Ομιλία Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια

Οι επιθέσεις των Βρυξελλών δείχνουν για ακόμη μια φορά τη σοβαρότητα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε. Η τρομοκρατία στοίχισε την ζωή σε πάνω από 180 ανθρώπους, στην Ευρώπη, από τον Ιανουάριο του 2015. Πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν σοβαρά και πολλές περισσότερες ζωές άλλαξαν για πάντα.

Εάν τα κράτη μέλη δεν αφήσουν στην άκρη τα εθνικά τους συμφέροντα και τις απομονωτικές πολιτικές τους (silo), η τρομοκρατία θα χτυπήσει και πάλι. Τα κράτη μέλη πρέπει να ανταλλάσσουν πληροφορίες, να έχουν εμπιστοσύνη μεταξύ τους, να συνεργάζονται και να στείλουν εμπειρογνώμονες στο Κέντρο Αντιτρομοκρατίας (ECTC) της Europol. Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την απειλή.

Θα πρέπει όλοι μας να ανταποκριθούμε στις ευθύνες μας. Η Επιτροπή, τα Κράτη Μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεν υπάρχει χρόνος για παιχνίδια επίρριψης ευθυνών (blame games). Οι προτεραιότητες και τα κενά έχουν εντοπιστεί.  Τώρα είναι – περισσότερο από ποτέ – ο χρόνος για να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις.

Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με τη αγαστή συνεργασία μεταξύ μας, τηρώντας παράλληλα τις αρχές των δημοκρατικών κοινωνιών μας. Γι ‘ αυτό και χαιρετίζω την οριστικοποίηση του πακέτου προστασίας των προσωπικών δεδομένων, που πρόκειται να ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα.

Είναι μια σημαντική εξέλιξη που θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε στο μέλλον εργαλεία για την ανταλλαγή πληροφοριών.

Αύριο, θα ψηφίσετε για την υιοθέτηση της Οδηγίας PNR. Το PNR είναι ένα από τα εργαλεία που μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην ασφάλεια μας. Θα συνεχίσουμε την πίεση προς τα Κράτη Μέλη για να το εφαρμόσουν γρήγορα, και να μην περιμένουμε δύο χρόνια.

Σημειώθηκε κάποια πρόοδος τους τελευταίους μήνες, που πρέπει να αναγνωριστεί:

Περισσότερες πληροφορίες ανταλλάσσονται μεταξύ των Κρατών Μελών. Δεν έχουμε όμως φτάσει στο επίπεδο που θέλουμε.

Περισσότερες ειδοποιήσεις επισημαίνονται στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS). Το σύστημα αυτό έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα από τα πιο πολύτιμα εργαλεία που διαθέτουμε για την ενίσχυση της ασφάλειας.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας (ECTC) στην Europol είναι λειτουργικό. Πρέπει όμως όλα τα Κράτη Μέλη για να στείλουν εμπειρογνώμονες και να χρησιμοποιούν στο μέγιστο τις δυνατότητές του.

Η Europol και ο Frontex υποστηρίζουν ήδη τα Κράτη Μέλη για την καλύτερη προστασία των εξωτερικών μας συνόρων.

Εργαζόμαστε με χώρες όπως η Τουρκία, η Τυνησία, ο Λίβανος, η Ιορδανία και τα Δυτικά Βαλκάνια για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ήμουν στην Τουρκία την περασμένη εβδομάδα με τον Διευθυντή της Europol, προκειμένου να επιταχυνθεί η συνεργασία μας: χρειαζόμαστε την Τουρκία, καθώς χρειαζόμαστε και άλλες χώρες της περιοχής που να μπορούν να μοιράζονται πληροφορίες μαζί μας για ριζοσπαστικοποιημένα άτομα ή για άτομα που αναχωρούν ή επιστρέφουν από τις κατεχόμενες περιοχές του ISIS.

Στις 20 Απριλίου, ένα χρόνο μετά την παρουσίαση της Ατζέντας, η Επιτροπή θα υποβάλει επίσημη έκθεση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής και τι περισσότερο χρειάζεται να γίνει, για την επίτευξη μιας πραγματικής Ένωσης Ασφάλειας.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε μηνών, βάλαμε στο τραπέζι σημαντικές νομοθετικές προτάσεις για τη τρομοκρατία, τα πυροβόλα όπλα, τα ποινικά μητρώα, τα σύνορα, την ανταλλαγή πληροφοριών – τα οποία βρίσκονται υπό έγκριση.

Για την ανταλλαγή πληροφοριών: Αρχίσαμε επιτέλους να καταλαβαίνουμε στην Ευρώπη ότι ανταλλάσσοντας λιγότερες πληροφορίες, τόσο το λιγότερο γνωρίζουμε συλλογικά,  και ως εκ τούτου, λιγότερες απειλές μπορούμε να αποτρέψουμε. Το πληροφοριακό τοπίο για την ασφάλεια στην ΕΕ είναι περίπλοκο και κατακερματισμένο. Εάν τα συστήματα μας δεν είναι συνδεδεμένα, θα συνεχίζουμε να βάζουμε τις πληροφορίες μας σε «μαύρα κουτιά». Τα δεδομένα πρέπει να είναι διασυνδεδεμένα για να είναι χρήσιμα.

Για τη ριζοσπαστικοποίηση: Την περασμένη εβδομάδα, ήμουν στη διάσκεψη του ΟΗΕ στη Γενεύη. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας στο γεγονός ότι για ακόμη μια φορά οι τρομοκράτες ήταν νέοι, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην ΕΕ. Οι ρίζες της ριζοσπαστικοποίησης είναι σύνθετες και πολύπλευρες. Δεν υπάρχει μαγικό κουμπί που να μπορούμε να πατήσουμε και να λύσουμε αμέσως το ζήτημα αυτό. Γι’ αυτό πρέπει να ξανασκεφτούμε τις προσπάθειες μας για την ένταξη και την ενσωμάτωση, τις εκπαιδευτικές δομές, και την συνολική μας προσέγγιση για την προώθηση της ανεκτικότητας και των κοινών αξιών.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις