Ομιλία Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Βαυαρίας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Επίτροπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Βαυαρία. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Βαυαρίας κ. Horst Seehofer, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Joachim Herrmann, με την Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Διεθνών Σχέσεων κα Beate Merk, την Πρόεδρο του Βαυαρικού Κοινοβουλίου κα Barbara Stamm, τον Αντιπρόεδρο κ.Reinhold Bocklet, καθώς και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Βαυαρικού Κοινοβουλίου κ. Franz Rieger.  

Σε ομιλία του στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Βαυαρίας, ο κ. Αβραμόπουλος, μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

«Υπάρχουν επείγοντα παγκόσμια προβλήματα και από την στιγμή που γίνονται αισθητά και αφορούν τους πολίτες μας, είναι απόλυτα φυσικό να βρίσκονται στις κορυφή της πολιτικής ατζέντας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.  Μας αγγίζει όλους μας.

Είμαι ευτυχής που μου δίνεται η ευκαιρία σήμερα να ανακεφαλαιώσω τις προτεραιότητες μας για τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας. Είναι πολύ σημαντική η συνεργασία μας με τα περιφερειακά κοινοβούλια.

Μετανάστευση          

Από την αρχή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η μετανάστευση απαιτεί μια ολοκληρωμένη και πανευρωπαϊκή προσέγγιση. Η Γερμανία και ειδικότερα η Βαυαρία, έχει δεχθεί ένα μεγάλο μέρος των προσφύγων και των μεταναστών.

Χειριστήκατε και ανταποκριθήκατε στην πρόκληση αυτή με εξαιρετικό τρόπο. Γνωρίζουμε και εγώ και η Επιτροπή τις εντάσεις που αντιμετωπίζουν τα ομόσπονδα κράτη. Δίνετε ένα σωστό παράδειγμα για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν την κρίση αυτή όλα τα κράτη μέλη και σας ευχαριστώ γι’ αυτό.

Πρέπει να ενισχύσουμε και να σώσουμε την Σένγκεν. Οι προσωρινοί συνοριακοί έλεγχοι είναι εφικτοί κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις και η Γερμανία, όπως και  άλλα κράτη μέλη, τους έχουν επαναφέρει προσωρινά για προφανείς λόγους. Ωστόσο, ο έλεγχος των συνόρων με αυτή την μορφή δεν είναι η μακροπρόθεσμη λύση και φυσικά έχει μεγάλο κόστος. Όχι μόνο οικονομικό, αλλά και κοινωνικό.

Η ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της Ένωσης, είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα μας και είναι πυλώνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απώτερος σκοπός μας είναι η άρση των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους – ακόμη και αν αυτό προϋποθέσει επέκταση των προσωρινών ελέγχων των συνόρων σε συγκεκριμένα σημεία εντός της ΕΕ.

Παρουσίασα στις 4 Μαρτίου, τον Χάρτη Πορείας για την «Επιστροφή στο Σένγκεν» και ελπίζω ότι η Γερμανία θα συμμετάσχει στα μέτρα που στοχεύουν στην αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του χώρου Σένγκεν, το συντομότερο δυνατόν.

Φυσικά, ένας χώρος χωρίς εσωτερικά σύνορα, σημαίνει ότι έχουμε πετύχει στην ενίσχυση των εξωτερικών μας συνόρων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να επανακτήσουμε τον έλεγχο στα εξωτερικά μας σύνορα και να εξασφαλίσουμε την καλύτερη διαχείριση τους.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, προτείναμε επίσης την δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, η οποία θα είναι ζωτικής σημασίας μέσα στο πλαίσιο αυτό. Θα βοηθήσει να αποκατασταθούν οι προϋποθέσεις για την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα, αλλά και για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του μεταναστευτικού και την πρόληψη των απειλών για την ασφάλεια.

Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, πρότεινα επίσης ένα Σύστημα Εισόδου-Εξόδου, για τον έλεγχο των υπηκόων από τρίτες χώρες που εισέρχονται στο χώρο Σένγκεν για βραχεία διαμονή. Για να κάνουμε τα σύνορά μας πιο έξυπνα και πιο ισχυρά, και να διευκολυνθεί η διέλευση των «bona fide» ταξιδιωτών.

ΕΕ – Τουρκία

Η ΕΕ έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει πλήρως την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Η συνεργασία με την Τουρκία είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η Τουρκία, πρέπει επίσης, να βοηθηθεί για να αντιμετωπίσει το μεγάλο αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στο έδαφός της. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν διαφύγει από εμπόλεμη ζώνη.

Τόσο η ΕΕ όσο και η Τουρκία χρειάζονται ο ένας τον άλλο, ως ισότιμοι εταίροι. Πρόκειται για μια ισορροπημένη συμφωνία χωρίς όμως να απαρνιόμαστε τις αρχές και τις προϋποθέσεις που έχουμε θέσει στην Τουρκία.

Σκοπός της συμφωνίας είναι να σπάσουμε το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών και βλέπουμε ήδη τα πρώτα αποτελέσματα για αυτό. Η συμφωνία σκοπεύει να  εξαλείψει τις παράνομες διαδρομές προς την ΕΕ. Προφανώς σε πλήρη συμφωνία με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο.

Έχουν σημαντικά μειωθεί οι αφίξεις στα ελληνικά νησιά – κάτω από 200 την ημέρα. Εργαζόμαστε εντατικά για να στηρίξουμε την εφαρμογή της συμφωνίας.

Απαιτεί τεράστιες επιχειρησιακές προσπάθειες από όλους τους εμπλεκόμενους, και πάνω απ’ όλα από την Ελλάδα. Γι’ αυτό χαιρετίζω το νέο μέσο Βοήθειας Έκτακτης Ανάγκης,  για να καλύψει τις επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες εντός της ΕΕ.

Οι προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει επέτρεψαν να ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος 1:1. Οι πρώτες επιστροφές στην Τουρκία των ανθρώπων που δεν υπέβαλαν αίτηση για άσυλο και η επανεγκατάσταση των Συρίων από την Τουρκία προς ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας (37 άτομα), πραγματοποιήθηκαν στις 4 Απριλίου. Η Γερμανία έχει επίσης λάβει μέχρι στιγμής 42 επανεγκατεστημένα άτομα από την Τουρκία.

Θέλω να ευχαριστήσω τη Γερμανία για αυτό το σημαντικό βήμα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Για παράδειγμα, τα πρώτα προγράμματα της «Διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία» έχουν ξεκινήσει. Μέχρι το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να στοχεύουμε για προγράμματα 1 δις ευρώ που αφορούν την διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για τους Σύριους στην Τουρκία. Την ίδια στιγμή.

Η Τουρκία εργάζεται για την εκπλήρωση όλων των προϋποθέσεων για την απελευθέρωση των θεωρήσεων. Η ΕΕ βοηθά την Τουρκία να εφαρμόσει τα εκκρεμή ζητήματα – χωρίς όμως να κάνουμε καμία παραχώρηση στις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί.

 

Ελλάδα και Ιταλία

Όπως είπα, λιγότεροι μετανάστες έχουν φτάσει τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα. Πρέπει να συνεχιστεί η βοήθεια προς την Ελλάδα. Περίπου 53.000 αιτούντες άσυλο και μετανάστες είναι εγκλωβισμένοι εκεί, 11.000 μόνο στην Ειδομένη.

Επισκέφθηκα την Ειδομένη, περίπου το 65% έως 70% των ατόμων που βρίσκονται εκεί, είναι επιλέξιμοι για μετεγκατάσταση.

Η μετεγκατάσταση πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα για να ανακουφίσει την Ελλάδα από την πίεση. Το έθεσα, επίσης και στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων την περασμένη εβδομάδα.  Ενώ η Γερμανία είναι σταθερά υποστηρικτής αυτής της προσέγγισης, άλλα κράτη μέλη είναι λιγότερο και προσπαθούμε για να αλλάξει αυτό.

Προσβλέπω στην υποστήριξή σας για να περάσετε το μήνυμα στους συναδέλφους βουλευτές άλλων κρατών μελών. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στα δίκτυα των διακινητών και να τους αφαιρέσουμε τους λόγους ύπαρξής τους, αποφεύγοντας και άλλες τραγωδίες.

Στην Ιταλία πρέπει επίσης να προλάβουμε την επιδείνωση της κατάστασης, όπου οι μεταναστευτικές ροές αυξάνονται. Τις τελευταίες 4 εβδομάδες, σχεδόν 11.000 μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία. Πρέπει να επισημάνω ότι δεν έχουμε μέχρι στιγμής καμία ένδειξη ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας οδηγεί σε αλλαγή των μεταναστευτικών διαδρομών. Στην Ιταλία, τέσσερα hotspots είναι πλέον σε λειτουργία και είναι απόλυτη ανάγκη, ενός πέμπτου, καθώς και κινητές ομάδες hotspots.

Η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν εντείνει τις προσπάθειες τους για να εξασφαλίσουν συστηματικούς ελέγχους ασφαλείας στα hotspots. Στα hotspots, η υποδομή είναι τώρα διαθέσιμη για τους ελέγχους δακτυλικών αποτυπωμάτων στις βάσεις δεδομένων του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS), της Interpol και της Europol. Η EUROPOL έχει επίσης αναπτύξει προσωπικό για την υποστήριξη των ελέγχων ασφαλείας. Επιτρέψτε μου να σας επιβεβαιώσω ότι η Επιτροπή παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση στις δύο χώρες και την ανάπτυξη διαφορετικών διαδρομών.

Αύριο πηγαίνω στην Κατάνια, για να επισκεφτώ την Περιφερειακή Ομάδα Δράσης της ΕΕ (EU Regional Taskforce).

Επιστροφές

Η ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες, είναι επίσης σημαντική για να εξασφαλιστεί ότι οι πολιτικές επιστροφής μας λειτουργούν καλά.  Κατ ‘αρχάς, όλα τα κράτη μέλη πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να εφαρμόσουν με αποτελεσματικό τρόπο την Οδηγία Επιστροφής σε όλες τις πτυχές της. Ειδικότερα, οι αποφάσεις επιστροφής θα πρέπει να εκδοθούν αμέσως σε όσους δεν έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στην επικράτεια ενός κράτους μέλους της ΕΕ. Χαίρομαι που βλέπω ότι τα γερμανικά ποσοστά επιστροφών έχουν διπλασιαστεί φέτος σε σχέση με πέρυσι – Αυτή είναι μια σημαντική βελτίωση.

Δεν είναι αποδεκτό για εμάς, χώρες να αρνούνται τις επιστροφές δικών τους υπηκόων. Ήμουν στο Πακιστάν πρόσφατα, και η Επιτροπή έχει μια σημαντική συνάντηση για το θέμα αυτό με το Αφγανιστάν στις επόμενες εβδομάδες. Σε ότι αφορά το Μαρροκο, η Γερμανία έχει κάνει σημαντική πρόοδο, και θα έπρεπε να το προεκτείνουμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παράλληλα, όσον αφορά την επιχειρησιακή διάσταση, οι ικανότητες του Frontex να οργανώσει και να χρηματοδοτήσει κοινές επιχειρήσεις επαναπατρισμού έχουν ενταθεί πρόσφατα και η πρόταση για μια Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα ενισχύσει περαιτέρω το ρόλο του οργανισμού στον τομέα των επιστροφών.

Ένταξη

Είναι σημαντικό ότι η Γερμανία και η Ευρώπη βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση όσον αφορά τις πολιτικές ένταξης. Αντιλαμβανόμαστε ότι η επόμενη μεγάλη πρόκληση είναι η ένταξη.

Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει στην ένταξη. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαικής πολιτικής για την Μετανάστευση, γι’ αυτό η Επιτροπή ετοιμάζει ένα Σχέδιο Δράσης για την Ένταξη, που θα δημοσιευθεί στις αρχές Ιουνίου, για την στήριξη των κρατών-μελών στο τομέα αυτό.

Ασφάλεια

Όπως γνωρίζετε, έχουμε την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια από τον Απρίλιο του περασμένου έτους.

Στην ασφάλεια έχουμε προχωρήσει σε πράξεις και αποτελέσματα. Το PNR σύντομα θα αποτελέσει εθνικό δίκαιο για τα κράτη μέλη. Προτείναμε την Οδηγία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Επίσης, έχει ξεκινήσει την λειτουργία του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας στην Europol, και το έχουμε ενισχύσει ώστε να αποτελέσει το επίκεντρο των δραστηριοτήτων μας. Χρειάζονται όμως να γίνουν ακόμη περισσότερα.

Τα κράτη μέλη είναι, φυσικά, υπεύθυνα για τη διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών τους. Αλλά είναι εξίσου σαφές ότι οι απειλές που αντιμετωπίζει η Ευρώπη υπερβαίνουν την εθνική ασφάλεια.

Η εσωτερική ασφάλεια ενός κράτους μέλους είναι η εσωτερική ασφάλεια ολόκληρης της Ένωσης. Ο κατακερματισμός μας καθιστά ευάλωτους. Ο κατακερματισμός νόμων, επιχειρησιακών μεθόδων και νοοτροπιών, μας αποτρέπει από το να ασχοληθούμε με την τρομοκρατία αποτελεσματικά.

Πρέπει να συνδέσουμε όλες τις τελείες και να εργαστούμε προς την κατεύθυνση μιας πραγματικής και αποτελεσματικής Ένωσης Ασφαλείας, βασισμένη στη συστηματική ανταλλαγή πληροφοριών. Θα αντιμετωπίσουμε στην τρομοκρατική απειλή αποτελεσματικά όταν κάνουμε τα πληροφοριακά μας συστήματα διασυνδεδεμένα και διαλειτουργικά.

Επίσης, η πρόκληση της ριζοσπαστικοποίησης απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση, εστιάζοντας τόσο στην πρόληψη, όσο και την ασφάλεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην ενδυνάμωση του Δικτύου Ενημέρωσης της Ριζοσπαστικοποίησης (RAN). Όπως είπα και στην αρχή, το δομικό στοιχείο της κοινής πολιτικής ασφάλειας, είναι περισσότερη εμπιστοσύνη και μεγαλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών.

Όλοι γνωρίζουμε ότι εύκολες και γρήγορες λύσεις, στα θέμα της μετανάστευσης και της τρομοκρατίας, δεν υπάρχουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο από την αρχή, ακολουθούμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση:

Από την καταπολέμηση των βασικών αιτίων της παράτυπης μετανάστευσης, την διασφάλιση των εξωτερικών μας συνόρων, την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην ΕΕ και τις γειτονικές μας χώρες, στην ένταξη των προσφύγων, καθώς και στην αντιμετώπιση των απειλών της ασφάλειας και της τρομοκρατίας.

Αυτές οι προκλήσεις ξεπερνούν τα σύνορα και είναι αλληλένδετες. Γι’ αυτό χρειάζεται συντονισμός στις προσπάθειες αντιμετώπισής τους.

Δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε τις κοινές Ευρωπαϊκές μας αξίες που οδήγησαν στην επιτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ελκυστικότητά της.»

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις