Ομιλία Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (EESC) για το μεταναστευτικό

Δεν υπάρχουν σχόλια
Απευθυνόμενος στην ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (EESC), ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, μεταξύ άλλων, είπε τα εξής:
«Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή μεταναστευτική κρίση που γίνεται όλο και πιο έντονη.
H συνοχή της Ευρώπης, η αλληλεγγύη, και οι βασικές της αξίες βρίσκονται υπό πίεση, αν όχι σε κίνδυνο.
Χθες επισκέφτηκα την Ειδομένη. Περισσότερα από 12.000 άτομα βρίσκονται εκεί ‘εγκλωβισμένοι’. Το ένα τρίτο από αυτούς είναι παιδιά, που ζουν κάτω από κάκιστες υγειονομικές συνθήκες.
Αυτές οι εικόνες ντροπής της Ευρώπης έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου.
Οι άνθρωποι αυτοί είναι αποφασισμένοι, να βρουν καταφύγιο διότι έχουν χάσει τα πάντα στην Πατρίδα τους. Δεν εμπιστεύονται το σύστημα και πέφτουν θύματα παράνομων διακινητών.
Για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτή πρέπει να εμμένουμε  στις κοινές μας αξίες. Της ανοχής, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.
Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φλέγον ζήτημα, επιταχύναμε τις διαδικασίες που προβλέπονται στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση και αυξήσαμε τον προϋπολογισμό για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα.
Στηρίζουμε τις εθνικές αρχές στην προσπάθειά τους με την παρουσία των εμπειρογνωμόνων μας. Εξηγούν στους ανθρώπους αυτούς τι πρέπει να κάνουν και ποιες είναι οι διαδικασίες για την μετεγκατάσταση.
Από την άλλη πλευρά, τα Hotspots στην Ελλάδα και Ιταλία είναι επιχειρησιακά σχεδόν έτοιμα. Εξασφαλίζουν την αναγνώριση, την καταγραφή και την λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων όλων των μεταναστών.
Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των μετεγκαταστάσεων είναι πολύ χαμηλός. Αλλά συγχρόνως βλέπουμε αύξηση των αιτήσεων για μετεγκατάσταση τώρα που η προσέγγιση ‘wave throught” κατά μήκος της διαδρομής Δυτικών Βαλκάνιων έχει σταματήσει. Αυτή είναι ένα καλό ξεκίνημα αλλά δεν αρκεί.
Πρέπει γίνουν περισσότερα για να βοηθήσουμε τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, κυρίως την Ελλάδα, όπου πάνω από 45 000 μετανάστες είναι εγκλωβισμένοι. Πρέπει να σταματήσουμε τις παράνομες διαδρομμές.
Από τη μία πλευρά, αυτό σημαίνει μαζικές μετεγκαταστάσεις μεταναστών που πραγματικά δικαιούνται διεθνούς προστασίας κατά τις προσεχείς μέρες και εβδομάδες στην Ευρώπη.
Σήμερα, παρουσιάσαμε μια έκθεση σχετικά με τη μετεγκατάσταση και προβήκαμε σε συστάσεις για να ξεπεραστούν προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στην διαδικασία και θέσαμε πολιτικούς στόχους.
Μέχρι τις 16 Απριλίου πρέπει να ολοκληρωθούν 6.000 μετεγκαταστάσεις και μέχρι τις 16 Μαίου τουλάχιστον 20.000. Παράλληλα, πρέπει να ανοίξουμε νόμιμες και ασφαλείς διαδρομές.
Παραμονή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απευθύνουμε έκκληση προς τα κράτη-μέλη να μην ξεχνούν τις δεσμεύσεις τους για την επανεγκατάσταση περισσότερων ατόμων απευθείας από την Τουρκία.
Η κρίση έφερε επίσης στην επιφάνεια τις σοβαρές διαρθρωτικές αδυναμίες και ελλείψεις
στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης.
Χρειαζόμαστε ένα σύστημα που θα παρέχει κάτω από όρους ομολότητας και ασφάλειας διαδρομές προς την ΕΕ για τους υπηκόους τρίτων χωρών που χρήζουν διεθνούς προστασίας, ή για όσους που μπορούν να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ.
Επίσης, πρέπει να υπάρχει αποτελεσματικότερη διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων. Σε αυτό σημαντικό ρόλο θα παίξει η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, που πρέπει να έχει εγκριθεί έως τον Ιούνιο το αργότερο.
Η εφαρμογή των Σχεδίων Δράσεις για την παράνομη διακίνηση των μεταναστών και για τις επιστροφές προχωρούν.
Θα προχωρήσουμε σε νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για την αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, καθώς και για την αναθεώρηση της οδηγίας της Μπλε κάρτας μέσα στους επόμενους μήνες.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι περισσότερο από 1 εκατομμύριο μετανάστες έφτασαν πέρυσι στη Γερμανία, τη Σουηδία, την Αυστρία.
Η κοινωνική διάσταση αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο στην πολιτική μας για την μετανάστευση. Γι’ αυτό είναι σημαντικός ο ρόλος που διαδραματίζουν οι Κυβερνήσεις, οι κοινωνικοί μας εταίροι και η κοινωνία των πολιτών για την υποδοχή και την ενσωμάτωσή τους.
Πρέπει να διδασκόμαστε από τις εμπειρίες του παρελθόντος. Η Ευρώπη γίνεται ολοένα και πιο σύνθετη. Πρέπει να προχωρήσουμε σε βιώσιμες και μακροπρόθεσμες πολιτικές ενσωμάτωσης.
Πριν από το καλοκαίρι, η Επιτροπή θα εγκρίνει ένα σχέδιο δράσης για την ενίσχυση των εθνικών κυβερνήσεων των κρατών μελών για την πολιτική ενσωμάτωσης μεταναστών και προσφύγων. Στο πλαίσιο αυτό, στις αρχές Απριλίου, συν-διοργανώσουμε μαζί με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή το Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Μετανάστευση.»
Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις