΛΚ για τον ρόλο των τοπικών και περιφερειακών αρχών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Η μεταναστευτική κρίση έφερε στην επιφάνεια τις δομικές αδυναμίες του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

Η Επιτροπή έχει ήδη καταθέσει τις προτάσεις της για τη ριζική αναθεώρηση του υφιστάμενου συστήματος.

Σκοπός μας είναι να αποκτήσει η Ευρώπη ένα σύστημα με δικαιότερο καταμερισμό των ευθυνών μεταξύ των Κρατών Μελών.

Η διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών δεν είναι ζήτημα μόνο των χωρών, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, που φθάνουν πρώτα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Είναι ζήτημα συλλογικό, και πρέπει να αναλάβουν όλοι το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί.

Δεν σημαίνει όμως ότι επειδή οι ευρωπαϊκοί κανόνες για το Άσυλο βρίσκονται υπό αναθεώρηση, δεν θα πρέπει να συνεχίζουν να εφαρμόζονται.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους αιτούντες άσυλο να επιλέγουν το κράτος μέλος που θα υποβάλλουν την αίτηση τους, γιατί σε διαφορετική περίπτωση το μόνο που κάνουμε είναι  να διευκολύνουμε τα οργανωμένα κυκλώματα διακινητών.

Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει και τα κράτη μέλη να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη  τους. Στις παρούσες συνθήκες, αλληλεγγύη σημαίνει μετεγκαταστάσεις.

Επισημαίνω εδώ τη σημαντική αναφορά του Προέδρου Weber, κατά τη συζήτηση στο Στρασβούργο, στην ανάγκη να δείξει η Ευρώπη έμπρακτη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Ιταλία.

Στο Αιγαίο έχουμε μια σαφή βελτίωση της κατάστασης σε ό,τι αφορά τις αφίξεις, που σε γενικές γραμμές δεν επηρεάστηκε από τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία.

Η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας ισχύει και εφαρμόζεται, τα αποτελέσματα είναι απτά, και πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού, Ευρώπη και Τουρκία, για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική εφαρμογή της.

Αυτό άλλωστε είχα την ευκαιρία να τονίσω κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Άγκυρα, στις συναντήσεις που είχα με τον Πρόεδρο Ερντογάν και άλλα μέλη της κυβέρνησης.

Επιπρόσθετα, η ίδρυση και λειτουργία της νέας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, που θα διαδεχθεί τον Frontex, θα συμβάλλει καθοριστικά στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης.

Πλέον αναγνωρίζεται ότι τα εξωτερικά σύνορα ενός κράτους μέλους είναι κοινά σύνορα όλης της Ευρώπης.

Μόλις πριν τρεις ημέρες, στο Στρασβούργο, ζήτησα να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την λειτουργία του νέου Οργανισμού.

Όπως τόνισα και νωρίτερα, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισαν οι Έλληνες την προσφυγική κρίση αποτελεί παράδειγμα ανθρωπιάς, αλληλεγγύης, αξιοπρέπειας και υπευθυνότητας.

Η στάση του ελληνικού λαού, του οποίου οι αντοχές, οικονομικές και κοινωνικές, δοκιμάζονται, έχει γίνει αντικείμενο σεβασμού και εκτίμησης στην Ευρώπη, και σε όλον τον πλανήτη.

Η κατάσταση στην Ελλάδα, παρά τις αρχικές καθυστερήσεις, έχει σημειώσει πρόοδο, ωστόσο πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται, και θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Το ποσό της χρηματοδοτικής βοήθειας που έχουμε διαθέσει προς την Ελλάδα σύντομα θα προσεγγίσει το ένα δις ευρώ.

Η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στον τομέα της μετανάστευσης και της ασφάλειας.

Είναι όμως ανάγκη η Ελλάδα να επιταχύνει τις διαδικασίες απορρόφησης ώστε να μην φθάσουμε στο σημείο να αποδεσμευθούν πολύτιμοι πόροι από το εθνικό πρόγραμμα και την έκτακτη βοήθεια.

Συνεργαζόμαστε επίσης με τις ελληνικές αρχές ώστε να καλυτερεύσουν άμεσα οι συνθήκες λειτουργίας και οργάνωσης των δομών υποδοχής, ενώ αυξάνουμε διαρκώς την υποστήριξή μας σε εξειδικευμένο προσωπικό και υλικοτεχνική βοήθεια.

H βελτίωση των διαδικασιών παροχής ασύλου, δεδομένου του μεγάλου αριθμού των αιτήσεων, είναι ένας ακόμα τομέας στον οποίο δίνουμε μεγάλη βαρύτητα.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των επιστροφών στην Ελλάδα αιτούντων άσυλο από άλλα κράτη μέλη, θέλω να είμαι σαφής, αυτή τη στιγμή δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Και, ας έχουμε υπόψη μας, ότι οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή προσεγγίζουν τις 60.000.

Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου, είναι κάτι που έχω συζητήσει και με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας στις κατ’ ιδίαν τακτικές συναντήσεις μας, για την επικράτηση στη χώρα μας ενός πνεύματος συναντίληψης σχετικά με το προσφυγικό και τα ζητήματα ασφαλείας, ανεξαρτήτως των διαφορετικών πολιτικών απόψεων και τοποθετήσεων.

Έχει μεγάλη σημασία να επιδεικνύουμε εθνική σύμπνοια για τα σημαντικά εθνικά μας ζητήματα.

Γιατί μόνο έτσι μπορούν να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα και πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και ο ελληνικός λαός.

Και ο πολιτικός μας χώρος έχει συμβάλει καθοριστικά και με μεγάλη υπευθυνότητα σε αυτό.

Ως Ευρωπαίος Επίτροπος που χειρίζομαι εξ ονόματος της Ευρώπης το μεταναστευτικό, παράλληλα με τα θέματα της ασφάλειας και της ιθαγένειας, έχω πλήρη συναίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών για την συνοχή της Ευρώπης και το μέλλον των λαών μας.

Οι σοβαρές πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης, όπως η μεγάλη οικογένεια του ΕΛΚ, γνωρίζουν την ιστορική τους ευθύνη, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, μακριά από την παγίδα του λαϊκισμού.

Υπάρχει μόνο μια επιλογή. Ένας δρόμος για την Ευρώπη. Να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις κοινές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, με προσήλωση στις θεμελιώδεις αξίες τις Ευρώπης.

Να βρούμε κοινές λύσεις για τα ζητήματα που έχουν σημασία για τον ευρωπαίο πολίτη, χωρίς να ξεχνάμε τις βάσεις πάνω στις οποίες χτίσαμε αυτή την Ένωση:

Την αλληλεγγύη, την υπευθυνότητα, τη δημοκρατία. Η Ευρώπη θα βγει πιο δυνατή μέσα και από αυτήν την κρίση, φθάνει να προχωρήσει ενωμένη.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις