Παρέμβαση Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην εκδήλωση του Protagon για τα εξήντα χρόνια από τη Συνθήκη της Ρώμης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Θα ήταν χαρά μου να βρίσκομαι και εγώ σήμερα κοντά σας, στην εκδήλωση για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αλλά, η παρουσία μου στην έκτακτη διάσκεψη των χωρών του αποκαλούμενου «μεσογειακού διαδρόμου» στην Ρώμη, μου στέρησε αυτήν τη δυνατότητα.

Ωστόσο, συμμετέχοντας με το μαγνητοσκοπημένο αυτό μήνυμα, μαζί με τα συγχαρητήριά μου για την πρωτοβουλία σας και ως συμβολή στον προβληματισμό και τον διάλογο που ήδη ξεκίνησε για το μέλλον της Ευρώπης,

θα ήθελα να ξεκινήσω σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται, χωρίς υπερβολή, σε υπαρξιακή κρίση.

Και τούτο, γιατί δοκιμάζονται οι αρχές πάνω στις οποίες έχει θεμελιωθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, με πρώτες εκείνες της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας.

Αρχές, όχι μόνο ηθικής αξίας αλλά και νομικής, αφού με σαφήνεια διατυπώνονται στη συνθήκη της Λισαβόνας.

Με άλλα λόγια, απόλυτα δεσμευτικές για τα κράτη μέλη.

Περισσότερο ίσως, και από την οικονομική κρίση, οι αρχές αυτές δοκιμάζονται από την συνεχιζόμενη προσφυγική κρίση.

Και τα δυο τελευταία χρόνια έφεραν στην επιφάνεια αδυναμίες, κυρίως εφαρμογής των πολιτικών που, από κοινού, τα κράτη μέλη αποφάσισαν.

Και τούτο, γιατί αρκετές κυβερνήσεις υπέκυψαν στην πίεση των εθνικιστικών, λαϊκίστικων, ξενοφοβικών και αντιευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων, κάποιες εκ των οποίων απέκτησαν πολιτική δύναμη με την υπεραπλουστευμένη, καταγγελτική και δημαγωγική ρητορική και συνθηματολογία.

Και οι επιπτώσεις είναι ήδη αισθητές, με πρώτη αυτή που αμφισβητεί την μεγάλη αυτή κατάκτηση, μοναδική στην ευρωπαϊκή ιστορία, τη δημιουργία της ίδιας της Ενωμένης Ευρώπης.

Στην επετειακή αυτή στιγμή των 60 χρόνων, στρέφουμε την ιστορική μνήμη στην περίοδο μετά τους δυο παγκοσμίους πολέμους, όταν συνετοί, αποφασισμένοι και οραματιστές ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσιζαν στο όνομα των προσδοκιών των ευρωπαϊκών λαών, που ήδη θρηνούσαν πάνω από 70 εκατομμύρια νεκρούς, καταστροφές, βιαιότητες και τρόμο, να δώσουν τέλος σε αντιπαλότητες και συγκρούσεις αιώνων.

Και η απόφασή τους αυτή άνοιξε τον δρόμο για την Ευρώπη που οι δικές μας γενιές γνώρισαν.

Την Ευρώπη της ειρήνης, της δημοκρατίας, της σταθερότητας, της προόδου.

Οι νεότερες γενεές, αυτές τις κατακτήσεις, τις θεωρούν δεδομένες, ενώ η ιστορική μνήμη εξασθενημένη οδήγησε σε αποδυνάμωση του ευρωπαϊκού οράματος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πήρε την πρωτοβουλία να εγκαινιάσει έναν πανευρωπαϊκό, δημόσιο,ανοικτό διάλογο όπου όλοι, ευρωπαϊκοί θεσμοί, πολιτικά κόμματα, κράτη μέλη, επιχειρηματική και ακαδημαϊκή κοινότητα, πολίτες και νέοι άνθρωποι καλούνται να συμμετάσχουνώστε μέσα από προβληματισμό ευθύνης  να αποφασίσουμε το κοινό μας μέλλον, στη μεγάλη μας χώρα την Ευρώπη.

Την πρωτοβουλία αυτή του προέδρου Γιούνκερ συνόδευσαν αντιδράσεις, τόσο κριτικές όσο και υποστηρικτικές.

Άνοιξε όμως η συζήτηση –αυτό και θέλαμε.

Κύριες και κύριοι,

Φίλες και φίλοι,

Ανήκω στην γενιά που πίστεψε και πιστεύει στην Ευρωπαϊκή ιδέα.

Κάποιοι στα φοιτητικά μας χρόνια διαδηλώναμε στηρίζοντας ακόμα και την ιδέα μιας φεντεραλιστικής Ευρώπης.

Σίγουρα είναι δύσκολο, αλλά όχι αδύνατον, σε κάποια μεταγενέστερη ιστορική φάση να επιτευχθεί αυτό.

Αλλά τώρα, μπροστά στο ερώτημα, που με την  συνάντησή σας αυτή θα συζητήσετε, θα ήθελα κι εγώ να συμβάλλω με την προσωπική μου άποψη.

Η Ενωμένη Ευρώπη καλείται να κινηθεί προς τα εμπρός, επιταχύνοντας τη διαδικασία πολιτικής ολοκλήρωσής της κρατώντας όλα τα κράτη, που το επιθυμούν στη πρώτη ταχύτητα.

Και αυτό μπορεί να γίνει καταρχήν με την υιοθέτηση κοινών πολιτικών σε τομείς όπως:  Η Εξωτερική Πολιτική, Η Αμυντική Πολιτική, Η Πολιτική Ασφάλειας, Η Οικονομική Πολιτική, και κατ’ επέκταση, Η Κοινωνική Πολιτική.

Γιατί σ’ αυτούς  του τομείς παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις.

Πρώτο δε πεδίο είναι το μεταναστευτικό-προσφυγικό και η εσωτερική ασφάλεια.

Ζητήματα τα οποία όπως και η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, δεν γνωρίζουν σύνορα, και είναι απαραίτητη η συνεργασία, η εμπιστοσύνη και βέβαια η χάραξη κοινής πολιτικής.

Πολλά από τα δραματικά γεγονότα και τις τρομοκρατικές ενέργειες  που βιώνουμε στην Ευρώπη αυτόν τον καιρό, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν είχαμε ήδη κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική και αν τα κράτη είχαν εγκαταστήσει σχέσεις εμπιστοσύνης.

Αλλά και εδώ όπως και αλλού το βαθύ κράτος ανθίσταται.

Φίλες και φίλοι,

Μπροστά μας προβάλλει το προκλητικό όσο και ενδιαφέρον παγκόσμιο πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό τοπίο.

Αβέβαιο και ασταθές. Και το ευρύτερο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό τοπίο που μας περιβάλλει σε βαθιά κρίση.

Η Ευρώπη φιλοδοξεί να αποδειχθεί ένας ισχυρός παγκόσμιος παράγοντας θετικής συμβολής στην δημιουργία ενός νέου ειρηνικού παγκόσμιου περιβάλλοντος σταθερότητας και προόδου.

Για να μπορέσει να το επιτύχει, και μαζί της να το επιτύχουν τα κράτη και οι λαοί που την απαρτίζουν, καλείται να παραμερίσει τις δυνάμεις της ιστορικής οπισθοδρόμησης, της τυφλής βίας, του εθνικισμού, που μέσα από τον λαϊκισμό και την δημαγωγία επιδιώκουν να μας γυρίσουν στις σκοτεινές σελίδες της πρόσφατής ιστορίας μας.

Δεν είναι λοιπόν, απλά, ένα ερώτημα που πηγαίνει η Ευρώπη.

Το ερώτημα είναι εάν οι σημερινές γενιές Ευρωπαίων αναλογίζονται την μεγάλη ιστορική τους ευθύνη να κρατήσουν ζωντανό το όραμα των πρωτεργατών και δημιουργών της ΕΕ, και συγχρόνως να κάνουν ένα τολμηρότερο βήμα προς τα εμπρός, ολοκληρώνοντάς το.

Γιατί, εάν αυτό δεν γίνει, θα είναι αυστηρή η ετυμηγορία της ιστορίας στο μέλλον.

Όσο για την Ελλάδα, δεν έχει άλλο δρόμο μπροστά της από το να παραμείνει στον πυρήνα της ευρωζώνης και στην καρδιά του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.

Και τούτο γιατί η Ευρώπη παραμένει ο ισχυρότερος εγγυητής της ασφάλειας, της δημοκρατίας και της σταθερότητας στην χώρα μας.

Είναι ωστόσο μεγάλη η ευθύνη όλων μας να απαλλαγούμε από την γνώριμη εσωστρέφειά μας που μας εγκλωβίζει στα μικρά, να καλλιεργήσουμε την απαραίτητη εθνική μας ευθύνη και συναντίληψη και να πάρουμε την συλλογική απόφαση επιτέλους να χτίσουμε την νέα σύγχρονη ευρωπαϊκή ελληνική πολιτεία.

Σας ευχαριστώ κι εύχομαι επιτυχία στη συνάντησή σας τα αποτελέσματα της οποίας περιμένω κι εγώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις