Οργή προκάλεσε η δήλωση Ντάισελμπλουμ: Οι χώρες του Νότου ξόδευαν χρήματα σε αλκοόλ και γυναίκες

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σφοδρή κριτική από ευρωβουλευτές δέχτηκε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επειδή αρνήθηκε να ανακαλέσει δήλωση σε Γερμανική εφημερίδα σύμφωνα με την οποία οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου «δαπάνησαν όλα τα χρήματα σε ποτά και σε γυναίκες και μετά ζήτησαν βοήθεια».

 

O Ισπανός ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Γκάμπριελ Μάτο δήλωσε πως τα σχόλια του κ. Ντάισελμπλουμ είναι «απολύτως απαράδεκτα» και συνιστούν «προσβολή» προς τα κράτη μέλη του νότου, υποστηρίζοντας πως ο πρόεδρος του Eurogroup έχει χάσει την ουδετερότητα που οφείλει να έχει. Ο Ισπανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων κ. Ερνεστ Ούρτασουν χαρακτήρισε “ατυχή” τα σχόλια Ντάισελμπλουμ και τον ρώτησε αν «αυτή είναι η πρώτη σας δήλωση ως υποψήφιος για να ανανεώσετε τη θητεία σας ως πρόεδρος του Eurogroup».

Παρ’ όλα αυτά ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως «δεν θα απολογηθεί» και πως θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται την άποψη πως η αλληλεγγύη στην Ευρωζώνη σημαίνει πως όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να εφαρμόζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες περί χρέους και ελλείμματος.

Σύμφωνα με το απόσπασμα της συνέντευξης στην FAZ που αναδημοσιεύουν οι “Financial Times” ο κ. Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει: «Κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, οι χώρες του βορρά είχαν δείξει αλληλεγγύη προς τις χώρες που είχαν επηρεαστεί από την κρίση. Ως σοσιαλδημοκράτης προσδίδω εξαιρετική σημασία στην αλληλεγγύη. (Ομως) υπάρχουν και υποχρεώσεις. Δεν μπορείς να δαπανάς όλα τα χρήματα σε ποτά και σε γυναίκες και μετά να ζητάς βοήθεια».

Ο Τζιάνι Πιτέλα δήλωσε πως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν είναι κατάλληλος να είναι πρόεδρος του Eurogroup

Σε συνέντευξή του στη FAZ τη Δευτέρα ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως «ως σοσιαλδημοκράτης, για εμένα η αλληλεγγύη είναι εξαιρετικά σημαντική. Αλλά εκείνοι που τη ζητούν έχουν και υποχρεώσεις. Δεν μπορώ να ξοδέψω όλα τα χρήματά μου σε ποτά και γυναίκες και μετά να ζητήσω την υποστήριξή σου», αναφερόμενος στις χώρες του νότου. Ο Πιτέλα τον κατηγόρησε για «προκατειλημμένα σχόλια», ενώ χαρακτήρισε τις δηλώσεις ως «ντροπιαστικές και σοκαριστικές». Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ή λόγος για τη χρήση τέτοιων εκφράσεων, ιδιαίτερα από κάποιον που υποτίθεται ότι είναι προοδευτικός», τόνισε ο ηγέτης των σοσιαλιστών στο ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα με το Politico. «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ντάισελμπλουμ εκφράζει απόψεις οι οποίες είναι ανοιχτά αντίθετες με τη γραμμή της ευρωπαϊκής προοδευτικής οικογένειας», τόνισε ακόμη ο Πιτέλα. «Πραγματικά αναρωτιέμαι αν ένα άτομο που έχει τέτοιες απόψεις μπορεί να θεωρείται ακόμη κατάλληλο για να είναι πρόεδρος του Eurogroup», κατέληξε.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις