Ομιλία του διατροφολόγου του Αστέρα Τρίπολης Δημήτρη Μπερτζελέτου σε συμπόσιο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Ο διατροφολόγος του ΑΣΤΕΡΑ Δημήτρης Μπερτζελέτος, μίλησε σε συμπόσιο ομάδας ειδικών αθλητικής διατροφής

Η διαμόρφωση ενός αθλητικού ομαδικού μενού σε επαγγελματική ποδοσφαιρική ομάδα αποτελεί σημαντικό μέρος της υποστήριξης από τη μεριά του επιστημονικού προσωπικού (διαιτολόγος-διατροφολόγος).Η διαμόρφωση ενός ομαδικού αθλητικού μενού δεν είναι απλώς η κάλυψη θερμίδων, είναι οι βέλτιστες ολιστικές και ρέουσες προσαρμογές που απαιτούνται καθημερινά. Ένα ομαδικό αθλητικό μενού, εφόσον αφορά επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, οφείλει να ακολουθεί τη στρατηγική «optimal timing», δηλαδή την όποια ανάγκη κάλυψης καυσίμων και απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για την ανάκτηση ενέργειας (μετά από την πρωινή προπόνηση), αλλά και τη λήψη καυσίμων και θρεπτικών συστατικών για τη βέλτιστη βιολογική προετοιμασία για το επόμενο γεγονός (πριν από την απογευματινή προπόνηση).

Το κλασικό τετράπτυχο: «Διατροφική Αξιολόγηση-Διατροφική Διάγνωση-Διατροφική Παρέμβαση-Διατροφική Παρακολούθηση» ακολουθείται καθόλη τη διάρκεια διαμόρφωσης και εκτέλεσης ενός αθλητικού μενού. Η ομαδική σίτιση γίνεται καλύτερη και αποτελεσματικότερη μέσω του «προτυποποιημένου μπουφέ» ο οποίος μερικά από αυτά που προσφέρει είναι:

-ποικιλία και αίσθηση ελευθερίας επιλογών

-κάλυψη στις προτιμήσεις των αθλητών-καταναλωτών

-δυνατότητα συμμετοχικής από την πλευρά του αθλητή αυτορύθμισης εφόσον ο ίδιος χρειάζεται να ακολουθεί εξατομικεύσεις που αφορούν ποσότητα τροφής, είδη επιλεγόμενων τροφίμων, αποφυγή ομάδων τροφίμων

Όλα τα παραπάνω προσεγγίζονται και αποτελούν σκοπό όσον αφορά τη διαμόρφωση και εκτέλεση ομαδικού μενού προετοιμασίας στην ΠΑΕ Αστέρα Τρίπολης (ποδοσφαιρική ομάδα Super League, 2016-17).

Η αντίληψη της ΠΑΕ ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ είναι πλήρως εναρμονισμένη με τα σύγχρονα επιστημονικά πρότυπα και τις σύγχρονες ανάγκες του ποδοσφαίρου. Γι’ αυτό είναι ίσως η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα που διατηρεί Διατροφικό Τμήμα ΑΝΕΛΛΙΠΩΣ από το 2003.

Πηγή: asterastripolis.gr

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις