Ομιλία Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην 3η Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου του Δικτύου Ενημέρωσης για τη Ριζοσπαστικοποίηση (RAN)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Στην 3η Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου του Δικτύου Ενημέρωσης για τη Ριζοσπαστικοποίηση (RAN) συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Αφού ευχαρίστησε τον κ. Kalinak, Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εσωτερικών της Σλοβακίας, προεδρεύουσας χώρας του Συμβουλίου της ΕΕ, και το Κέντρο Αριστείας RAN για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε τα εξής:

«Η σημερινή συνάντηση έχει ως σκοπό τη βελτίωση της συνεργασία μας στον τομέα της αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης. Η Διάσκεψη αυτή αποδεικνύει την προσήλωσή μας, στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης.

Οι επιπτώσεις της ριζοσπαστικοποίησης δεν γνωρίζουν σύνορα και δεν υπάρχει μόνο μια λύση για την αντιμετώπισή της. Το ζήτημα της πόλωσης αποτελεί μια πανευρωπαϊκή και παγκόσμια πρόκληση. Απέναντι στην άνοδο του εθνικισμού, της ξενοφοβίας και του εξτρεμισμού, στόχος μας είναι η κοινωνική συνοχή και η ασφάλεια των πολιτών μας. Είναι αναγκαίο να προσεγγίσουμε όλες τις κοινότητες, και ιδίως τις θρησκευτικές. Το ζήτημα αυτό βρέθηκε στο επίκεντρο τόσο της συνεδρίασης G6 των Υπουργών Εσωτερικών στη Ρώμη όσο και της πρώτη Ευρω-Αραβικής Συνόδου στην Αθήνα, στις οποίες συμμετείχα πρόσφατα.

Δεν πρέπει ποτέ να ταυτίζουμε κοινότητες με την τρομοκρατία. Η πλειοψηφία αυτών που ριζοσπαστικοποιήθηκαν και διέπραξαν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη ήταν Ευρωπαίοι πολίτες. Αντίστοιχα, αυτοί που διαπράττουν τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μέση Ανατολή και την Ασία είναι Μουσουλμάνοι που στρέφονται ενάντια σε ομόθρησκούς τους.

Το ανησυχητικό είναι πως οι περισσότεροι που ριζοσπαστικοποιούνται είναι νέοι άνθρωποι. Γι’ αυτό η σημερινή έναρξη λειτουργίας της Πλατφόρμας για τους Νέους του RANαποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και του (βίαιου) εξτρεμισμού μέσω της μεγαλύτερης συμμετοχής νέων ανθρώπων.

Έχει έρθει η ώρα να συντονίσουμε τις δράσεις μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα εργαλεία που παρουσιάζει σήμερα το RAN θα βοηθήσουν τα Κράτη Μέλη στην ανάπτυξη των εθνικών στρατηγικών τους. Το έργο αυτό δεν αφορά μόνο στην πρόληψη. Αφορά και στην αντιμετώπιση των τρομοκρατών-μαχητών που επιστρέφουν. Η προσέγγισή μας στο ζήτημα αυτό πρέπει να είναι πολυδιάστατη και να περιλαμβάνει σειρά μέτρων ασφάλειας.

Ο ρόλος του Διαδικτύου είναι σημαντικός. Γι’ αυτό τον λόγο εγκαινίασα πέρσι το πρώτο ετήσιο Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Φόρουμ με την εθελοντική συμμετοχή διαδικτυακών εταιρειών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του εξτρεμιστικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο. Θα διοργανώσουμε το δεύτερο Φόρουμ σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση, στην οποία θα πρέπει να συμμετάσχουν οι εθνικές αρχές και τα ενδιαφερόμενα μέρη. Αποτελεί προτεραιότητά μας η ενσωμάτωση των πολιτικών μας στην εκπαίδευση, την κοινωνική ένταξη, το σωφρονιστικό σύστημα, την έρευνα, το Διαδίκτυο, καθώς και στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πυροβόλων όπλων και εκρηκτικών.

Η ριζοσπαστικοποίηση δεν είναι μόνο τοπικό ή εθνικό ζήτημα. Είναι ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρόβλημα, και η αντιμετώπισή του απαιτεί συνεργασία και κοινή προσπάθεια.»

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις