Ομιλία Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στο Ιταλικό Κοινοβούλιο ενώπιον των Επιτροπών Συνταγματικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, Ρώμη 11/12/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος μίλησε σήμερα στο Ιταλικό Κοινοβούλιο σε κοινή σύνοδο των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Συνταγματικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας.

Νωρίτερα ο Επίτροπος είχε συνάντηση με την κα Anna Finocchiaro, Πρόεδρο της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων της Γερουσίας και τον κ. Andrea Mazziotti, Πρόεδρο της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Κατά την διάρκεια της ακρόασής του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, δήλωσε τα εξής:

«Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή μεταναστευτική κρίση και η Ιταλία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Ωστόσο η Ιταλία δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της. Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί για να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε ευρωπαϊκές λύσεις.

Θέλω να σας ευχαριστήσω που μου δίνετε την ευκαιρία να συζητήσουμε την εφαρμογή των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί μέχρι στιγμής, για την καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: ο συνολικός αριθμός των αφίξεων από το Ιανουάριο του 2015 ανέρχεται σε πάνω από 850.000. Η Ιταλία ως κράτος-μέλος που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, γνωρίζει καλά τι σημαίνει να αντιμετωπίζει αυξημένες ροές προσφύγων επί καθημερινής βάσεως.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί πλήρως για την εξεύρεση μιας πραγματικά ευρωπαϊκής και ολοκληρωμένης λύσης σε αυτή την πρόκληση. Μία λύση που εξισορροπεί την υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη. Αυτός είναι και ο λόγος που οι προσπάθειές μας κατά τους τελευταίους μήνες έχουν επικεντρωθεί στην παροχή συγκεκριμένων λύσεων και την υλοποίηση μίας νέας προοπτικής όπως εκείνη περιγράφεται στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τ η Μετανάστευση. Επιτρέψτε μου να σας δώσω κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα: Ακολουθώντας το παράδειγμα της επιχείρησης Mare Nostrum, τριπλασιάσαμε την παρουσία του Frontex στη θάλασσα, αυξάνοντας τους διαθέσιμους πόρους για την εκτέλεση κοινών επιχειρήσεων Ποσειδών και Τρίτων του Frontex. Το εν λόγω μέτρο συνέβαλε στη διάσωση χιλιάδων ζωών.

Η Επιτροπή μαζί με την Ιταλία και την Ελλάδα εργάζονται μαζί συστηματικά για να καταστήσουν λειτουργικά τα hotspots και να υλοποιήσουν το σύστημα  μετεγκατάστασης. Σε δύο περιοχές είναι τώρα λειτουργικά τα hotspots (στη Λαμπεντούζα στην Ιταλία και στη Λέσβο στην Ελλάδα). Επίσης, 160 άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας έχουν ήδη μετεγκατασταθεί από την Ιταλία (130) και την Ελλάδα (30) στη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, τη Γερμανία και την Ισπανία. Πρόκειται για το πρώτο βήμα. Θα συμφωνήσετε, ωστόσο, μαζί μου ότι δεν είναι αρκετό. Πρέπει να επιταχύνουμε τη λειτουργικότητα των hotspots τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα. Πρέπει επειγόντως να αυξήσουμε το αριθμό των μεταναστών προς μετεγκατάσταση.

Γνωρίζω πως στην Ιταλία το θέμα των hotspots έχει συζητηθεί αρκετά στο παρελθόν. Επιτρέψτε μου όμως να ξεκαθαρίσω ότι τα hotspots είναι για εμάς μία σημαντική συμβολή στη συνολικότερη στρατηγική της διαχείρισης της μετανάστευσης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.  Επιτρέπουν τη διασφάλιση της ομαλούς ταυτοποίησης, δακτυλοσκόπησης και καταγραφής. Επίσης, επιτρέπουν την καλύτερη οργάνωση της μεταφοράς των μεταναστών που φθάνουν στο Ευρωπαϊκό έδαφος παρατύπως. Οι ομάδες hotspots  είναι μία επιπλέον εγγύηση ασφαλείας για τους πολίτες μας και μία κατάλληλη ευκαιρία για όλες τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες να ενισχύσουν με συντονισμένο τρόπο τα εξωτερικά τους σύνορα.

Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τους προβληματισμούς σχετικά με την ασφάλεια είναι σημαντικό οι μετανάστες οι οποίοι καταγράφονται στα hotspots να ελέγχονται συστηματικά με τη βοήθεια των εθνικών και διεθνών βάσεων δεδομένων και συγκεκριμένα με τη βοήθεια του συστήματος πληροφοριών του Schengen. Ο απαραίτητος εξοπλισμός για τη διενέργεια αυτών των συστηματικών ελέγχων πρέπει να εφαρμοσθεί χωρίς καθυστέρηση.

Σε τελική ανάλυση, τα hotspots συνιστούν το πρότυπο μίας πραγματικά από κοινού διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αντιπροσωπεύουν τη βάση για το μέλλον των από κοινού συνόρων μας στο πλαίσιο του συστήματος του Schengen. Γι αυτό ακριβώς είναι σημαντικό να εξελιχθούν και να γίνουν σταδιακά λειτουργικά όλα τα hotspots εδώ στην Ιταλία.

Τα hotspots είναι επίσης, άρρηκτα συνδεδεμένοι με τη μετεγκατάσταση. Αλλά δεν είναι μόνο ένα μέτρο αλληλεγγύης. Είναι η απαρχή της αναθεώρησης του συστήματος του Δουβλίνου και η βελτίωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου. Δεν μπορούμε να καταφέρουμε μία από κοινού διαχείριση συνόρων χωρίς μία από κοινού διαχείριση του ασύλου. Αυτό ακριβώς αντιπροσωπεύει η Επιτροπή και για αυτόν ακριβώς το λόγο δεν πρέπει να αποτύχουμε στην υλοποίηση αυτών των μέτρων.

Το σύστημα του Δουβλίνου έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια και τους τελευταίους μήνες εξαιρετικά μεγάλη πίεση. Το Δουβλίνο σχεδιάστηκε ως ένας μηχανισμός επιμοιρασμού ευθύνης ο οποίος καθορίζει ποιο κράτος-μέλος πρέπει να εξετάζει μία αίτηση ασύλου. Αλλά το Δουβλίνο δεν σχεδιάστηκε ως εργαλείο αλληλεγγύης για να διασφαλίζει ένα επί ίσοις όροις διαμοιρασμό της ευθύνης ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Η διάσταση αυτή πρέπει να προστεθεί καθώς η  παρούσα άνιση κατανομή είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμη. Για τη νομιμότητα και αποτελεσματικότητα του συστήματος ασύλου της ΕΕ μακροπρόθεσμα χρειαζόμαστε ένα δικαιότερο σύστημα κατανομής.

Η Επιτροπή θα καταθέσει για αυτόν το λόγο μία πρόταση για περαιτέρω αναθεώρηση του συστήματος του Δουβλίνου το Μάρτιο του 2016. Αναφορικά με τα ζητήματα ασύλου είναι κρίσιμο να συνεργαστούμε με τρίτες χώρες προκειμένου να διασφαλίσουμε πως οι μετανάστες βρίσκουν προστασία στις χώρες προέλευσης. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται συνεργασία στα περιφερειακά προγράμματα προστασία και ανάπτυξης.  Γι’ αυτόν το λόγο είμαι ευγνώμων απέναντι στην Ιταλία που ανέλαβε την ευθύνη της καθοδήγησης των περιφερειακών προγραμμάτων ανάπτυξης και προστασίας στη Βόρεια Αφρική.

Παράλληλα πρέπει να εφαρμόσουμε πλήρως το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ ενάντια στο λαθρεμπόριο μεταναστών, το οποίο υιοθετήσαμε τον Μάιο του 2015, για να εξαρθρώσουμε αυτά τα δίκτυα που εκμεταλλεύονται απελπισμένους μετανάστες. Η EUROPOL βρίσκεται στη διαδικασία δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού κέντρου ενάντια στο λαθρεμπόριο μεταναστών, το οποίο θα λειτουργεί ως ευρωπαϊκός κόμβος ανταλλαγής πληροφοριών ενάντια στα δίκτυα των λαθρεμπόρων μεταναστών.

Τέλος, τα μέτρα που έχουν ληφθεί υπέρ των προσφύγων πρέπει να πηγαίνουν ταυτόχρονα με την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών, με πλήρη σεβασμό βέβαια των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Όπως γνωρίζετε, περισσότεροι από τους μισούς που φθάνουν μέσω της Ιταλίας, θεωρούνται πως είναι οικονομικοί μετανάστες, κυρίως από τη Δυτική Αφρική. Πολυάριθμες κοινές επιχειρήσεις επαναπατρισμού του Frontex διεξήχθησαν το 2015. Ωστόσο, Πρέπει να γίνουμε καλύτεροι στην επιστροφή των παρανόμων μεταναστών. Για παράδειγμα, πρέπει να λάβουμε μέτρα για να εξασφαλίσουμε ότι οι παράτυποι μετανάστες δεν θα διαφεύγουν πριν να είμαστε σε θέση να τους προσδιορίσουμε ή να αποκτούν ταξιδιωτικά έγγραφα για την επιστροφή τους. Γι ‘αυτό, χρειαζόμαστε επαρκείς και κατάλληλες εγκαταστάσεις διαμονής. Θα πρέπει επίσης, να αναβαθμίσουμε σημαντικά τη συνεργασία μας με τις τρίτες χώρες για την επιστροφή και την επανεισδοχή των πολιτών τους. Η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τις ιταλικές αρχές στην προσπάθειά να καθοριστούν οι λεπτομέρειες για την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών από την Ιταλία στα Υποσαχάρια Αφρικανικά κράτη. Πρέπει επίσης να ενισχύσουμε τις ικανότητες του Frontex για τον συντονισμό της επιστροφής των παράτυπων μεταναστών.

Η Επιτροπή θα προτείνει αυτό το μήνα ένα πακέτο συνόρων για την θέσπιση μέτρων για τη βελτίωση της διαχείρισης των εξωτερικών μας συνόρων. Θα προτείνουμε την ενίσχυση του Frontex, την δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, καθώς και την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής διαχείρισης συνόρων. Αυτές οι προκλήσεις δεν σταματούν στα εθνικά μας σύνορα, γι ‘αυτό χρειαζόμαστε μια από κοινού ευθύνη, όταν πρόκειται για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.  Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, η Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση είναι ένα ισορροπημένο πακέτο με αλληλένδετες δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν από κοινού.

Όλοι οι φορείς: τα κράτη-μέλη, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, οι διεθνείς οργανισμοί, οι πολίτες, οι τοπικές αρχές και οι τρίτες χώρες, πρέπει να συνεργαστούν για να κάνουν πραγματικότητα την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση.»

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος στην συνέχεια συμμετείχε στην Διάσκεψη «MED-2015: Διάλογοι για την Μεσόγειο», υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ιταλικής Δημοκρατίας, του Υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας και του Ιταλικού Ινστιτούτου Διεθνών Πολιτικών Σπουδών (ISPI). Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η μεταναστευτική πολιτική.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις