Ομιλία Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στο Ευρωπαϊκό Συνεδρίο στο Harvard Kennedy School, Βοστώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια

O Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος βρίσκεται από εχθές στις Ηνωμένες Πολιτείες προσκεκλημένος του πανεπιστημίου Harvard όπου και θα έχει και μια σειρά επαφών. Εχθές το βράδυ παρέθεσε την εναρκτήρια ομιλία του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου στο Harvard Kennedy School με τίτλο: «Η Ευρώπη στα σταυροδρόμια της προσφυγικής κρίσης και της κρίσης στην ασφάλεια». Στην ομιλία του Επιτρόπου παρευρέθηκε και ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Εμανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος συμμετέχει και αυτός στις εργασίες του συνεδρίου. Μετά την ομιλία του Επιτρόπου ακολούθησε ανοικτός διάλογος με φοιτητές, ακαδημαϊκούς, επιστήμονες καθώς και με εκπροσώπους του προξενικού και διπλωματικού σώματος.

Σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος, θα συμμετάσχει σε panel για την μετανάστευση και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Χάγη στα κεντρικά της Europol για να εγκαινιάσει την Δευτέρα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παράνομης Διακίνησης Μεταναστών (European Migrant Smuggling Centre (EMSC)).

Στην ομιλία του στο Harvard o κ. Αβραμόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Σήμερα, η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη προσφυγική πρόκληση από το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Το 2015 περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι κατέφθασαν στα Ελληνικά και Ιταλικά σύνορα και περισσότεροι από 1.2 κατέθεσαν αίτημα ασύλου στην ΕΕ. 3.771 ζωές χάθηκαν στη θάλασσα. Αυτά είναι πρωτοφανή νούμερα για την εποχή μας.

Λαμβάνοντας υπόψη την εκρηκτική αστάθεια στις περιοχές από όπου αυτοί οι άνθρωποι προέρχονται, γνωρίζουμε ότι οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχισθούν. Και μάλιστα καθώς πλησιάζει η άνοιξη, αναμένετε τα νούμερα να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Όσο οι χώρες της ΕΕ ρίχνει την ευθύνη η μια στην άλλη κατάσταση θα χειροτερεύσει. Ο μόνος δρόμος είναι μία συνεπής και συντονισμένη ευρωπαϊκή και παγκόσμια προσέγγιση που θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.

Η κλιμάκωση των μεταναστευτικών ροών οδηγεί σε επανεισαγωγή εσωτερικών συνοριακών ελέγχων σε διάφορα κράτη μέλη. Αυτό σημαίνει ότι  δοκιμάζονται τα θεμέλια της ΕΕ. Ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα που είναι η ελεύθερη κυκλοφορία τι στιγμή αυτή βρίσκεται υπό δοκιμασία.

Τον Μάιο, παρουσιάσαμε μία ολοκληρωμένη Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση με σκοπό να αντιμετωπίσουμε δομικά προβλήματα. Θέσαμε σε εφαρμογή δύο έκτακτα σχέδια μετεγκατάστασης από την Ιταλία και την Ελλάδα για 160.000 αιτούντες άσυλο προκειμένου να περιορίσουμε την πίεση στις δύο αυτές χώρες. Τα εν λόγω σχέδια πρόκεινται για ένα σύστημα αναδιανομής των αιτούντων άσυλο το οποίο βασίζεται στην αλληλεγγύη ανάμεσα σε όλα τα κράτη μέλη.

Αυτή τη στιγμή τα κέντρα επεξεργασίας και καταγραφής στα σημεία άφιξης των προσφύγων στην Ιταλία και την Ελλάδα ολοκληρώνονται για να διασφαλιστεί ότι ο κάθε πρόσφυγας που φτάνει στα ευρωπαϊκά σύνορα αμέσως θα καταγράφεται, θα δακτυλοσκοπείται και θα ταυτοποιείται. Με αυτόν τον τρόπο προσφέρουμε στα κράτη μέλη της ΕΕ που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ουσιαστική και συντονισμένη στήριξη. Το σύστημα μετεγκατάστασης βασίζεται στη σωστή λειτουργία των hotspots.

Παράλληλα καταθέσαμε δύο Σχέδια Δράσης, το ένα αφορά στον αγώνα ενάντια στους παράνομους διακινητές και το άλλο στην επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσης τους.

Το Δεκέμβριο καταθέσαμε μία πρόταση για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, η οποία θα διαθέτει ικανούς πόρους και δυναμικό προκειμένου να αναλαμβάνει δράση και να εμποδίζει κρίσεις να εξελιχθούν στα σύνορα. Θέλουμε ο εν λόγω Οργανισμός να λαμβάνει άμεσα επιχειρησιακά μέτρα όταν προκύπτουν προβλήματα στα εξωτερικά σύνορα και να προσφέρει στήριξη στα κράτη μέλη σε ό,τι αφορά στην επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους.

Παράλληλα με τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση των συνόρων, έπρεπε να αντιμετωπίσουμε μία μεγάλη απειλή, αυτή της τρομοκρατίας. Το 2015 ήταν η χρονιά κατά την οποία έλαβαν χώρα διάφορες αιματηρές επιθέσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η ανταπόκρισή μας υπήρξε ξανά ολοκληρωμένη. Καταθέσαμε την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια τον Απρίλιο του 2015 και προγραμματίσαμε όλα τα μέτρα που είναι αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα αυτά.

Πρόοδος συντελέστηκε προς διάφορες κατευθύνσεις. Καταλήξαμε σε συμφωνία για τη θέσπιση ευρωπαϊκών κανόνων για την ανταλλαγή -μεταξύ των αρχών επιβολής -στοιχείων ονομάτων επιβατών (PNR). Καταθέσαμε μία πρόταση για την ποινικοποίηση τρομοκρατικών αδικημάτων κατά μήκος της Ένωσης. Εισαγάγαμε αυστηρότερους κανόνες για τον έλεγχο των πυροβόλων όπλων. Αναλάβαμε μία ολόκληρη σειρά δράσεων με φορείς από την κοινωνία των πολιτών για να καταπολεμήσουμε τη ριζοσπαστικοποίηση.  Προχωρήσαμε σε συνεργασία με εκπροσώπους των εταιρειών του διαδικτύου για να καταπολεμήσουμε το περιεχόμενο που συνδέετε με την τρομοκρατία στο διαδίκτυο. Και θα συνεχίσουμε στον δρόμο αυτό που έχουμε χαράξει για να διασφαλίσουμε την προστασία των πολιτών μας.

Το 2016 θα είναι η χρονιά μέσα στην οποία θα επικεντρωθούμε στην καταπολέμηση της χρηματοδότησης των τρομοκρατικών οργανώσεων. Έχουμε επανειλημμένως ζητήσει από τις χώρες της ΕΕ να επιδείξουν κλίμα περισσότερης αλληλεγγύης και συνευθύνης. Αν δεν αποδώσουμε σύντομα τα επιθυμητά αποτελέσματα, κινδυνεύουμε να προκαλέσουμε αντι-μεταναστευτικά αισθήματα κατά μήκος της Ευρώπης. Η ξενοφοβία δείχνει το άσχημο πρόσωπό της ξανά. Ο λαϊκισμός αυξάνεται. Αρχίζουμε να παρατηρούμε ξανά σκιές του παρελθόντος, που δεν πιστέψαμε ότι θα μπορούσαμε να ξαναζήσουμε.

Πέντε είναι οι τομείς στους οποίους εστιάζουμε το βάρος της πολιτικής μας:

Πρώτον, σε ό,τι αφορά στο σύστημα ελέγχου των εξωτερικών συνόρων και την πολιτική ασύλου: Χωρίς τη λειτουργία του Κοινού Ευρωπαϊκού συστήματος Ασύλου, η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών μέσα στην Ένωση θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε κίνδυνο. Αυτές οι δύο πτυχές είναι αλληλένδετες.

Δεύτερον, η διαδικασία επεξεργασίας των αιτήσεων άσυλου για τις νέες αφίξεις. Το Δουβλίνο χρειάζεται να αλλαγές. Η Ελλάδα και η Ιταλία υποφέρουν εξαιτίας της γεωγραφικής τους θέσης, Αυτό ακριβώς επιβαρύνει τα κράτη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Νέοι κανόνες είναι απαραίτητοι προκειμένου να διασφαλισθεί περισσότερη αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη μέλη.

Τρίτον, επιθυμούμε την μείωση των παράτυπων μεταναστών χωρίς να δημιουργήσουμε μια Ευρώπη φρούριο. Ταυτόχρονα πρέπει να εξασφαλίσουμε τη δημιουργία νόμιμων και ασφαλών διόδων προς στην ΕΕ. Η μετεγκατάσταση δεν πρόκειται μόνο για ένα ευρωπαϊκό καθήκον, αλλά για ένα παγκόσμιο, στην άσκηση του οποίου χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς έχουν επίσης έναν κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσουν.

Τέταρτον, αναλογιζόμενοι τα δημογραφικά στοιχεία και τη γήρανση του πληθυσμού, επιδιώκουμε να κάνουμε την ΕΕ πιο ελκυστική σε ξένα ταλέντα. Επιθυμούμε να δημιουργήσουμε μία πιο προσβάσιμη και ελκυστική ΕΕ με υψηλά εξειδικευμένο δυναμικό προκειμένου οι μετανάστες να μπορούν να εργασθούν και να εγκατασταθούν σε αυτήν.

Πέμπτον, προτεραιότητά μας  είναι η ένταξη, ένα πεδίο που συχνά λησμονούμε, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό. Είμαι σίγουρος ότι μοιράζεστε την ίδια γνώμη με μένα, καθώς απευθύνομαι σε μία χώρα γνωστή για την πολυπολιτισμικότητά της, όπου ο καθένας είναι Αμερικάνος,  διατηρώντας παράλληλα την ταυτότητα και τις ρίζες του.

Οι παραπάνω απόψεις λαμβάνουν υπόψη τις γεωπολιτικές εντάσεις, τις διαμάχες, τους πολέμους τη δημογραφική αλλαγή, την κλιματική αλλαγή και την αυξανόμενη ανισότητα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες εξαναγκάζουν ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Αυτά είναι παγκόσμια ζητήματα, και εμείς πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε από κοινού, στο πλαίσιο της συνεργασίας. Αυτό ακριβώς κάνουμε τώρα με την βοήθεια του ΝΑΤΟ στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Πρόκειται για μια συνεργασία που θα βοηθήσει την Ελλάδα και την Τουρκία να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Χρειαζόμαστε περισσότερες παγκόσμιες συνεργασίες όπως αυτή.

Σήμερα, η συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Συρία είναι ο κύριος λόγος που οι πρόσφυγες αναζητούν προστασία στην Ευρώπη. Συνεργαζόμαστε με όλες τις χώρες της περιοχής και κάνουμε ό, τι μπορούμε για να τους βοηθήσουμε. Καλώ τους Αμερικανούς εταίρους μας να πράξουν το ίδιο, και να μοιραστούν περισσότερο από το βάρος.

Για παράδειγμα στην Τουρκία, έχουμε δημιουργήσει ένα ειδικό εργαλείο διευκόλυνσης (Refugee Facility) για τους πρόσφυγες ώστε να βοηθήσουμε την Τουρκία που έχει 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες στο έδαφός της. Έχουμε αφιερώσει τεράστια οικονομικά ποσά, απ’ ευθείας για την υγεία και την εκπαίδευση των προσφύγων.

Διαθέσαμε 4 δισεκατομμύρια ευρώ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε χώρες όπως η Ιορδανία, το Ιράκ και το Λίβανο. Έχουμε δεσμευθεί για πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ, στην διάσκεψη δωρητών για την Συρία, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα δέσμευσης.

Έχουμε δημιουργήσει ένα Καταπιστευματικό Ταμείο (Trust Fund) 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Αφρική για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης σε όλες τις διαστάσεις της, συμπεριλαμβανομένης της φτώχειας, της κακής διακυβέρνησης, και των συγκρούσεων.

Ενώ οι χρηματοδοτικές συνεισφορές είναι σημαντικές, δεν αποτελούν και την μόνη απάντηση. Η αλληλεγγύη και η ευθύνη για τα παγκόσμια προβλήματα θα πρέπει να καθοδηγούν τις δράσεις μας.

Η σύγκρουση στη Συρία δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι  αναζητούν προστασία σε άλλες χώρες. Αφγανιστάν, Πακιστάν, Σομαλία, Ερυθραία, Σουδάν, Ιράκ, Νιγηρία είναι χώρες των οποίων οι πολίτες αναζητούν καταφύγιο στην ΕΕ ή σε άλλες χώρες.

Υπάρχουν τρία βασικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο:

1.   Συνευθύνη: Πώς θα μοιραστούμε καλύτερα αυτήν της πρόκλησης σε παγκόσμιο επίπεδο.

2.  Προστασία: Πώς θα προστατεύσουμε τους ευάλωτους μετανάστες που δεν εμπίπτουν στον ορισμό «πρόσφυγας».

3.  Διακυβέρνηση: Τι είδους συστήματα και οργανισμούς χρειαζόμαστε για την διασφάλιση της προστασίας εκείνων που την έχουν ανάγκη; Επίσης, πώς μπορούμε να συνεισφέρουμε στο να καταστήσουμε ασφαλέστερες τις συνθήκες διαβίωσης στις χώρες τους, ώστε να μην χρειάζεται να αναγκάζονται να φεύγουν στο εξωτερικό

Το 2016 θα είναι ένα κρίσιμο έτος για την Ευρώπη όσον αφορά τη μετανάστευση. Θα είναι μια αποφασιστική χρονιά κατά την οποία η ηγετικότητα, η αλληλεγγύη και το θάρρος μας θα δοκιμαστούν περισσότερο από ποτέ.

Οφείλω να υπογραμμίσω για μια φορά ακόμα τις καταστρεπτικές επιπτώσεις του λαϊκισμού, της ξενοφοβίας και του εθνικισμού πάνω στο αξιακό σύστημα των Δημοκρατιών μας. Υπονομεύουν όλες τις μεγάλες επιτυχίες του τελευταίου αιώνα, συμπεριλαμβανομένου και του ευρωπαϊκού οράματος.του ευρωπαϊκού εγχειρήματος…..

Όλοι πρέπει να ανησυχούν ότι ο λαϊκισμός κερδίζει έδαφος σε όλο τον κόσμο. Ένα επικίνδυνο και εκρηκτικό μείγμα που μαζί με τον εθνικισμό προβάλουν εύκολες και απλοϊκές απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα.

Αν κερδίσουν, ο κόσμος θα οπισθοδρομήσει στο σκοτεινό παρελθόν του. Έχουμε υποχρέωση και καθήκον να σκεφτόμαστε, να δρούμε και αντιδρούμε, σύμφωνα με τις αξίες και αρχές πάνω στις οποίες χτίστηκε η μεταπολεμική παγκόσμια κοινότητα και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Για να το θέσω απλά – Ναι, χρειάζεται να ορθώσουμε φράχτες και τοίχους, αλλά για να εμποδίσουμε αυτούς που θέλουν πραγματικά να χτίσουν τοίχους που θα διαιρέσουν και πάλι τα έθνη και τους πολίτες.»

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις