Ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Η. Παπαηλιού κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για την εξαίρεση των αγροτών της Αρκαδίας από την ανάκτηση αποζημιώσεων του «πακέτου Χατζηγάκη»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Με αμετάκλητη απόφαση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι οι καταβληθείσες, τα έτη 2008 και 2009, από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ,  αντισταθμιστικές ενισχύσεις  προς τους αγρότες, λόγω ζημιών, που είχαν προκληθεί εξ αιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών, συνιστούν παράνομες κρατικές ενισχύσεις. Αυτές η Ελλάδα πρέπει να τις ανακτήσει από τους αγρότες-παραγωγούς που τις έχουν λάβει.

Δυστυχώς, άλλη μία μικροπολιτική κίνηση της ΝΔ («πακέτο Χατζηγάκη») «σκάει στα χέρια» της σημερινής κυβέρνησης.

Παρά τα παραπάνω, οι αγρότες της Αρκαδίας  εξατομικευμένα, απολύτως νομότυπα και νόμιμα αποζημιώθηκαν τότε, το έτος 2008, για πραγματική ζημία που υπέστησαν. Κατά συνέπεια, πρέπει να εξαιρεθούν από την ανάκτηση των σχετικών αποζημιώσεων.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο, ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Η. Παπαηλιού κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με το εξής περιεχόμενο  :

«Με αμετάκλητη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, επιβάλλεται στην Ελλάδα η ανάκτηση του ποσού των 327 εκ. ευρώ, ως παρανόμως καταβληθέντος σε Έλληνες αγρότες το 2008 και 2009 («πακέτο Χατζηγάκη»). Η ανάκτηση πρέπει να καταλογιστεί και να γίνει από τον καθένα από τους Έλληνες αγρότες για το ποσό που εισέπραξε ο καθένας.

Από αυτό το συνολικό ποσό, ένα μέρος καταβλήθηκε, ως αποζημίωση για ακαρπία («μειωμένη παραγωγή»), σε δενδρώδεις καλλιέργειες, βάσει της προβλεπόμενης από τον κανονισμό των ΕΛΓΑ διαδικασίας. Αυτό συνέβη με τους παραγωγούς στην Αρκαδία. Δηλαδή, επρόκειτο για τεκμηριωμένη ζημία που προσδιορίστηκε για τον κάθε παραγωγό εξατομικευμένα, απολύτως νομότυπα και νόμιμα και όχι με τη δήλωση των παραγωγών στον ΟΣΔΕ.

Ενόψει της έκδοσης ΚΥΑ για την κατανομή του ποσού που καταβλήθηκε και πρέπει να ανακτηθεί, σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δεν πρέπει να καταλογιστούν ποσά στους αγρότες, για τους οποίους τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία και επί της ουσίας αποζημιώθηκαν για πραγματική ζημία που υπέστησαν

Ερωτάται ο κύριος υπουργός

αν προτίθεται να μ η ν περιλάβει στην ΚΥΑ που θα εκδοθεί τη συγκεκριμένη κατηγορία αγροτών-παραγωγών».

Σπύρος Τσαρμπόπουλος
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις