Ομιλία Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στο «Athens Democracy Forum»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Βρισκόμαστε στη γενέτειρα της δημοκρατίας, μόλις μερικά μέτρα μακριά από το λόφο της Πνύκας, όπου ο Περικλής, Αθηναίοι πολιτικοί και φιλόσοφοι συζητούσαν για το πώς αυτή η πόλη θα μπορούσε να κυβερνηθεί καλύτερα. Οι σκέψεις τους καθόρισαν την έννοια της δημοκρατίας. Μας κληροδότησαν ακόμα και τη λέξη «δημοκρατία»: Κράτος και Δήμος – η δύναμη του λαού.

Η σημερινή ημέρα, η Διεθνής Ημέρα της Δημοκρατίας, μας υπενθυμίζει τη μεγάλη κληρονομιά της αρχαίας Αθήνας. Μιας κληρονομιάς που οφείλουμε να διατηρούμε, να υπερασπιζόμαστε και να υπηρετούμε. Η Δημοκρατία στην πολιτική είναι η τέχνη της σύνθεσης.

Βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με δυο ταυτόχρονες κρίσεις: τη μεταναστευτική κρίση και την κρίση ασφάλειας. Όπως όλοι γνωρίζετε, η μετανάστευση δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Είναι τόσο παλιό όσο και η ιστορία της ανθρωπότητας. Ας θυμηθούμε τα μεγάλα μεταναστευτικά κύματα προς τις ΗΠΑ κατά τον 19ο και στις αρχές του 20ου αιώνα, όπως και τα προσφυγικά κύματα προς την Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Παράλληλα, βιώνουμε δυστυχώς εδώ και πολλές δεκαετίες τρομοκρατικές επιθέσεις, διαφορετικής φύσης, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, στην Ιρλανδία, την Ισπανία, το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες, την Άγκυρα. Η 15η επέτειος της 11ης Σεπτεμβρίου μας θυμίζει ότι ο κόσμος μας έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Η κρίση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα μας κάνει να προβληματιζόμαστε σχετικά με τα θεμέλια πάνω στα οποία έχουν οικοδομηθεί οι δημοκρατίες μας, τις ηθικές αξίες μας, της διαφάνειας και της ισότητας, τις θεμελιώδεις ελευθερίες μας, την ανθεκτικότητά μας, και το πιο σημαντικό: τι μας ενώνει.

Στην Ευρώπη, ενώ οι πολίτες ανησυχούν όλο και περισσότερο και επιθυμούν ευρωπαϊκές απαντήσεις, κάποιοι ηγέτες αντίθετα προτιμούν να δίνουν εθνικές, ή ακόμη εθνικιστικές, εσωστρεφείς απαντήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια ισχυρή Ένωση. Δεν αποδυναμώνεται ούτε από τις αφίξεις ευάλωτων ανθρώπων που ζητούν προστασία, ούτε από τρομοκρατικές επιθέσεις. Μπορεί όμως να αποδυναμωθεί από την άνοδο του εθνικισμού και της ξενοφοβίας, την επανεμφάνιση των σκοτεινών φαντασμάτων του παρελθόντος.

Πώς μπορεί να περιμένει κανείς ότι η χώρα που βρισκόμαστε σήμερα μπορεί να διαχειριστεί από μόνη της περισσότερες από 800.000 αφίξεις μέσω θαλάσσης, μέσα σε ένα χρόνο; Πώς μπορεί να περιμένει ότι η Ιταλία μπορεί να διαχειρισθεί από μόνη της, τις ήδη περισσότερες από 120.000 αφίξεις αυτόν τον χρόνο; Και πώς μπορεί να περιμένει ότι κράτη όπως η Γαλλία ή το Βέλγιο μπορούν να αντιμετωπίσουν την απειλή της ριζοσπαστικοποίησης και της τρομοκρατίας από μόνα τους;

Μέσα σε ένα χρόνο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο τόσο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, όσο και στη βελτίωση της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο σημείο που επιθυμούμε.

Όπως σε κάθε οικογένεια, έτσι και στην ευρωπαϊκή, δεν είναι απαραίτητο ότι όλα τα μέλη της συμφωνούν μεταξύ τους. Χρειάστηκαν αιώνες για να φτιάξουμε αυτή την οικογένεια, αλλά μπορεί να χρειαστεί μόνο ένα λεπτό για τη διαλύσουμε. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να έρθει ποτέ αυτή η στιγμή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό επίτευγμα της εποχής μας.

Εξωτερικές και εσωτερικές συγκρούσεις κάνουν την Ένωσή μας πιο εύθραυστη. Αλλά τώρα είναι η στιγμή να σταθούμε ενωμένοι και δυνατοί, είτε είναι σε τοπικό, εθνικό ή παγκόσμιο επίπεδο. Καλούμαστε να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας και να υπερασπισθούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και αναφέρομαι στις σημαντικές ευρωπαϊκές προκλήσεις, οι οποίες αποτελούν τα κύρια θέματα του χαρτοφυλακίου μου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι τα θέματα που οι εξτρεμιστές και οι λαϊκιστές εκμεταλλεύονται σήμερα. Επιχειρούν να θέσουν σε αμφισβήτηση τις δημοκρατικές μας αξίες και να γυρίσουν την Ευρώπη πίσω στην σκοτεινές σελίδες της πρόσφατης ιστορίας της. Γιατί θέτοντας σε αμφισβήτηση την Ευρώπη είναι σαν να θέτουν σε αμφισβήτηση την ίδια τη δημοκρατία.

Η Ευρώπη έχει τη δύναμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτές. Δίνει λύσεις στα πολύπλοκα ζητήματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας, χωρίς να κάνει παραχωρήσεις στις βασικές δημοκρατικές αξίες και αρχές της. Μέσα από αυτή την κρίση, η Ένωσή μας, θα βγει πιο δυνατή, και η δημοκρατία μας πιο ανθεκτική.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις