Ο Γορτύνιος εφημέριος του Ιερού Ναού του Τιμίου Προδρόμου στο Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Η μακροχρόνια παρουσία μου στο αναλόγιο ιερών ναών, μου έχει δώσει τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσω πως τον καλό κληρικό πρέπει να τον διακρίνει : η ταπεινότητα, η ηθικότητα και η αφιλοχρηματία. Βέβαια, εκτός των προαναφερομένων είναι και η ακούραστη προσφορά του σε νοσοκομεία, φυλακές και άλλων ευαγών ιδρυμάτων, καθώς και οι επισκέψεις σε σπίτια των εχόντων ανάγκη συνανθρώπων μας.
Πέραν, όμως, αυτών, είναι και η τόλμη του στην επίτευξη ορισμένων πραγμάτων που διευκολύνουν την επιτέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων των πιστών, όπως είναι η ίδρυση ιερών ναών σε τόπους που αυτοί δεν υπάρχουν, ή όπου η «παρουσία» των Αγίων του Θεού το υποδεικνύει, αλλά και η συνεχής ευπρέπεια των ναών στους οποίους αυτός ιερουργεί.
Όλα τα παραπάνω αναφερόμενα μπορούμε αβίαστα να ομολογήσουμε πως τα συναντάμε στο πρόσωπο του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Αθανάσιου Γεωργόπουλου, στρατιωτικού ιερέως, με το βαθμό του ταγματάρχου, καταγομένου από το χωριό Πράσινο της Γορτυνίας, που από τριετίας ιερουργεί στον Ιερό Ναό των Γενεθλίων του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, που ευρίσκεται στο προαύλιο χώρο του Νοσοκομείο Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ), στον οποίο Ιερό Ναό, περισσότερα από τριάκοντα έτη, υπηρετώ ως ιεροψάλτης.
Ο π. Αθανάσιος Γεωργόπουλος, σπούδασε στο Α.Π.Θ. στο τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, έχοντας Μεταπτυχιακό (master), με διατριβή: «Η Εθνική και κοινωνική προσφορά των Στρατιωτικών Ιερέων, από τους χρόνους του Καποδίστρια έως σήμερα». με την βοήθεια του Θεού και με οδηγό και πυξίδα την ορθόδοξο χριστιανική διδασκαλία, δημιουργεί αυτό που δια τον κάθε κληρικό δεν είναι και πολύ εύκολο. Να ευπρεπίζει ή και να ανακαινίζει τον ναό στον οποίο ιερουργεί. Αυτό το πολύ δύσκολο, εκείνος το βρίσκει να γίνεται εύκολο. Το έχει κάνει πράξη σ΄ όλους ναούς στις στρατιωτικές μονάδες που έχει υπηρετήσει, όπως Μυτιλήνης, Ρόδου, Καστελόριζου, Καρπάθου, Χάλκης, Τήλου και Σύμης Στη συνέχεια σε επιτελική θέση στην ΑΣΔΕΝ και τώρα στο Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ.
Θεωρήσαμε πως οφείλαμε να κάνουμε κοινωνούς τους συμπατριώτες μας Γορτυνίους των αισθημάτων μας για τον στρατιωτικό ιερέα π. Αθανάσιο Γεωργόπουλο, εκ του λόγου ότι στον προαναφερόμενο Ιερό Ναό που λειτουργεί, να τον ευπρεπίζει ακόμη περισσότερο με ιδικά του κατά το πλείστον χρήματα.
Για μας όμως μεγάλη σημασία έχει ότι έχει κατορθώσει στο να εκκλησιάζονται και πολλοί Γορτύνιοι, αλλά και ιστοί καταγόμενοι από την Ιερά Μητρόπολη Μάνης στην οποία διακόνησε επί ένδεκα συνεχή έτη , καθώς δε και από την Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας της οποίας στο χωριό Αγιωργήτικα επί δέκα έτη διακόνησε και συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό αυτού Άγιο Γεώργιο, το οποίο ναό εκ βάθρων ανακαίνισε, μεριμνώντας προσθέτι για την ίδρυση στο χωριό αυτό Πνευματικού Κέντρου και της ανακαινίσεως του Κοιμητηρίου του.
Και είναι που φιλόθρησκοι πολίτες από τις Ιερές αυτές Μητροπόλεις που πληροφορούμενοι από ραδιοφωνικούς σταθμούς της Εκκλησίας και ΜΜΕ για τα τελούμενα στον προαναφερόμενο Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου στο Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ Προσκυνήματα Ιερών Λειψάνων, προσέρχονται για να τα ασπαστούν και να ζητήσουν την προστασία Τους, όπως έγινε με εκείνα της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Παρθενίου, του Αγίου Φανουρίου, και άλλων Αγίων. Σημαντική, είναι, θα λέγαμε, κι η εκεί παρουσία νέων καταγόμενων από την Γορτυνία που υπηρετούν τη θητεία τους στο εκεί στρατόπεδο, ή και φοιτούντων σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, που προσέρχονται στον εκεί Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου για να τύχουν της ευλογίας και των συμβουλών του π. Αθανασίου και ακόμη να εξασκηθούν στην ιεροψαλτική.
Όλα αυτά τα προαναφερθέντα αποδεικνύουν ότι κληρικός αυτός γνωρίζει τι σημαίνει ιερωσύνη, που είναι να θυσιάζεται ο κληρικός για το Θεό μέρα και νύχτα, να βλέπει μονάχα το Θεό, που τον έχει εμπιστευτεί, να μην παραλείπει μεταξύ των άλλων καθηκόντων, να μνημονεύει, κατά την τέλεση της Προσκομιδής, όλων των ονομάτων, όσων και αν αυτά είναι, που έχουν ζητήσει οι εκκλησιαζόμενοι. ακολουθώντας το παράδειγμα του Αγίου Πλανά.
Ο κληρικός αυτός, όπως συμβαίνει και από την πλειοψηφία καταγομένων από τη Γορτυνία κληρικών, είναι άνθρωπος που δημιουργεί πολιτιστικά έργα προσηλωμένοι στην Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας μας, που είναι: Η αλήθεια για το Θεό, για τον άνθρωπο, για τον κόσμο, όπως μας την έδωσε ο ενανθρωπήσας Θεός και οι φωτισμένοι Απόστολοι και Πατέρες, η θαυμαστή σύνθεση δόγματος και ήθους, θεωρίας και πράξης, η Θεία Λατρεία με την υπέροχο ποίηση και εμπνευσμένη υμνογραφία, που συνδυάζει το φυσικό με το υπερφυσικό, τα εγκόσμια με τα ουράνια, η νίκη κατά της ωμής βίας και η επικράτηση του πνεύματος, η φιλανθρωπία, με το βαθύτερο νόημά της, το ιδανικό για το οποίο αγωνίστηκε και αγωνίζεται ο υγιής μοναχισμός, η Ιεραποστολή χωρίς προσηλυτισμό, το αληθινό πνεύμα του Χριστιανισμού, η βασιλική οδός, το μέτρο και η αρμονία, η πορεία του ολοκληρωμένου ανθρώπου προς τον Δημιουργό Του . Άλλωστε, η Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας μας, δεν είναι Μουσείο, αλλά ζωή, γι΄ αυτό και η ευθύνη μας γι΄ αυτή είναι μεγάλη. Το μόνο, άλλωστε, που σήμερα μπορεί και έχει να προσφέρει η Ελλάδα στην παγκοσμιοποιούμενη κοινωνία είναι ο Ελληνοχριστιανικός μας πολιτισμός. Είναι η Ορθοδοξία μας.

Βασίλειος Σκολαρίκος

Σπύρος Τσαρμπόπουλος
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις