Ομιλία Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην Ολομέλεια του ΕΚ για την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια: Ένας χρόνος μετά τις τρομοκρατικές επίθεσεις στις Βρυξέλλες

Δεν υπάρχουν σχόλια

Με αφορμή την τραγική επέτειο συμπλήρωσης ενός έτους από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, όλοι μας, ενωμένοι, τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων.  Θυμόμαστε και τιμούμε τους αθώους πολίτες που έχασαν τη ζωή τους χωρίς λόγο.

Θυμόμαστε και αναγνωρίζουμε τον πόνο των οικογενειών τους, καθώς και όσων επέζησαν των επιθέσεων. Θα συνεχίσουν να ζουν με τις μνήμες των ειδεχθών αυτών πράξεων.

Η τρομοκρατία είναι βάρβαρη, αποτρόπαια και απάνθρωπη.  Για τον λόγο αυτό, η σημερινή ημέρα είναι επίσης ημέρα αποφασιστικότητας, συνοχής, και δράσης. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να αποτρέψουμε νέες τρομοκρατικές επιθέσεις. Αυτό αποτελεί κοινό μας χρέος απέναντι στους πολίτες μας, που στρέφονται όλο και περισσότερο προς την Ευρώπη για να νιώσουν ασφαλείς μπροστά στις απειλές της τρομοκρατίας.

Σχεδόν πριν από ένα χρόνο, τονίσαμε ότι ενωμένοι μόνο μπορούμε να καταπολεμήσουμε αποφασιστικά την τρομοκρατία, μέσα από μια πραγματική και αποτελεσματική Ένωση Ασφάλειας στην Ευρώπη, όπου η ασφάλεια ενός κράτους μέλους αφορά στην ασφάλεια όλων μας.

– Σε ό,τι αφορά τα εξωτερικά μας σύνορα, δημιουργήσαμε την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, προτείναμε το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εισόδου-Εξόδου (EU Entry-Exit System) και  το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Άδειας Ταξιδίου (ETIAS) για όσους ταξιδεύουν χωρίς υποχρέωση θεώρησης.

– Διασφαλίζουμε ότι θα πραγματοποιούνται συστηματικοί έλεγχοι σε όποιους διασχίζουν τα σύνορά μας.

– Συνεργαζόμαστε με τους στρατηγικούς εταίρους μας, όπως οι ΗΠΑ αλλά και γειτονικές χώρες στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και με τον Λίβανο, την Ιορδανία, την Τυνησία και την Τουρκία.

– Βελτιώνουμε  την ανταλλαγή πληροφοριών διασυνδέοντας τα πληροφοριακά μας συστήματα.

– Δημιουργούμε το Ευρωπαϊκό PNR για τον εντοπισμό μετακινήσεων επικίνδυνων προσώπων.

– Mε την νέα Οδηγία για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, ποινικοποιούμε όλες τις εκφάνσεις της.

– Ενισχύουμε τους ευρωπαικούς οργανισμούς, όπως την Europol, όπου ιδρύσαμε το Αντιτρομοκρατικό Κέντρο, με στόχο να υποστηρίζει τις επιχειρήσεις των Κρατών-Μελών.

– Εμποδίζουμε την πρόσβαση των τρομοκρατών σε εκρηκτικά και πυροβόλα όπλα.

– Καταθέσαμε σειρά προτάσεων για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας σχετικά με το ξέπλυμα χρήματος, το πάγωμα κεφαλαίων, τις κινήσεις μετρητών και τις ύποπτες ροές χρημάτων από τρίτα κράτη.

– Ενισχύουμε την ασφάλεια όλων των μέσων μεταφοράς που συχνά αποτελούν στόχο τρομοκρατικών επιθέσεων, βελτιώνοντας την ανταλλαγή πληροφοριών και τις εκτιμήσεις κινδύνου χρησιμοποιώντας καινοτόμες μεθόδους και τεχνολογίες.

– Εργαζόμαστε στον τομέα της καταπολέμησης της ριζοσπαστικοποίησης σε κοινότητες, σχολεία, φυλακές και ειδικότερα στο διαδίκτυο.

Καθώς τα εδάφη που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος περιορίζονται, το Διαδίκτυο βρίσκεται στο επίκεντρό του.

Μόλις επέστρεψα από τις ΗΠΑ όπου και είχα επαφές με τις ηγεσίες μεγάλων εταιρειών του Διαδικτύου, με τις οποίες συνεργαζόμαστε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ. Κατά την επίσκεψή μου επιβεβαιώθηκε η σταθερή σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί με τις εταιρίες αυτές.

Μοιραζόμαστε τους ίδιους στόχους. Θέλουν να απομακρύνουν από τις πλατφόρμες τους κάθε τρομοκρατικό περιεχόμενο.  Εμείς επιδιώκουμε την ασφάλεια των πολιτών μας – χρηστών τους.

Είναι ήδη ορατά τα συγκεκριμένα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας.  Ο μηχανισμός αναφορών που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Europol έχει καταφέρει να έχει ποσοστό επιτυχίας 90% σε ό,τι αφορά την αφαίρεση τρομοκρατικού περιεχομένου από το Διαδίκτυο.

Επίσης έχει τεθεί σε λειτουργία ένα νέο πρόγραμμα για τον περιορισμό της τρομοκρατικής προπαγάνδας, μέσω μιας κοινής βάσης δεδομένων των εταιρειών, που διασφαλίζει ότι το τρομοκρατικό περιεχόμενου που αφαιρείται δεν επανεμφανίζεται.  Επιπλέον, συζητήσαμε για τους τρόπους συνεργασίας μας σχετικά με τη συμμετοχή μικρότερων και πιο ευάλωτων πλατφόρμων στο Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Φόρουμ.

Η συνεργασία αυτή δεν αφορά μόνο στην αφαίρεση του τρομοκρατικού περιεχομένου αλλά και στη διάδοση θετικών μηνυμάτων κατά της τρομοκρατικής προπαγάνδας. Σήμερα εγκαινιάσαμε το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Κοινωνίας των Πολιτών, το οποίο έχει στη διάθεσή του 10 εκατομμύρια ευρώ, και πρόκειται να υποστηρίξει οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για τη διάδοση θετικών μηνυμάτων στο Διαδίκτυο.

Κάνουμε βήματα προόδου, αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το Σύστημα Εισόδου-Εξόδου, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Άδειας Ταξιδίου, το Σύστημα Πληροφοριών της Σέγκεν πρέπει να ολοκληρωθούν φέτος.

Ό,τι συμφωνούμε πρέπει να  εφαρμόζεται πλήρως και σωστά. Τo PNR, η Οδηγία για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας και οι νέοι κανόνες για τα Πυροβόλα Όπλα βρίσκονται πλέον στο κρίσιμο σημείο εφαρμογής τους.

Δεν έχουμε περιθώριο αποτυχίας. Τραγικές επέτειοι όπως η σημερινή, υπογραμμίζουν την ευθύνη μας για αποτελέσματα, χωρίς καθυστερήσεις.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις