Ομιλία Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση στο Καλέ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Τον περασμένο Απρίλιο συζητούσαμε σε αυτή την αίθουσα τον αντίκτυπο της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα στον τομέα με τον μεταφορών. Γνωρίζουμε καλά όλοι μας τις προκλήσεις που δημιουργούν οι παράτυπες μεταναστευτικές ροές για συγκεκριμένες περιοχές όπως εν προκειμένω στο Καλέ.

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τη σοβαρότητα της κατάστασης, και μαζί με την Επίτροπο Bulc, προσπαθούμε να βρούμε λύσεις βιώσιμες και ανθεκτικές προκειμένου:
– πρόσωπα και αγαθά να διασχίζουν τα σύνορα στο Καλέ χωρίς προβλήματα,
– να βελτιωθεί η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην περιοχή, αλλά και οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών που βρίσκονται εκεί.
Τα γαλλο-βρετανικά σύνορα αποτελούν όμως εξωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν. Για τον λόγο αυτό έχουν συναφθεί ειδικές διμερείς συμφωνίες μεταξύ της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας, όπως η συμφωνία του Τουκέ του 2003.
Αντιλαμβανόμαστε την απελπισία των μεταναστών που προσπαθούν να ανέβουν σε τρένα και καμιόνια για να πάνε στη Μεγάλη Βρετανία, ωστόσο η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει σημαντικές αρνητικές συνέπειες στον τομέα των μεταφορών.
Το Eurotunnel μας ενημέρωσε ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, ο αριθμός των εμπορευματικών αμαξοστοιχιών και των αγαθών που μεταφέρθηκαν παρουσίασε μείωση της τάξεως του 43% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016. Για τον λόγο αυτό συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να έχουμε πρόοδο σε δυο, κυρίως, τομείς:
– την ασφάλεια των μεταφορών αγαθών και προσώπων,
– την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κατάστασης και της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών.
Ενώ η τήρηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Γαλλίας εντός της επικράτειάς της, ο δικός μας βασικός στόχος είναι να εξασφαλίσουμε ότι πρόσωπα και τα αγαθά μπορούν να διασχίζουν τα σύνορα κανονικά.
Εξαιτίας αυτών των έκτακτων συνθηκών, πέρσι το καλοκαίρι, η Επιτροπή έλαβε μέτρα για να μειώσει τις συνέπειες στον τομέα των μεταφορών. Εγκρίναμε το αίτημα της Μεγάλης Βρετανίας για προσωρινή παρέκκλιση από τους κανόνες για τις ώρες εργασίας των  οδηγών φορτηγών. Έτσι, οι οδηγοί μπορούν να φθάσουν σε ένα κατάλληλο και ασφαλές σημείο στάθμευσης για να κάνουν το διάλλειμα τους ή να ξεκουρασθούν.
Το καλοκαίρι του 2015 η Επιτροπή απεύθυνε επιστολή προς τις Γαλλικές και τις Βρετανικές αρχές ζητώντας την άμεση εγκατάσταση συσκευών ασφαλείας στις υποδομές μεταφορών στην περιοχή κοντά στο Καλέ. Επίσης ζητήσαμε καλύτερο συντονισμό των αστυνομικών και των τελωνειακών αρχών τους, προκειμένου να βελτιωθεί ο συνοριακός έλεγχος και να ελαχιστοποιηθούν οι καθυστερήσεις στους δρόμους.
Ο αριθμός των μεταναστών που κατάφεραν παράνομα να διεισδύσουν στους τερματικούς σταθμούς μεταφοράς έχει μειωθεί δραστικά. Σύμφωνα με το Eurotunnel, φέτος μέχρι τον Σεπτέμβριο, σημειώθηκαν λιγότερα από 17.500 σχετικά περιστατικά, εκ των οποίων το 90% αφορούσε σε οχήματα που μετέφεραν εμπορεύματα. Ο αριθμός αυτός πρέπει να συγκριθεί με τα 80.829 περιστατικά που είχαμε το 2015.
Ωστόσο, είμαι βέβαιος ότι όλοι γνωρίζεται πως η παράνομη επιβίβαση σε οχήματα που μεταφέρουν εμπορεύματα έχει μεταφερθεί έξω από τους τερματικούς σταθμούς μεταφοράς στο Καλέ. Οι παράνομες επιβιβάσεις πραγματοποιούνται πλέον στους χώρους στάθμευσης των φορτηγών, μερικές φορές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή του Καλέ.
Για τον σκοπό αυτό, και τηρώντας τη δέσμευση που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Δράσης της ΕΕ κατά της παράνομης διακίνησης που υιοθετήσαμε πέρσι, οι υπηρεσίες της Επιτροπής θα παρουσιάσουν συστάσεις σχετικά με τον τομέα των οδικών μεταφορών εμπορευμάτων, για την καλύτερη προστασία των οχημάτων από κάθε είδους παράνομες επιβιβάσεις.
Για τη σύνταξη του κειμένου αυτού θα προσκαλέσουμε σε ευρεία διαβούλευση όλους τους εμπλεκομένους φορείς, και ελπίζω να είμαστε σε θέση να το παρουσιάσουμε στο τέλος της άνοιξης του 2017.
Οι αρχές της Γαλλίας αντιμετωπίζουν τόσο τα ζητήματα ασφαλείας όσο και τα ζητήματα των μεταναστών. Έχουν διαθέσει πρόσθετες αστυνομικές δυνάμεις και έχουν μεταφέρει μετανάστες από την περιοχή του Καλέ σε ειδικά κέντρα σε όλη την γαλλική επικράτεια.
Η Επιτροπή καλωσορίζει την πρόθεση των Γαλλικών αρχών να βάλουν ένα τέλος στη ζούγκλα του Καλέ μέχρι το τέλος του έτους. Είμαστε βέβαιοι ότι έτσι θα εξασφαλισθούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και προοπτικές για τους μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκεί.
Είναι μεγάλη ανάγκη ειδικότερα να βελτιωθεί η δύσκολη κατάσταση με τους ασυνόδευτους ανήλικους που βρίσκονται στο Καλέ. Η διάλυση του ανοργάνωτου κέντρου στο Καλέ θα πρέπει να συνοδευτεί από την κατάλληλη εφαρμογή των κανόνων ασύλου της ΕΕ σε ό,τι αφορά την παροχή προστασίας για όσους την έχουν ανάγκη, και την επιστροφή για εκείνους που δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν νόμιμα.
Η κατάσταση στο Καλέ αποδεικνύει ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο με κοινές δράσεις και μια κοινή μεταναστευτική πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή έχει προτείνει σημαντικό αριθμό μέτρων για τη βελτίωση της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών και της καταπολέμησης των διακινητών. Τα μέτρα αυτά έχουν ήδη σε σημαντικό βαθμό μειώσει τις ροές των μεταναστών προς και εντός της Ευρώπης.
Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις