Πρ.Παυλόπουλος: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν

Δεν υπάρχουν σχόλια

Την ανάγκη να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα γιατί ανήκουν σε ένα μοναδικό μνημείο και δεν έχουν θέση πουθενά άλλού, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του την Τρίτη με τους καθηγητές Λουί Γκοντάρ και Ντούσαν Σιντάνσκι στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι χωρίς τα Γλυπτά ο Παρθενώνας δεν μπορεί να είναι αυτό που θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι για να διδάξει τον επισκέπτη, να διδάξει κάτι το οποίο έχουμε ανάγκη στον σημερινό δύσκολο κόσμο, να διδάξει τι σημαίνουν η δημοκρατία, η ελευθερία, ο άνθρωπος.

Απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι εάν επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα τότε θα χρειαστεί να γυρίσουν και άλλα μνημεία που βρίσκονται σε μουσεία του κόσμου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριξε ότι «αυτή η αιτίαση δεν είναι σωστή», προσθέτοντας πως ο Παρθενώνας παρουσιάζει μία μοναδικότητα για όλη την ανθρωπότητα. Όπως σημείωσε, είναι «η μοναδικότητα του ελληνικού πολιτισμού, ιδίως κατά τον 5ο αιώνα π.Χ., κάτι το οποίο δεν έχουμε ισχυρισθεί μόνο εμείς οι Έλληνες και εσείς ως επιστήμονες».

Ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι αυτήν τη μοναδικότητα, ο πρώτος που την τόνισε -και δεν αμφισβητήθηκε ποτέ- ήταν ο Αντρέ Μαλρώ, στις 28 Μαΐου 1959. Τότε, όταν έγινε η φωταγώγηση της Ακρόπολης, ο Μαλρώ ως εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης μίλησε με αυτόν τον μνημειώδη λόγο για την ουσία και τη σημασία του Παρθενώνα και των Γλυπτών. Εκεί είπε ότι αυτό που συμβολίζει ο Παρθενώνας είναι κάτι μοναδικό για τον πολιτισμό της ανθρωπότητας γενικότερα: «Η Ακρόπολη, όμως, είναι ο μοναδικός τόπος του κόσμου που κατοικείται, ταυτόχρονα, από το πνεύμα και από το θάρρος».

Μάλιστα, τόνισε ότι θα αγωνιστούμε μαζί μέχρι το τέλος και εξέφρασε την ελπίδα και την ευχή η προσπάθεια αυτή να έχει αίσιο τέλος.

Οι δύο καθηγητές ευχαρίστησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συνάντηση, ενώ του προσέφεραν βιβλία τους και δημοσιεύσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επιστροφή των Γλυπτών.

Ο Λουί Γκοντάρ είναι καθηγητής αρχαιολογίας και ελληνιστής, σύμβουλος του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας για πολιτιστικά θέματα και πρόεδρος της Ιταλικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, ενώ ο καθηγητής Ντούσαν Σιντάνσκι είναι πρόεδρος της Ελβετικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Γιώργος .
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Δημοσιεύσεις