Ομιλία Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην Διάσκεψη υψηλού επιπέδου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Στην Γενεύη βρίσκεται ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος για την Διάσκεψη υψηλού επιπέδου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ με θέμα την παγκόσμια συνευθύνη για την εισδοχή των προσφύγων από την Συρία. Στο πάνελ που συμμετείχε τις «καλές πρακτικές» στην εισδοχή των προσφύγων από την Συρία, ο Επίτροπος δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: 

«Η κατάσταση στη Συρία εξακολουθεί να είναι ασταθής και οι Σύριοι πρόσφυγες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους διαφεύγοντας τον πόλεμο και την τρομοκρατία.

Η διαχείριση των προσφυγικών ροών είναι μια παγκόσμια ευθύνη και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βρισκόμαστε σήμερα εδώ.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να συγχαρώ τις γειτονικές χώρες για τη φιλοξενία εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία, και που συνεχίζουν να τους δέχονται αδιάκοπα.

Επιτρέψτε μου να επαναλάβω τη δέσμευσή μας για τη στήριξη των χωρών αυτών – ιδιαιτέρως την Τουρκία, την Ιορδανία, τον Λίβανο -για να παρέχουμε προστασία και βοήθεια στους πρόσφυγες.

Η Ευρώπη είναι έτοιμη να αναλάβει και αυτή το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί. Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο τον ένα χρόνο.

Ενώ αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν προχωρήσει απευθείας σε επανεγκαταστάσεις προσφύγων από τον Ιούλιο του 2015, το 28 Κράτη Μέλη μαζί με τη Νορβηγία, την Ελβετία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν, δημιούργησαν το πρώτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα επανεγκατάστασης στην ΕΕ, για 22.504 ανθρώπους που χρήζουν διεθνούς προστασίας.

Αυτό οδήγησε σε μια πρώτη δέσμευση των 10 νέων χωρών  για επανεγκατάσταση εντός της ΕΕ. Μέχρι τα μέσα Μαρτίου, 4555 άνθρωποι από την Ιορδανία, το Λίβανο και την Τουρκία επανεγκαταστάθηκαν σε 11 χώρες.

Το 2015 υπήρξε η χρονιά με περισσότερες από 800.000 αφίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε εκείνους που έχασαν τη ζωή τους στον δρόμο προς την Ευρώπη.

Στις 17-18 Μαρτίου η Ευρώπη και η Τουρκία συμφώνησαν για την καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Κύριος στόχος της είναι να σταματήσει τις πρακτικές των λαθρεμπόρων που εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, διακινδυνεύοντας τις ζωές τους.

Αλλά, αν θέλουμε να κλείσουμε αποτελεσματικά την «πίσω πόρτα» στις επικίνδυνες μεταναστευτικές οδούς, θα πρέπει να ανοίξουμε ένα ασφαλές και νόμιμο παράθυρο.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρώπη θα εντείνει τις προσπάθειές της να ανοίξει νόμιμους τρόπους για τους πρόσφυγες της Συρίας έτσι ώστε να έρθουν στην Ευρώπη από την Τουρκία,άμεσα και με ασφάλεια.

Η Επιτροπή πρότεινε την περασμένη εβδομάδα μια τροποποίηση του σχεδίου επανεγκατάστασης εντός της ΕΕ για τους μετανάστες με σαφή ανάγκη διεθνούς προστασίας από την Ιταλία και την Ελλάδα.

Καθώς αναμένουμε τις ροές από την Τουρκία να μειωθούν, προτείνουμε στα Κράτη Μέλη να χρησιμοποιήσουν τις 54 000 θέσεις που δεν έχουν ακόμη αποδοθεί στο πλαίσιο του καθεστώτος επανεγκατάστασης, για να δεχθούν νόμιμα και άμεσα Σύριους πρόσφυγες από την Τουρκία.

Αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική αύξηση της υπόσχεσής μας για την επανεγκατάσταση / αποδοχή για ανθρωπιστικούς λόγους.

Πέρα από αυτά τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, αναγνωρίζουμε ότι απαιτείται μια αξιόπιστη και βιώσιμη επανεγκατάσταση,με στόχο τους Σύριους στην Τουρκία.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ συνεχίζει να συνεργάζεται  με την Τουρκία για την καθιέρωση ενός προαιρετικού συστήματος Εισόδου για Ανθρωπιστικούς Λόγους.

Όσον αφορά τη διαδικασία, η Επιτροπή,μαζί με τα Κράτη Μέλη και χάρη στην υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας,διερευνά τρόπους για την επιτάχυνση της διαδικασίας επανεγκατάστασης.

Εν τω μεταξύ, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σημαντικές διαφορές μεταξύ των εθνικών προγραμμάτων επανεγκατάστασης.

Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων,η Επιτροπή διευκολύνει τις ανταλλαγές πρακτικών και την επιχειρησιακή συνεργασία για δραστηριότητες όπως:

– Αποστολές για την επιλογή τομέα,

– Προαναχωρησιακά προγράμματα,

– Μεταφορά των προσφύγων,

– Διαδικασίες άφιξης και

– Ρυθμίσεις υποδοχής.

Ο στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένα ισχυρότερο και πιο συντονισμένο σύστημα μετεγκατάστασης σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο ΕΕ.

Αυτό θα επιτρέψει την εντατικοποίηση των προσπαθειών μας για μετεγκατάσταση μέσω κοινών κανόνων και διαδικασιών για τα συμμετέχοντα κράτη.

Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό. Πρέπει να μάθουμε και να ανταλλάξουμε τις βέλτιστες πρακτικές.

Χρειάζεται πολιτική βούληση για να γίνει σε παγκόσμια κλίμακα.

Η μεταναστευτική/προσφυγική κρίση είναι μια παγκόσμια πρόκληση, και απαιτεί μια παγκόσμια απάντηση.

Η σημερινή συνάντηση υψηλού επιπέδου είναι απαραίτητη για αυτό, και προσβλέπω να συνεχίσουμε την συζήτησή μας στη Σύνοδο Κορυφής της Νέας Υόρκης τον Σεπτέμβριο για την αντιμετώπιση των μαζικών μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.»

Στο περιθώριο της Διάσκεψης ο κ. Αβραμόπουλος θα έχει αλλεπάλληλες συναντήσεις. Εχθές συναντήθηκε  με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κ. Filippo Grandi όπου και συζήτησαν για την αύξηση των επανεγκαταστάσεων (resettlements), ενώ σήμερα συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Ban Ki-moon. Αργότερα θα συναντηθεί τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κ. Zeid Ra’ad Al Hussein, τον Καναδό Υπουργό Μετανάστευσης Προσφύγων και Ιθαγένειας κ. John McCallum καθώς και με την Ειδική Απεσταλμένη του OHE για την Διάσκεψη Κορυφής για την αντιμετώπιση των μαζικών προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών κα Karen AbuZayd.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις