Ομιλία Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στη Σύνοδο Κορυφής για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

Δεν υπάρχουν σχόλια

Στην Νέα Υόρκη βρίσκεται από χθες ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος συμμετέχοντας στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες που διοργανώνει η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Είναι πρώτη φορά που η Γενική Συνέλευση συγκαλεί σύνοδο σε ανώτατο επίπεδο με θέμα τις μεγάλες μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών.

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο κ. Αβραμόπουλος έχει σειρά διμερών επαφών με κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους όπως ο Υπουργός και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ κ. Johnson και κ. Mayorkas, o Πρόεδρος, ο Υπουργός Εξωτερικών και η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας κ. Plevneliev, κ. Mitov και κα Bachvarova, ο Καναδός Υπουργός Μετανάστευσης κ. McCallum, ο Αυστραλός Υπουργός Μετανάστευσης κ.Dutton, ο Ιταλός Υπουργός Εσωτερικών κ. Alfano, ο Υπουργός Εξωτερικών της Νιγηρίας κ. Yacoubou και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τυνησίας κ. Jhenaoui.

Ο κ. Αβραμόπουλος μετά την εναρκτήρια τελετή της Συνόδου, μίλησε για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στις μετακινήσεις τους.  Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

«Περίπου 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες  έφθασαν στην Ευρώπη το 2015, ενώ φέτος, ήδη έχουν ξεπεράσει τους 360.000. Για να διασχίσουν τη Μεσόγειο, επιβιβάζονται σε επικίνδυνα πλοία και βάρκες, θύματα οι περισσότεροι των αδίστακτων διακινητών.

O αριθμός των ευάλωτων ατόμων μεταξύ των μεταναστών και των προσφύγων διαρκώς αυξάνεται. Φέτος, τα ανήλικα παιδιά αποτελούν περισσότερο από το ένα τρίτο στην Ελλάδα και σχεδόν το ένα πέμπτο στην Ιταλία.

Για όσους έχουν εκτοπιστεί με βία από τις πατρίδες τους, η θέση μας είναι ξεκάθαρη: πρέπει το ταξίδι τους προς ένα ασφαλές μέρος να γίνει συντομότερο και ευκολότερο. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όσοι ζητούν προστασία θα πρέπει να βρουν ένα ασφαλές μέρος όσο το δυνατόν πιο κοντά  στη χώρα καταγωγής τους, ακόμη και εντός της χώρας τους, αν κάτι τέτοιο είναι δυνατόν.

Η ΕΕ, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι πρώτη σε παροχή ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας. Η ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο έχει αυξηθεί από 1,35 δισεκατομμύρια ευρώ το 2015 σε 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2016.

Ένα σημαντικό μέρος αυτής της χρηματοδότησης κατευθύνεται στις ευάλωτες ομάδες, και ειδικότερα στα παιδιά και στις γυναίκες. Το 2015, η Ευρωπαϊκή Ένωση χορήγησε πάνω από € 150 εκατομμύρια σε δράσεις που σχετίζονται με την προστασία των παιδιών. Φέτος, η Επιτροπή τετραπλασίασε την ανθρωπιστική βοήθεια για την παροχή εκπαίδευση σε έκτακτες συνθήκες.

Το 2015, η Επιτροπή χορήγησε περίπου 11,5 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια για την αντιμετώπιση της φυλετικής βίας στη Συρία και τις γειτονικές χώρες. Για την Τουρκία, προβλέπεται χρηματοδότηση έργων ύψους € 3.000.000.000, για να στηρίξουν άμεσα τα 3 εκατομμύρια προσφυγές περίπου που βρίσκονται εκεί. Με ιδιαίτερη μνεία στους  πιο ευάλωτους, για να αποκτήσουν  πρόσβαση σε εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη, και για την αντιμετώπιση της βίας λόγω διαφορετικού φύλλου. Έχουμε στηρίξει τη δημιουργία 7 κέντρων για γυναίκες στην Άγκυρα, στην Κωνσταντινούπολη και στη Σμύρνη.

Πέρα από τις άμεσες ανάγκες, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει οικονομική και τεχνική βοήθεια προς τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και στο Κέρας της Αφρικής για την ανάπτυξη εθνικών συστημάτων ασύλου  και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Σημαντικό μέτρο για την καλύτερη προστασία των ευάλωτων μεταναστών, είναι και η επανεγκατάσταση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζει από πέρυσι το πρώτο πρόγραμμα επανεγκατάστασης προβλέποντας, σε επίπεδο ΕΕ, 22.000 θέσεις. Πέρυσι, περισσότεροι από 10.000 μετανάστες που έχρηζαν διεθνούς προστασίας επανεγκαταστάθηκαν.

Ταυτόχρονα στην Ευρώπη συζητάμε σχετικά με την εφαρμογή νέων κανόνων στον τομέα του ασύλου, για να ενισχύσουμε την προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών και να καταστήσουμε συντομότερη την επιστροφή τους στις οικογένειες τους.

Με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλα τα Κράτη Μέλη έχουν ξεκινήσει προγράμματα για την πρόσβαση στην υγεία και την εκπαίδευση των πιο αδυνάτων. Επίσης χρηματοδοτούμε δράσεις για την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης, ιδιαίτερα σε γυναίκες και νεαρές κοπέλες που έχουν αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις κατά τη διάρκεια τους ταξιδιού τους.

Όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι ευάλωτοι όταν διασχίζουν ανοικτές θάλασσες με τα επικίνδυνα σκάφη των διακινητών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ επιτηρεί με θαλάσσια μέσα διάφορα σημεία της κεντρικής Μεσογείου, κοντά στις Λιβυκές ακτές, στο Αιγαίο και στην Τουρκία, τόσο με δικές τις δυνάμεις όσο και σε συνεργασία με διεθνείς φορείς όπως το ΝΑΤΟ.

Στο πλαίσιο αυτών των επιχειρήσεων, η ΕΕ έχει διασώσει πάνω από 436.000 ανθρώπους τα δυο τελευταία χρόνια. Όλες αυτές οι προσπάθειες είναι μέρος ενός συνολικού σχεδίου να δημιουργήσουμε περισσότερες και πιο ασφαλείς οδούς για την προστασία εκείνων που έχουν ανάγκη.

Η πρόκληση και η ευθύνη δεν είναι μόνο για την Ευρώπη. Προσβλέπουμε στη συνεργασία με όλες τις χώρες από τις οποίες περνούν οι μεταναστευτικές ροές, για την εφαρμογή των όσων συμφωνήθηκαν σήμερα:

– Ανάπτυξη των απαραιτήτων δομών για την παροχή βοήθειας στους ευάλωτους μετανάστες,

– Παροχή ασφαλών καταφυγίων κατά μήκους των μεταναστευτικών διαδρομών,

– Δραστική αύξηση των επανεγκαταστάσεων παγκοσμίως.»

Επίσης, ο Ευρωπαίος Επίτροπος εκπροσώπησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ-Μικρονησίας που αφορά την βραχεία διαμονή και απαλλαγή από την υποχρέωση ταξιδιωτικής θεώρησης (βίζα).  Σήμερα, ο κ. Αβραμόπουλος θα μιλήσει σε εκδήλωση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την έκθεση του 2016 που αφορά την μετανάστευση.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις