Περισσότερες απαλλαγές και νέος υπολογισμός για τον ΕΝΦΙΑ του 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια

Η υποχρεωτική αλλαγή στη φορολογία ακινήτων θα επιφέρει νέα δεδομένα για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων και οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες θα διαμορφώσουν και τον ΕΝΦΙΑ του 2017.

Το ποσό που θα πρέπει να μπει στον κρατικό κορβανά από τον ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει αμετάβλητο στα 2,65 δισ. ευρώ, ακόμη κι αν μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες. ενώ δικαστικές αποφάσεις επισπεύδουν τις όποιες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες.

Υπενθυμίζεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που επιβάλλει την «διόρθωση», ως το τέλος της φετινής χρονιάς, των τιμών ζώνης σε τέσσερις περιοχές κυρίως σε Φιλοθέη και Ψυχικό.

Μια συνολική μείωση των αντικειμενικών αξιών θα οδηγήσει σε υποχρεωτική αλλαγή των συντελεστών και των κλιμακίων με τα οποία υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ ώστε να μην υπάρξουν μειώσεις και στα έσοδα.

Σύμφωνα με τα όσα ήδη έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, το 2017 θα εφαρμοστεί και πάλι ο ΕΝΦΙΑ ενώ θα αλλάξουνι οι διατάξεις που προβλέπουν απαλλαγές για τους φορολογούμενους με πολύ χαμηλά εισοδήματα και μικρής αξίας ακίνητη περιουσία.

Οι διατάξεις αυτές θα τροποποιηθούν ώστε οι δικαιούχοι των απαλλαγών αυτών να μην πληρώνουν καθόλου τον φόρο αυτό. Ουσιαστικά, το ποσοστό απαλλαγής των φορολογουμένων αυτών θα αυξηθεί από το 50% στο 100% του φόρου, ενώ οι προϋποθέσεις απαλλαγής, δηλαδή τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που ισχύουν σήμερα θα παραμείνουν αμετάβλητα.

Η αύξηση του ποσοστού έκπτωσης από το 50% στο 100% του φόρου για κάθε φορολογούμενο που πληροί τα ακόλουθα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια :

– συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

– το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.-

Παράλληλα αναμένεαι η επέκταση του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. στα αγροτεμάχια, τους αγρούς και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις