Ομιλία Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το μεταναστευτικό

Δεν υπάρχουν σχόλια

Η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής ήταν ένα απαραίτητο βήμα, όχι όμως καταληκτικό. Η Σύνοδος Κορυφής της επόμενης εβδομάδας είναι ακόμα πιο σημαντική και όλοι θα τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους. Η ουσιαστική αλληλεγγύη μεταξύ μας είναι αυτό που πρέπει να υπερισχύσει από τα όσα συζητήθηκαν χθες από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Η αλληλεγγύη είναι η βάση πάνω στην οποία στηρίζονται και οι προτάσεις της Επιτροπής. Η προσφυγική κρίση είναι ο καταλύτης για το πεπρωμένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και στο σημείο αυτό, να σας υπενθυμίσω το μύθο του Σίσυφου που όλοι γνωρίζετε. Βάλτε την Ευρώπη στη θέση του Σίσυφου. Ναι, η Ευρώπη κουβαλάει στους ώμους της μια βαριά πέτρα, ένα μεγάλο βάρος. Είναι όμως απολύτως απαραίτητο να βοηθήσουν όλα τα κράτη-μέλη την Ευρώπη να κουβαλήσει την πέτρα στην κορυφή του λόφου, για να μην επιβεβαιωθεί ο μύθος και δούμε την πετρά να κυλάει πίσω.

Είναι υποχρέωση μας να μην αφήσουμε την Ευρώπη να οπισθοδρομήσει. Η τάση να υιοθετούνται εύκολα λαϊκιστικές και απλοϊκές ρητορικές φαίνεται στα αποτελέσματα των εκλογών διαφόρων Κρατών-Μελών. Με αυτό τον τρόπο μόνο εξτρεμιστές, εθνικιστικές και ξενοφοβικοί κερδίζουν έδαφος. Αυτό είναι επιζήμιο για τα ιδανικά και τις αξίες της Ευρώπης. Εμείς δεν αλλάζουμε στρατηγική και καλούμε όλους να την υποστηρίξουν.

Χρειαζόμαστε:

• Μετεγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας,

• Αποτελεσματικές επιστροφές αυτών που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής και

• Φυσικά εξασφάλιση των κοινών εξωτερικών μας συνόρων – και γι’ αυτό όλα τα Κράτη-Μέλη έχουν μερίδιο ευθύνης.

Όλα τα κράτη-μέλη θα πρέπει να επιμερισθούν τις ευθύνες. Και εάν υπάρχουν κράτη που δεν αναγνωρίζουν τη συμβολική και πολιτική αξία της ζώνης Σένγκεν, θα πρέπει τουλάχιστον να αναγνωρίσουν το οικονομικό κόστος της απουσίας της. Η μεταναστευτική πίεση είναι τέτοιας κλίμακας που κανένα Κράτος-Μέλος δεν θα μπορούσε να την αντιμετωπίσει από μόνο του. Χρειαζόμαστε άμεση υποστήριξη στις υφιστάμενες επιχειρήσεις του FRONTEX και επίσης μια ταχεία συμφωνία για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή.

Γι’ αυτό δεν πρέπει κανένας να περιμένει πιστεύοντας ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα από μόνα τους. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εφόσον όλοι ανταποκριθούν.

Για το λόγο αυτό, χαιρετίζω τις δεσμεύσεις των εταίρων μας:

• Της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, όπως ανέφερα και σήμερα το πρωί.

• Του ΝΑΤΟ, που θα μας βοηθήσει να αναχαιτίσουμε τις δραστηριότητες των λαθρεμπόρων, και

• Των σημαντικών τρίτων χωρών, όπως η Τουρκία.

Ναι, χρειαζόμαστε την Τουρκία για να αντιμετωπίσουμε αυτή την παγκόσμια κρίση, χωρίς βέβαια να ενεργήσουμε αντίθετα στους δικούς μας κανόνες. Αυτό θα διευκρινιστεί τις επόμενες ημέρες που θα μας οδηγήσουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η επιστροφές μπορεί να γίνουν μόνο με πλήρη εναρμόνιση του Ευρωπαϊκού και Διεθνές δικαίου.

Πρέπει επίσης να ολοκληρώσουμε τη στρατηγική μας: Η επανεγκαταστάσεις είναι η άμεση προτεραιότητά μας. Πρέπει επίσης, να δημιουργήσουμε νόμιμες οδούς για εκείνους που έχουν ανάγκη να έρθουν στην Ευρώπη.

Πολύ σύντομα, όπως έχουμε υποσχεθεί, θα αποκαλύψουμε τα σχέδιά μας για τη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου. Συμμερίζομαι τις απόψεις σας: χρειαζόμαστε ένα δίκαιο σύστημα κατανομής των βαρών.

Επίσης, για τη νόμιμη μετανάστευση: σε μια εποχή κινητικότητας δεν μπορούμε να έχουμε μια ΕΕ χωρίς σωστή πολιτική για την οικονομική μετανάστευση. Τέλος, αυτό που θα συμπληρώσει το κάδρο είναι μια συντονισμένη πολιτική ενσωμάτωσης.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις