Ομιλία Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην εκδήλωση για την υπογραφή της πρώτης συμφωνίας ΕΤΣΕ από το ΕΤΕ και τον όμιλο ProCredit για τη δανειοδότηση καινοτόμων ΜΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ) και ο όμιλος ProCredit υπέγραψαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη συμφωνία εγγυήσεων για την αύξηση του δανεισμού προς καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και προς μικρές επιχsειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης στην Ελλάδα.

Η συμφωνία αυτή έχει την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), πυρήνα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη.

Βάσει της νέας συμφωνίας, ο όμιλος ProCredit θα χορηγήσει 20 εκατ. ευρώ ως δάνεια σε καινοτόμες εταιρείες στην Ελλάδα κατά τα επόμενα δύο έτη. Τα δάνεια θα συνοδεύονται από εγγύηση του ΕΤΕ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Χρηματοδότηση ΕΕ InnovFin για την καινοτομία», με χρηματοδοτική στήριξη από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η συμφωνία που υπεγράφη σήμερα θα επιτρέψει στον όμιλο ProCredit να προσφέρει πρόσθετη χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους στις καινοτόμες εταιρείες.

Κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την υπογραφή της συμφωνίας, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, μεταξύ άλλων δήλωσε τα εξής:

«Mε ιδιαίτερη ευχαρίστηση εκπροσωπώ σήμερα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σ’ αυτήν τη σημαντική εκδήλωση.

Σήμερα 9 Μαΐου, που όπως γνωρίζετε γιορτάζουμε την Ημέρα της Ευρώπης,  υπογράφουμε εδώ στη Θεσσαλονίκη την πρώτη συμφωνία χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  προς τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο πλαίσιο της υλοποίησης του Επενδυτικού Σχεδίου  για την Ευρώπη,  γνωστό ως Σχέδιο Juncker.

Πριν από 66 χρόνια υπεγράφη η Διακήρυξη Schuman, που παρουσίασε την ιδέα της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης την επομένη του B’Παγκόσμιου Πολέμου.

Έκτοτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από τις διάφορες μορφές της εξέλιξής της ήταν και παραμένει το πλέον φιλόδοξο δημοκρατικό εγχείρημα, σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον αβεβαιότητας και διαρκών ανακατατάξεων.

Έβαλε τέλος σε μακροχρόνιους πολέμους και ένοπλες συρράξεις, σε ανταγωνισμούς και εθνικισμούς, προτείνοντας στη γηραιά ήπειρο ένα σταθερό και ασφαλές, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον.

Περιβάλλον Δημοκρατίας και σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Γι’ αυτό και η Ευρώπη παραμένει ο κύριος προορισμός  για πολλούς συνανθρώπους μας σε όλο τον πλανήτη.

Οικοδομήσαμε λοιπόν το κοινό μας Ευρωπαϊκό σπίτι στις αρχές της ελευθερίας, της ισότητας, της διαφορετικότητας και της αλληλεγγύης.

Πρέπει όμως να έχουμε πάντα κατά νου ότι πετυχαίνουμε περισσότερα, όταν είμαστε ενωμένοι, και όχι όταν δρα ο καθένας χωριστά.

Σήμερα, η Ευρώπη μας, μοιάζει ευάλωτη εξαιτίας των πολυάριθμων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε.

Και βέβαια μεταξύ αυτών είναι η προσφυγική κρίση και η εσωτερική ασφάλεια, θέματα που χειρίζομαι ως Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές υποθέσεις και την Ιθαγένεια.

Σήμερα όμως είμαστε εδώ για το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη που σήμερα ξεκινάει και στην Ελλάδα.

Η πρώτη συμφωνία για την παροχή χρηματοδότησης με αποδέκτες ελληνικές καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στο πλαίσιο του εμβληματικού Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη, είναι πραγματικότητα.

Στην Ελλάδα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της Οικονομίας μας.

Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς δυναμικές και δημιουργικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η κρίση έχει καταστήσει την πρόσβαση στη τραπεζική χρηματοδότηση για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη.

Είναι μια σημαντική ευκαιρία για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τους νέους και δημιουργικούς Έλληνες επιχειρηματίες, να προσλάβουν νέους υπαλλήλους, να επεκτείνουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και να  υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

Η επιστροφή στην ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι οι μεγάλες προκλήσεις για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Σε αυτό αποβλέπει η πρωτοβουλία μας αυτή, γνωστή ως Σχέδιο Juncker. Παλαιότερα και κατ’ αναλογία το πακέτο Delors, ήταν αυτό που συνέβαλε αποτελεσματικά στην ανάπτυξη των υποδομών και της οικονομίας στις τότε λεγόμενες χώρες της συνοχής, μεταξύ των οποίων ήταν και η Ελλάδα.

Ο συμβολισμός όμως σήμερα γίνεται ακόμη πιο ισχυρός από το γεγονός ότι συνέρχεται ένα από τα κρισιμότερα Eurogroup.

Η Ελλάδα έχει διανύσει μακρύ δρόμο όλα αυτά τα χρόνια.

Η συμφωνία του περασμένου Αυγούστου παρέχει το πλαίσιο ώστε η χώρα να επιστρέψει σε δίκαιη και βιώσιμη σταθερότητα και ανάπτυξη.

Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της έργο.

Η πρωτιά της στην απορρόφηση πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία για την προγραμματική περίοδο 2007-2013 είναι μια ενθαρρυντική εξέλιξη.

Το σημερινό Eurogroup είναι ένας ακόμα καθοριστικός ενδιάμεσος σταθμός προκειμένου να ολοκληρωθεί σύντομα η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Βρισκόμενοι όμως σήμερα στην Ελλάδα και σε μια κρίσιμη καμπή του Μεταναστευτικού, θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ και στο ζήτημα αυτό, η διαχείριση του οποίου  δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας στους έλληνες πολίτες.

Οι οποίοι, πρέπει να τονίσω, ότι έχουν δείξει αξιοθαύμαστο θάρρος, μεγαλοψυχία, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που αναζητούν ένα αίσθημα ασφάλειας και ευημερίας μακριά από πολέμους και κακουχίες.

Ενδεικτικά θα ήθελα να αναφερθώ στην οικονομική βοήθεια που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  πέρα από την βοήθεια σε έμψυχο δυναμικό και στην οργάνωση της διαδικασίας όπως προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Μετανάστευση.

509 εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη δεσμευθεί και παρέχονται στην Ελλάδα από τα προγράμματα για το άσυλο, την μετανάστευση και την εσωτερική ασφάλεια για την περίοδο 2014-2020.

Επιπλέον, έχουν δοθεί 181 εκατομμύρια ευρώ σε έκτακτη βοήθεια για το 2015-16, ενώ πρόσφατα ανακοινώσαμε την άμεση παροχή πρόσθετων 83 εκατομμυρίων ευρώ για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων.

Η προσφυγική κρίση και τα θύματά της, οι εικόνες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και της Ιταλίας  θέτουν σε αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις αρχές του κοινού Ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

Η υπευθυνότητα και η αλληλεγγύη προσκρούουν σε ξενόφοβα και λαϊκιστικά εθνικά τείχη, φράκτες και ιδέες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πρώτη μέρα εργάζεται για να προωθήσει μια κοινή προσέγγιση.

Την περασμένη εβδομάδα παρουσιάσαμε μια φιλόδοξη πρόταση αναθεώρησης του Δουβλίνου.

Θέλω να τονίσω ότι η πρόταση μας είναι μια ισορροπημένη πρόταση που εξασφαλίζει δίκαιο καταμερισμό του βάρους των ευθυνών και όχι μόνο σε χώρες πρώτης γραμμής όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Κάποια Κράτη μέλη δεν υποδέχθηκαν θετικά την πρόθεσή μας να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, προς ένα δικαιότερο και πιο ισορροπημένο σύστημα ασύλου, βασιζόμενοι στις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας.

Είναι η στιγμή για όλους μας, για τα Κράτη Μέλη ειδικότερα τώρα που καλούνται να επεξεργαστούν κι υιοθετήσουν αυτήν την πρόταση, να αποδείξουμε τι πραγματικά εννοούμε όταν επικαλούμαστε τις αρχές αυτές.

Και για εμένα, αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος:  Η επιστροφή της Ευρώπης σε ένα παρελθόν εγωιστικό και σκοτεινό όπου υπερέχουν οι εθνικιστικές τάσεις.

θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους εταίρους μας που ανέλαβαν τη πρωτοβουλία να συνεργαστούν γι αυτό το έργο με την υποστήριξη του Επενδυτικού Σχεδίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η υπογραφή του σημερινού προγράμματος είναι μόνο η αρχή των δράσεων του Επενδυτικού Σχεδίου στην Ελλάδα.

Θα ήθελα να ενθαρρύνω τους Έλληνες επιχειρηματίες, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Σχεδίου, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να καταλήξουν σύντομα σε παρόμοιες συμφωνίες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας για να ξεπεράσει την κρίση κτίζοντας μια υγιή οικονομία πάνω σε γερά θεμέλια.»

 Από την Συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους μετά την υπογραφή της συμφωνίας:

Δ. Αβραμόπουλος: «Η κρίση έχει δυστυχώς δημιουργήσει προβλήματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση

Αυτό λοιπόν που σήμερα υπογράψαμε εδώ είναι μια σημαντική ευκαιρία για τους νέους  και δημιουργικούς έλληνες, μια σημαντική ευκαιρία για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να προχωρήσουν να προσλάβουν νέους υπαλλήλους , να επεκτείνουν και αναπτύξουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και βέβαια να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

Η επιστροφή στην ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας όπως καταλαβαίνεται είναι οι μεγάλες προκλήσεις για να έχουμε επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Το σχέδιο Γιούνκερ είναι κάτι παρόμοιο με το παλαιότερο και γνωστό στην Ελλάδα πακέτο Ντελόρ που βέβαια τότε είχε να κάνει με υποδομές και την οικονομία της χώρας, ενώ σήμερα έχει να κάνει με την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Χωρίς υπερβολή αυτό που δίνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη είναι ένα πρώτο αισιόδοξο σήμα ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας.

Και βέβαια συμπίπτει, όπως είχα την ευκαιρία να πω και νωρίτερα, με τη σύγκλιση ενός ιδιαίτερα σημαντικού Eurogroup.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της έργο.

Η πρωτιά της στην απορρόφηση πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία για την περίοδο από το 2007 έως το 2013 είναι μια ιδιαίτερα ενθαρρυντική εξέλιξη.

Και το σημερινό  Eurogroup στο οποίο αναφέρθηκα πρωτύτερα είναι ένας ενδιάμεσος σταθμός προκειμένου να ολοκληρωθεί σύντομα η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος .

Θα ήθελα στο σημείο αυτό, κλείνοντας τα εισαγωγικά, να ευχαριστήσω όλους τους βασικούς συντελεστές αυτού του προγράμματος, ενώ τους ενθαρρύνω να συνεχίσουν με μεγαλύτερο ενθουσιασμό στην ίδια πορεία, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας με τη σειρά τους τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους εμπιστεύεται, τους στηρίζει και τους ενθαρρύνει στα επόμενα βήματά τους.

Σας ευχαριστούμε πολύ για την εξαιρετική συνεργασία.

Δημοσιογράφος: Κύριε Επίτροπε, βλέπουμε ότι υπάρχουν πολλές διαφοροποιήσεις και αποκλίσεις ανάμεσα σε κράτη-μέλη, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Πόσο επικίνδυνο είναι αυτό;

Δ.Α. Όλοι πίστευαν στην αρχή ότι η οικονομική κρίση θα ήταν ο καταλύτης των εξελίξεων και ότι θα ήταν εκείνη που θα έθετε σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Φαίνεται λοιπόν ότι δεν είναι η οικονομική κρίση που δημιουργεί τα σημαντικότερα προβλήματα αλλά το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα.

Και αυτό γιατί; Για έναν πάρα πολύ απλό λόγο. Όπως είχα την ευκαιρία να πω στη σύντομη ομιλία μου πριν από λίγο, τίθενται σε αμφισβήτηση βασικές αρχές, πάνω στις οποίες στηρίζεται το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Είναι αρκετές οι κυβερνήσεις, και θα ήθελα εδώ να κάνω έναν διαχωρισμό ανάμεσα στα Κράτη Μέλη και τις Κυβερνήσεις.

Υπάρχουν αρκετές κυβερνήσεις, ευτυχώς μερικές, στην Ευρώπη, οι οποίες υιοθετούν, δυστυχώς, έναν εθνικιστικό και λαϊκίστικο πολιτικό λόγο για να εξηγήσουν στο εσωτερικό τους κοινό το φαινόμενο της μετανάστευσης και το προσφυγικό πρόβλημα.

Και αυτό είναι επικίνδυνο.

Γυρνάει την Ευρώπη σε σκοτεινές πτυχές της σύγχρονης ιστορίας της.

Είναι η ώρα να αποδείξουμε, πραγματικά οι Ευρωπαίοι, ότι το εννοούμε, όταν μιλάμε για αλληλεγγύη και υπευθυνότητα.

Και αυτό είναι καθαρά πολιτικό ζήτημα.

Ευτυχώς η πλειοψηφία των ΚΜ και των κυβερνήσεών τους στηρίζουν πλήρως τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Γιατί η Ευρώπη έχει πλέον μεταναστευτική πολιτική. Κάτι που δεν ίσχυε στο παρελθόν. Γιατί πολύ απλά τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης «εξήγαγαν» μετανάστες με εξαίρεση βέβαια δυο-τρεις  χώρες, παραδείγματος χάριν η Γερμανία, το Βέλγιο και η Γαλλία.

Τώρα όμως υπάρχει μια ολιστική πολιτική από ευρωπαϊκής πλευράς που δείχνει το δρόμο στα ΚΜ.

Στην ερώτησή σας απαντώ ξεκάθαρα:

Λαϊκισμός, εθνικισμός και ξενοφοβία οδηγούν την Ευρώπη σε λάθος δρόμο. Και θα κληθούν να απολογηθούν στο μέλλον οι κυβερνήσεις που οδηγούν σε λάθος δρόμο τις πολιτικές των χωρών τους.

Δημοσιογράφος: Τελικά θα επιβληθούν πρόστιμα στα κράτη-μέλη που αρνούνται να συμμετάσχουν;

Δ. Αβραμόπουλος: Κράτη Μέλη που αρνούνται να συμμετάσχουν στα προγράμματα αυτά θα κληθούν να αντισταθμίσουν το έλλειμμα συμμετοχής τους, οικονομικά.

Ναι με το ποσό των 250.000 ευρώ, κατά άτομο.

Δημοσιογράφος: Θα εφαρμοσθεί αυτό το μέτρο, και πότε;

Δ. Αβραμόπουλος:  Βεβαίως και θα εφαρμοσθεί. Γιατί και αυτό είναι μια μορφή αλληλέγγυας συμμετοχής με οικονομικούς όμως όρους. Είμαι βέβαιος ότι θα το σκεφθούν πολύ καλά οι κυβερνήσεις

Δημοσιογράφος: Χρονικά πότε, αυτό με ενδιαφέρει γιατί είναι πολλές οι χώρες.

ΔΑ: Όλα γίνονται πλέον με γρήγορους πια ρυθμούς στην Ευρώπη.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις