Ομιλία Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, Παρίσι 1/12/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος μίλησε σήμερα στο Παρίσι σε ειδική σύνοδο τριών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης: Ευρωπαικών Υποθέσεων, Εξωτερικών Υποθέσεων και Νομοθεσίας. Πριν την ομιλία του ο Επίτροπος είχε συνάντηση με διαπιστευμένους δημοσιογράφους της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης στo γραφείo της Ευρωπαικής Επιτροπής στο Παρίσι.

Ακολουθούν σημεία από την ομιλία του Επιτρόπου στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές.
«Πριν από ένα δεκαπενθήμερο η Γαλλία υπέστη το απαράδεκτο. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, έχουν πυροδοτήσει ένα κύμα της συγκίνησης. Έχουν προκαλέσει διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην Ευρώπη και πέραν αυτής.
Έχουν προκαλέσει μια αλλαγή προοπτικής και προτεραιοτήτων. Στο εξής, η προσφυγική κρίση και η ασφάλεια καταλαμβάνουν την κορυφή πριν από οικονομικά θέματα. Η οικονομική κρίση έχει μετατραπεί σε υπαρξιακή κρίση μετά την άφιξη ενός άνευ προηγουμένου κύματος προσφύγων και των επιθέσεων από ισλαμιστές τρομοκράτες που «στρώνουν» το κρεβάτι των  λαϊκιστικών κινημάτων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέλαβε πρωτοβουλίες και είναι αλληλέγγυα στον Γαλλικό λαό και αποφασισμένη να σταθεί στο πλευρό του.
Χαιρετίζω τις αποφάσεις που έλαβαν τα κράτη-μέλη κατά την έκτακτη συνόδο του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 20 Νοεμβρίου. Καταδεικνύουν την αποφασιστικότητα των κρατών-μελών να εφαρμόσουν άμεσα τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν με την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια που προτείνει η Επιτροπή.
Η Επιτροπή έχει προτείνει (18 Νοεμβρίου) να προσαρμόσει την νομοθεσία σχετικά με την απόκτηση και την κατοχή όπλων και να υιοθετήσει έναν κανονισμό σχετικά με την απενεργοποίηση των πυροβόλων όπλων.
Θα παρουσιάσουμε αύριο ένα σχέδιο δράσης κατά της εμπορίας και της παράνομης χρήσης πυροβόλων όπλων και εκρηκτικών. Επίσης, στόχος είναι να υπάρχουν ενιαίοι κανόνες σε ολόκληρη την ΕΕ για την ποινικοποίηση μετακινήσεων για τρομοκρατικούς σκοπούς, την κατάρτιση, και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
Για να αγωνιστούμε αποτελεσματικά κατά της τρομοκρατίας θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα βαθύτερα αίτια της ριζοσπαστικοποίησης για την πρόληψη των νέων Ευρωπαίων ώστε να  μην πέφτουν θύματα της θανατηφόρας ιδεολογίας του Daesh.
Το Κέντρο Αριστείας του Δικτύου Ενημέρωσης για τη ριζοσπαστικοποίηση είναι σε λειτουργία από την 1η Οκτωβρίου. Το Κέντρο έχει ως στόχο να επιτρέψει στους εμπειρογνώμονες και τους επαγγελματίες να συνεργάζονται και να ανταλλάσσουν πληροφορίες και ορθές πρακτικές, ιδίως στον τομέα της πρόληψης της ριζοσπαστικοποίησης.
Την Πέμπτη, θα εγκαινιάσουμε το Διαδικτυακό Φόρουμ με κορυφαίες εταιρείες του χώρου (Google, Twitter κλπ). Θέλουμε να συζητήσουμε και να δράσουμε από κοινού σε μια συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, κυρίως για την εξάλειψη του διαδικτυακού περιεχομένου που υποκινεί την τρομοκρατία.
Η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να βελτιώσει την ανταλλαγή πληροφοριών και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ανταλλαγή πληροφοριών θεωρείται συχνά ως η αχίλλειος πτέρνα της ευρωπαϊκής πολιτικής για την ασφάλεια. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι διαθέτουμε εργαλεία που διευκολύνουν την ανταλλαγή πληροφοριών όπως το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν και οι βάσεις δεδομένων της Europol. Τα δυο αυτά εργαλεία, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται συστηματικά.
Ελπίζω επίσης να φτάσετε γρήγορα σε μια ισορροπημένη συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη να αποδεχθούν την πρότασή μας για τα δεδομένα των επιβατών αεροπορικών, το ευρωπαϊκό PNR.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας (ECTC) θα ξεκινήσει την λειτουργία του την 1η Ιανουαρίου 2016 και θα αποτελέσει μέρος της Europol. Θα βελτιστοποιήσει τη χρήση των υφιστάμενων εργαλείων και βάσεων δεδομένων για την υποστήριξη των αρμόδιων αρχών των κρατών μελών.
Η ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, που ζητάει η Γαλλία, είναι μια αναγκαιότητα. Θα εξετάσουμε σύντομα το ενδεχόμενο τροποποίησης του κώδικα Σένγκεν για την καθιέρωση συστηματικών ελέγχων μεταξύ άλλων και για τους πολίτες της ΕΕ όταν επιστρέφουν στον χώρο Σένγκεν.
Η τρομοκρατική απειλή είναι μεγάλη. Στη Γαλλία και αλλού στην Ευρώπη. Αλλά μην συγχέουμε τα πράγματα. Οι επιθέσεις στο Παρίσι αναβίωσαν αμέσως τις συζητήσεις σχετικά με την υποδοχή των προσφύγων σε πολλές χώρες.
Δεν μπορώ να το δεχτώ. Μην ξεχνάμε την πραγματικότητα αυτής της κρίσης. Η Ευρώπη θεωρείται ως καταφύγιο. Οι πρόσφυγες δεν είναι οι δράστες των αγριοτήτων στο Παρίσι. Συχνά είναι τα πρώτα θύματα. Κρατήστε αυτό κατά νου.
Από την αρχή του έτους πάνω από 810.000 άνθρωποι έκαναν αίτηση για άσυλο στην Ευρώπη. Αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί. Είμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση εξαιρετικά μεγάλης έκτασης. Η οποία δεν περιορίζεται σε μία ή λίγες χώρες, αλλά μας αφορά όλους.
Η μεταναστευτική πολιτική που παρουσίασε η Επιτροπή στην ευρωπαϊκή ατζέντα για τη μετανάστευση και την εφαρμόζει στοχεύει σε συνεργασία, σε περισσότερη αλληλεγγύη, σε περισσότερη ευθύνη. Αυτή είναι η προτεραιότητα της Επιτροπής.
Η διαχείριση της μετανάστευσης στις περιοχές «hotspot» στην Ιταλία και την Ελλάδα πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά – και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Οι πρώτες μετακινήσεις ως μέρος της διαδικασίας μετεγκατάστασης είναι ένα ενθαρρυντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η Γαλλία έχει συνεισφέρει.
Είμαι πεπεισμένος για την εγκυρότητα και την καταλληλότητα του μηχανισμού μετεγκατάστασης των προσφύγων και την προσέγγιση των «hotspot», συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της ασφάλειας στην Ευρώπη.
Η υλοποίηση μιας αποτελεσματικής πολιτικής για τη μετανάστευση απαιτεί τις προσπάθειες όλων των κρατών-μελών και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Σημαίνει επίσης ενίσχυση των συνεργασιών μας με τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και των Δυτικών Βαλκανίων.
Μετά τη διάσκεψη της 25ης Οκτωβρίου με τις βαλκανικές χώρες και την Συνάντηση Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας την Κυριακή στις Βρυξέλλες, στοχεύει στον να εφαρμόστουν συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα για τα οποία έχουν δεσμευτεί.
Είναι σαφές ότι μια Ευρώπη χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα είναι βιώσιμη μόνο μέσω των ασφαλών ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα.
Η Επιτροπή θα υποβάλει προτάσεις για την επόμενη εβδομάδα για την ενίσχυση της του οργανισμού Frontex και για να προχωρήσουμε προς την ιδέα της ευρωπαϊκής συνοριοφύλακης.
Όπως είναι τώρα το σύστημα του Δουβλίνου δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε μακροχρόνια λειτουργικό. Η Επιτροπή θα προτείνει μια μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου τον Μάρτιο του 2016 και θα παρουσιάσει ένα πακέτο μέτρων για τη νόμιμη μετανάστευση, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης του συστήματος της «μπλε κάρτας».
Συμπερασματικά, μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική είναι κατ ‘ανάγκη μια παγκόσμια πολιτική. Αυτός είναι ο λόγος που η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να κάνει αποφασιστική πρόοδο σε όλα τα μέτωπα: (i) η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, (ii) το άσυλο και (iii) τη νόμιμη μετανάστευση στις χώρες προέλευσης , διέλευσης και προορισμού. Είμαι πεπεισμένος ότι, στον τομέα της μετανάστευσης, όπως και στην ασφάλεια, η δυνατότητά μας να ξεπερασουμε τη σημερινή κρίση θα εξαρτηθεί από την ικανότητά μας να συνεργαστούμε περαιτέρω στην υλοποίηση των κοινών λύσεων. Βασίζομαι στη συμβολή σας στην υλοποίση πολιτικών που αντανακλούν μια Ευρώπη ενωμένη γύρω από τις αξίες της.»
Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις