Ομιλία Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Συνταγματικών, Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και της ιταλικής Γερουσίας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος απεύθυνε ομιλία και συμμετείχε σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Συνταγματικών, Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και της ιταλικής Γερουσίας στη Ρώμη. Ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε επίσης με την Πρόεδρο της Ιταλικής Βουλής των Αντιπροσώπων κα Laura Boldrini, όπως και με τους κ. Mazziotti Di Celso, κ. Fabrizio Cicchitto και κ. Michele Bordo, Προέδρους των Επιτροπών Συνταγματικών, Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ιταλικής Βουλής των Αντιπροσώπων, αντίστοιχα. Στην ομιλία του ο κ. Αβραμόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

«Εδώ και αρκετά χρόνια, η Ιταλία βρίσκεται στο επίκεντρο της μεταναστευτικής κρίσης. Το 2017 είναι μια ακόμα πιο κρίσιμη χρονιά.

Η μετανάστευση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σημερινού παγκοσμιοποιημένου και διασυνδεδεμένου κόσμου. Πάνω από 60 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί με τη βία. Κάποιοι από αυτούς έχουν πρόσφατα διαφύγει από πολέμους ή απειλές, ενώ κάποιοι άλλοι είναι εκτοπισμένοι από τη στιγμή που γεννήθηκαν χωρίς να έχουν γνωρίσει άλλη ζωή από εκείνη του πρόσφυγα.

Το 2016, πάνω από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι υπέβαλαν αίτηση ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ 181.436 άνθρωποι έφτασαν στις ακτές της Ιταλίας διασχίζοντας τη Μεσόγειο. Παρά τους πρωτοφανείς αυτούς αριθμούς, ο ιταλικός λαός κατόρθωσε να διαχειριστεί την κρίση δείχνοντας ανθρωπιά σε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Καμία χώρα δεν είναι μόνη της στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. Είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση. Όλα τα Κράτη Μέλη πρέπει να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση αυτή με πνεύμα πραγματικής αλληλεγγύης και κοινής ευθύνης.

Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη προκειμένου όλα τα Κράτη Μέλη να συνεργάζονται και να παρέχουν άμεσα και αποτελεσματικά βοήθεια όταν κάποιο από αυτά βρίσκεται σε πίεση.   Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τη σωστή λειτουργία του κοινού συστήματος ασύλου, την αποτελεσματική εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών, καθώς και για τη βελτίωση των επιστροφών παράτυπων μεταναστών στη χώρα προέλευσής τους.

Η μεταναστευτική κρίση έθεσε σε αμφισβήτηση ό, τι θεωρούμε ως δεδομένο, βάζοντας σε κίνδυνο τη Σένγκεν και τις  ευρωπαϊκές μας αξίες. Γι ‘αυτόν το λόγο, η ΕΕ και τα Κράτη Μέλη υιοθέτησαν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Συμφωνήθηκαν κοινές δράσεις οι οποίες υλοποιούνται: έχουν δημιουργηθεί hotspots και λειτουργούν τα προγράμματα επανεγκατάστασης και μετεγκατάστασης. Παράλληλα, έχουν ενισχυθεί οι προσπάθειες επιστροφής παράτυπων μεταναστών, όπως και η συνεργασία με τρίτες χώρες σχετικά με την επανεισδοχή των υπηκόων τους.

Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Θυμηθείτε που ήμασταν πριν από δύο χρόνια και που βρισκόμαστε τώρα. Έχει περιορισθεί η δράση των διακινητών στη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο αριθμός των αφίξεων παράτυπων μεταναστών στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ έχουν σταματήσει οι μαζικές διελεύσεις μεταναστών που κατευθύνονται προς την Κεντρική Ευρώπη μέσω των Βαλκανίων.

Παρ ‘όλα αυτά, η μεταναστευτική κρίση δεν έχει τελειώσει. Η κατάσταση παραμένει εύθραυστη. Πρέπει να κάνουμε ακόμα περισσότερα, ιδιαίτερα στην Κεντρική Μεσόγειο και σε ό,τι αφορά τα μεταναστευτικά ρεύματα από την Αφρική.

Για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, η Ευρωπαϊκή Ένωση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια συνεργασίας με σημαντικές τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης, κυρίως στην Αφρική, για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της παράτυπης μετανάστευσης και τη μείωση των ροών που κατευθύνονται προς την Ιταλία.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Επιτροπή πρότεινε επίσης την ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για τη συνεργασία των Κρατών Μελών με τη Λιβύη και τις γειτονικές της χώρες.

Οι δράσεις αυτές επικεντρώνονται στη διάσωση ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα, στην εξάρθρωση των δικτύων παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, στην παροχή βοήθειας για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών και των προσφύγων στη Λιβύη και τις γειτονικές χώρες. Εάν όλες οι δράσεις αυτές εφαρμοστούν πλήρως και εγκαίρως μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των θανάτων στη θάλασσα και των παράτυπων διελεύσεων.

Η ΕΕ παρέχει ήδη στοχευμένη στήριξη στην Ιταλία. Η Ιταλία θα λάβει πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ από την ΕΕ μέχρι το 2020 στους τομείς της μετανάστευσης και της ασφάλειας. Επίσης, πρόσφατα διατέθηκαν σχεδόν 40 εκατομμύρια ευρώ, ως έκτακτη βοήθεια, προς τις ιταλικές αρχές. Η χρηματοδότηση αυτή θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών που προκαλούν οι μεταναστευτικές ροές. Συνολικά, το ποσό έκτακτης χρηματοδότησης προς την Ιταλία, από το 2015 μέχρι σήμερα, φτάνει σχεδόν τα 63 εκατομμύρια ευρώ.

Τα Κράτη Μέλη, σε συνεργασία με τους οργανισμούς της ΕΕ, παρέχουν σημαντικούς υλικοτεχνικούς πόρους και τεχνογνωσία. Η στήριξη αυτή θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω. Περισσότεροι από 600 εμπειρογνώμονες από την EASO και την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή βρίσκονται στην Ιταλία.

Είναι, όμως, αναγκαία η επιτάχυνση των μετεγκαταστάσεων. Πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες από όλα τα Κράτη Μέλη προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό μετεγκαταστάσεων από την Ιταλία, συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων ανηλίκων. Μέχρι στιγμής, έχουν μετεγκατασταθεί 2735 άτομα από την Ιταλία, 764 μόνο τον περασμένο Δεκέμβριο, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνεται κάποιος ασυνόδευτος ανήλικος. Ασκούμε πίεση προς τα κράτη μέλη να αυξήσουν το ρυθμό μετεγκαταστάσεων σε τουλάχιστον 1000 αιτούντες άσυλο από την Ιταλία μηνιαίως, ώστε να φθάσουν τις 1500 μετεγκαταστάσεις κάθε μήνα μετά τον Απρίλιο.

Η μετεγκατάσταση απαιτεί την αλληλεγγύη και την υπευθυνότητα όλων των Κρατών Μελών. Για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των ενεργειών μας, απαιτείται η πολιτική βούληση των Κρατών Μελών ώστε να προχωρήσουν στη μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα το Δουβλίνο.

Η Επιτροπή έχει προτείνει μια μεταρρύθμιση που θα κάνει το σημερινό σύστημα πιο αποτελεσματικό και πιο δίκαιο. Κατά το άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, την περασμένη εβδομάδα, δημιουργήθηκε κλίμα καλύτερης κατανόησης σχετικά με την ανάγκη να υπάρξει πραγματική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο μια ηθική έννοια, αλλά πολιτική και κυρίως νομική υποχρέωση που κατοχυρώνεται στη Συνθήκη της ΕΕ. Προσβλέπω σε συμφωνία κατά τη διάρκεια της μαλτέζικης Προεδρίας σχετικά με το μελλοντικό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου.

Πρέπει όλοι να στηρίξουμε την Προεδρία της Μάλτας να συνεχίσει τις προσπάθειες εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης, αποδεκτής από όλα τα Κράτη Μέλη, που θα βασίζεται σε έναν αξιόπιστο μηχανισμό αλληλεγγύης, ικανό να εγγυάται ότι κανένα κράτος μέλος δεν θα μένει μόνο του. Είναι η στιγμή να προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτών των προτάσεων.

Ταυτόχρονα, η Ιταλία πρέπει ενισχύει την πολιτική της στον τομέα των επιστροφών. Πρέπει να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι δε πρόκειται να συνεχιστεί η κατάχρηση του συστήματος.

Αυτό σημαίνει, ειδικότερα, όπως προβλέπεται και από την οδηγία της ΕΕ για την επιστροφή, ότι θα πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα για την αποτροπή δευτερογενών μετακινήσεων, εντός και εκτός Ιταλίας, παράτυπων μεταναστών, για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση επιστροφής.

Επίσης, η υποδοχή μεταναστών και προσφύγων μπορεί να βελτιωθεί μέσω μια περισσότερο δίκαιης κατανομής των μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων ανηλίκων, μεταξύ ενός  μεγαλύτερου αριθμού δήμων.

Η βελτίωση των διαδικασιών ασύλου όπως και η ενίσχυση των διαδικαστικών εγγυήσεων για τις ευάλωτες ομάδες και των διαδικασιών ένταξης, είναι επίσης καθοριστικής σημασίας για τη βιώσιμη διαχείριση του μεταναστευτικού. Τέλος, δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η λειτουργία των δύο επιπλέον hotspots στη Μεσσίνα και το Μίνεο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει αυξημένη στήριξη στις ευάλωτες ομάδες μεταναστών και κυρίως στους ασυνόδευτους ανηλίκους. Στο πλαίσιο της έκτακτης χρηματοδότησης που πρόσφατα δόθηκε στην Ιταλία, θα διατεθούν 2,5 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη, συγκεκριμένα, των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Πρέπει να προσεγγίσουμε το φαινόμενο της μετανάστευσης με έναν περισσότερο στρατηγικό, ολιστικό και εποικοδομητικό  τρόπο.  Όσοι περισσότεροι μετανάστες – συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων – ενταχθούν γρήγορα και αποτελεσματικά στις κοινότητες υποδοχής και στην αγορά εργασίας, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η συμβολή τους στην ανάπτυξη, την ευημερία και τη σταθερότητα του κοινωνικού συνόλου. Επενδύοντας στην ένταξη, επενδύουμε στην ευημερία, τη συνεκτικότητα και την πολυπολιτισμικότητα της Ευρώπης.

Η στάση της Ιταλίας απέναντι στην κρίση υπήρξε κάτι παραπάνω από αξιοθαύμαστη και θέλω να επαναλάβω τη δέσμευση της Επιτροπής για την περαιτέρω υποστήριξη της Ιταλίας σε όλες της τις προσπάθειές της. Η Ιταλία και η Ευρώπη πρέπει από κοινού να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να βρουν νέες λύσεις για τα επείγοντα ζητήματα. Όπως ακριβώς καμία χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνη της την κρίση, κανένα μεμονωμένο μέτρο δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα.»

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις